Έδωσε 100.000 ευρώ για ένα BMW i3… Spaghetti

Έδωσε 100.000 ευρώ για ένα BMW i3… Spaghetti

Με την ευκαιρία του Τέταρτου Ετήσιου Gala του Leonardo DiCaprio Foundation (LDF) που πραγματοποιήθηκε στο Saint-Tropez, η BMW Γαλλίας προσέφερε ένα BMW i3, σχεδιασμένο από τους Maurizio Cattelan και Pierpaolo Ferrari της TOILETPAPER, ως δωρεά για την ετήσια φιλανθρωπική δημοπρασία. Μετά από έντονη πλειοδοσία, το μοναδικό έργο τέχνης και πλήρως λειτουργικό ηλεκτρικό όχημα πέρασε στα χέρια ενός Ελβετού συλλέκτη αντί του ποσού των €100.000.

Το gala διοργανώθηκε από τον Ιδρυτή και πρόεδρο του LDF, Leonardo DiCaprio, τον CEO του Ιδρύματος Terry Tamminen και τον πρόεδρο του Global Fundraising Milutin Gatsby, προς τιμήν της Δημάρχου του Παρισιού, Anne Hidalgo. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρίγκιπας Αλβέρτος II του Μονακό, και οι Cate Blanchett, Marion Cotillard, Philippe Cousteau, Penélope Cruz, Tom Hanks, Kate Hudson, Doutzen Kroes, Jared Leto, Tobey Maguire, Edward Norton, Emma Stone, Uma Thurman και Kate Winslet. Μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων ήταν οι Adrien Brody, Sean Penn, Taylor Hill, Iman Hamman και Gerard Butler. Το κοινό απόλαυσε τον Lenny Kravitz σε μία ξεχωριστή performance, ενώ το παρών έδωσε και η Madonna με μία εμφάνιση -έκπληξη.

Ο δημοπράτης Simon de Pury, μαζί με την έφορο Lisa Schiff της SFA Advisory επέβλεψαν την πώληση δεκάδων αυθεντικών έργων παγκοσμίως διάσημων καλλιτεχνών όπως οι Jeff Koons, Tracey Emin, Urs Fischer, Paul McCarthy, Adrian Ghenie, Rudolf Stingel και του τρέχοντος αποδέκτη του BMW Art Journey, Max Hooper Schneider. Έχοντας συγκεντρώσει μέχρι τώρα 30 εκατομμύρια δολάρια, η δημοπρασία συνεχίζεται online υποστηρίζοντας τα προγράμματα του LDF.

 P90270876_lowRes_leonardo-dicaprio-an

SAINT-TROPEZ, FRANCE - JULY 26: Kate Winslet and Leonardo DiCaprio are seen on stage during the Leonardo DiCaprio Foundation 4th Annual Saint-Tropez Gala at Domaine Bertaud Belieu on July 26, 2017 in Saint-Tropez, France. (Photo by Anthony Ghnassia/Getty Images for LDC Foundation) *** Local Caption *** Kate Winslet; Leonardo DiCaprio

SAINT-TROPEZ, FRANCE – JULY 26: Kate Winslet and Leonardo DiCaprio are seen on stage during the Leonardo DiCaprio Foundation 4th Annual Saint-Tropez Gala at Domaine Bertaud Belieu on July 26, 2017 in Saint-Tropez, France. (Photo by Anthony Ghnassia/Getty Images for LDC Foundation) *** Local Caption *** Kate Winslet; Leonardo DiCaprio

Το BMW i 3 “ Spaghetti Car 

Με την ευκαιρία του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Rencontres d’Arles το 2016, ο Ιταλός καλλιτέχνης Maurizio Cattelan (*1960) δημιούργησε ένα BMW i3 (60 Ah) “γλυπτό σε τροχούς” μαζί με το φωτογράφο Pierpaolo Ferrari (*1971). Το 2009, ο Cattelan και ο Ferrari δημιούργησαν μαζί την TOILETPAPER, μία έκδοση βασισμένη σε φωτογραφίες που κυκλοφορεί κάθε δύο χρόνια. Στο εξωτερικό του BMW i3, η TOILETPAPER αποτύπωσε το χαρακτηριστικό της στυλ χρησιμοποιώντας μία φωτογραφία spaghetti σε close-up.

Ο Maurizio Cattelan θεωρείται από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής του, με σημαντικές εκθέσεις σε διεθνή μουσεία, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο Κέντρο Georges Pompidou και του Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη. Το γλυπτό του “Him” (2001) πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s το 2016 πάνω από $17 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια χρονιά, εγκατέστησε μία ολόχρυση λεκάνη τουαλέτας 18 καρατίων με την ονομασία “America” στην τουαλέτα του Μουσείου Guggenheim, για ελεύθερη χρήση από το κοινό. Ο Cattelan έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές στη Venice Biennial.

Από τον Andy Warhol και τον Roy Lichtenstein μέχρι τον Robert Rauschenberg και τον Jeff Koons, η BMW συνεργάζεται με καλλιτέχνες για τη δημιουργία Art Cars επί μισό αιώνα σχεδόν. Η σειρά BMW i3 λανσαρίστηκε το 2014 σαν μοντέλο της μάρκας BMW i, που συμβολίζει καινοτόμες φιλοσοφίες οχημάτων και τεχνολογίες, υπηρεσίες συνδεδεμένης μετακίνησης και μία νέα ερμηνεία της έννοιας premium όπως ορίζεται από τη βιωσιμότητα. Το “Spaghetti Car” της TOILETPAPER είναι ένα πλήρως λειτουργικό ηλεκτρικό όχημα και συνοδεύεται από πιστοποιητικό αυθεντικότητας υπογεγραμμένο από την TOILETPAPER (Maurizio Cattelan και Pierpaolo Ferrari) ως συνδημιουργούς αυτού του μοναδικού έργου τέχνης.