Στην παραγωγή το γιγαντιαίο Airbus Beluga XL

Στην παραγωγή το γιγαντιαίο Airbus Beluga XL

To επόμενης γενιάς μεταφορικό της Airbus, για υπερμεγέθη φορτία, από την ιδέα πέρασε στην πραγματικότητα. Το Beluga χρησιμοποιείται από τον γαλλικό κατασκευαστικό κολοσσό, προκειμένου να μεταφέρει τμήματα των αεροσκαφών της Airbus από το ένα εργοστάσιο στο άλλο, σε κάθε ήπειρο, ώστε να συναρμολογηθούν και να περιοριστούν τα κόστη μεταφοράς με πλοίο.

Ο πρώτος πυρήνας της ατράκτου Beluga XL ξεκίνησε ήδη τη 18μήνη διαδικασία ολοκλήρωσης κατασκευής, στις εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας, στην Τουλούζη της Γαλλίας.

beluga_xl_core_airframe_integration_2

Ο πυρήνας της ατράκτου προέρχεται από ένα Airbus Α330-200 που έχει δομικά ενισχυθεί, παρέχοντας την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα χτιστεί η άτρακτος του Beluga XL. Το τμήμα αυτό συγκροτήθηκε τον Δεκέμβριο χωρίς συναρμολογημένη μύτη ή ουρά, τμήματα που θα προστεθούν στην προγραμματισμένη δραστηριότητα το 2017.

Τους πρώτους 12 μήνες της δραστηριότητας συναρμολόγησης, θα τοποθετηθούν τα μηχανικά και τα ηλεκτρικά συστήματα, ενώ στους έξι μήνες που απομένουν, το αεροσκάφος θα κινηθεί προς ένα δεύτερο σταθμό για τον έλεγχο του εδάφους και την εγκατάσταση του κινητήρα.

MAN-398

Με βάση την άτρακτο του ευέλικτου jetliner Α330, συνολικά πέντε Beluga XL πρόκειται να κατασκευαστούν, με το πρώτο να μπαίνει σε λειτουργική υπηρεσία το 2019. Θα αντικαταστήσουν σταδιακά τον υφιστάμενο στόλο Beluga ST, τα οποία προήλθαν από τη μικρότερη γενιά A300.

Μόλις μπει σε υπηρεσία το πρώτο Beluga XL, θα παρέχει σημαντική υποστήριξη στην παραγωγής της Airbus, χάρη στην ικανότητά του να μεταφέρει ένα πλήρες σύνολο των φτερών του A350 XWB.

MAN-418-02

MAN-418-02