Οι Ηι- Τech εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, στην Κορέα (video)

Οι Ηι- Τech εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, στην Κορέα (video)

Αποτελεί τιμή για μένα να γράφω για δουλειές του συγχωριανού μου Κώστα Κοτσανά, από τη Σελιάνα Αιγιαλείας, ο οποίος εντυπωσιάζει όλο τον πλανήτη με τις εκθέσεις που παρουσιάζει. Λάτρης της αρχαίας Ελλάδας, σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός και αυτό, σε συνδυασμό με την ανάγνωση αρχαίων κειμένων για κατασκευές από Ελληνες δημιουργούς, τον οδήγησε ώστε να κατασκευάσει, χωρίς να έχει δει σχέδια των κατασκευών μιας και δεν υπήρχαν, πιστά αντίγραφα και μάλιστα λειτουργικά.

Ηδη λειτουργούν δύο μουσεία στο Κατάκολο, το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων. Παράλληλα, μόνιμα λειτουργεί και μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία. Εξάλλου, οι περιοδεύουσες εκθέσεις, κάνουν γνωστά τα εκθέματα σε όλο τον κόσμο. Οι εκθέσεις παρουσιάστηκαν για ενάμιση χρόνο στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, στη Μελβούρνη, στην Ιταλία, την Γερμανία, την Κύπρο και αλλού, ενώ από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016, η έκθεση εντυπωσιάσει στη Νότιο Κορέα, όπου θα παραμείνει για μήνες επειδή θα πάει και σε δεύτερο εκθεσιακό χώρο εκεί!

Ένας πολιτισμικός μεσολαβητής ανάμεσα στην Ελλάδα που χρωστά και στην Ελλάδα που της χρωστάνε, αναδεικνύεται το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά (www.kotsanas.com) με τις περιοδεύουσες εκθέσεις του στην Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και τώρα και στην Ασία. Τα εκθέματα και το υποστηρικτικό υλικό τους έχουν μελετηθεί και δημιουργηθεί από τον ιδρυτή του μουσείου μετά από 30χρονη προσωπική εργασία χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Οικοδεσπότες και χορηγοί του κόστους των μεταφερόμενων εκθέσεων του μουσείου είναι Πανεπιστήμια και Διεθνείς Οργανισμοί, Αρχαιολογικά και Επιστημονικά μουσεία, όπως το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Χάγης, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βαρέζε, το Ευρωπαϊκό  Γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Βιέννης, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βασιλείας (Ελβετία), το Ευρωπαϊκό  Γραφείο Ευρεσιτεχνιών του Μονάχου, το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, κ.ά.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ευρεσιτεχνιών της Χάγης: «μετά από αυτήν την έκθεση η ιστορία των εφευρέσεων πρέπει να ξαναγραφεί», αλλά και η αναφώνηση Ιταλού αρχαιολόγου στο Βαρέζε: «Μα η μετάδοση της κίνησης σε μηχανές (οδοντοκίνηση, αλυσοκίνηση ιμαντοκίνηση) δεν ξεκίνησε από το Ντα Βίντσι;»

Τα εγκαίνια της έκθεση από τον Κώστα Κοτσανά με τον γιό του δίπλα

Τα εγκαίνια της έκθεση από τον Κώστα Κοτσανά με τον γιό του δίπλα

Στις 30-9-16 εγκαινιάστηκε η περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο «Oι Hi-Tec εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων: οι απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας» σε ένα από τα πιο σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά κέντρα στον κόσμο, το Εθνικό Μουσείο Επιστημών της Daejeon στη Νότια Κορέα (http://mobile.science.go.kr/home.bs).

Η έκθεση περιλαμβάνει 54 λειτουργικά εκθέματα – εφευρέσεις που αποτελούν παγκόσμιες καινοτομικές πρωτιές των Αρχαίων Ελλήνων, μια ξεχωριστή διαδραστική ζώνη 24 επιπλέον εκθεμάτων, 24 βιντεοοθόνες οπτικοακουστικού υλικού των εκθεμάτων και 500 τ.μ. σκηνογραφίας.

Μεγάλο το ενδιαφέρον του κοινού

Μεγάλο το ενδιαφέρον του κοινού

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες όπως: ρομποτική, υπολογιστική (computing), ατμοκίνηση, αεριοπροώθηση,  αυτοκίνηση, αυτόματη πλοήγηση, αυτοματισμοί , προγραμματισμός, τηλεπικοινωνίες, κρυπτογράφηση,  γεωδαισία, χαρτογράφηση, αστρονομία, μετρητικά όργανα, αυτόματα, αξιοποίηση υδραυλικής και αιολικής ενέργειας,  εφαρμογές ιμαντοκίνησης, οδοντοκίνησης και αλυσοκίνηση, κ.ά. και αποδεικνύει με απόλυτη εγκυρότητα και αξιοπιστία το γεγονός ότι πολλές επιστήμες και τεχνικές, που μοιάζουν σημερινές  ή τουλάχιστον της νεωτερικής εποχής, γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα. Εκεί υπήρξε μια αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας και μια κορύφωση κατά τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. , μια σταδιακή υποβάθμιση και απώλεια της τεχνολογίας αυτής την εποχή των Ρωμαίων και μια σταδιακή επανάκτηση αυτής της τεχνολογίας μετά από 1500 χρόνια. Στο λόμπυ της έκθεσης σε τρεις οθόνες προβάλλεται ένα ντοκυμαντέρ του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ένα βίντεο που προβάλλει την Ελλάδα και τον πολιτισμό της καθώς και ένα ξεχωριστό βίντεο που προβάλλει  την Αρχαία Ολυμπία. Επίσης στους επισκέπτες της έκθεσης χορηγούνται δύο βιβλία (ένα για μαθητές και ένα για ενήλικες) Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά που εκδόθηκαν στα Κορεατικά από το Μουσείο Επιστημών της Κορέας. Τέλος χιλιάδες έντυπα που προβάλλουν τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας θα δίνονται στους  1.500.000 επισκέπτες του Μουσείου. Με χιλιάδες σημαιόπανα στις λεωφόρους της πόλης, πανό σε αερογέφυρες και γιγάντιες βιντεοοθόνες προβάλλεται με ξεχωριστή σημασία η σπουδαιότητα της έκθεσης αυτής στη χώρα που βρίσκεται στην τεχνολογική αιχμή της καινοτομίας του μέλλοντος. Μάλιστα η έκθεση αυτή αποτελεί το πρώτο και το μοναδικό πολιτισμικό γεγονός της Ελλάδας στην Κορέα σύμφωνα με τους κρατικούς αξιωματούχους που εγκαινίασαν την έκθεση παρουσία του Έλληνα Πρέσβη. Στην ομιλία του, στα εγκαίνια της έκθεσης, αλλά και σε συνέντευξή του σε κανάλι της Κορεατικής τηλεόρασης, ο Δημιουργός του Μουσείου Κώστας Κοτσανάς δεν παρέλειψε να τονίσει για άλλη μια φορά ότι «η εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας μας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη επανάκτηση μετά μιάμιση χιλιετία ωρίμανσης αυτής της αξιοθαύμαστης ξεχασμένης αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας».

Δημήτρης Μπαλής

Δείτε τα video από τα κορεατικά μέσα ενημέρωσης: