Έτοιμη να αναλάβει σιδηροδρομικό έργο στο Ισραήλ η Αττικό Μετρό

Έτοιμη να αναλάβει σιδηροδρομικό έργο στο Ισραήλ η Αττικό Μετρό

Η μεγάλη τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η Αττικό Μετρό, από την κατασκευή του Μετρό της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης, της δίνει τα εχέγγυα να διεκδικήσει για πρώτο φορά δουλειά στο εξωτερικό.

Τα πράγματι δύσκολα τεχνικά έργα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με πολλά αρχαιολογικά αλλά και εδαφικά ζητήματα (σαθρότητα κ.α.), έχουν ανεβάσει το επίπεδο των Ελλήνων μηχανικών, οι οποίοι άλλωστε συγκαταλέγονται στους καλύτερους του κόσμου. Δεν είναι και λίγα τα έργα που έχουν αναλάβει στα Βαλκάνια αλλά και Εμιράτα, ακόμη και στην Αμερική.

Τώρα, ευχής έργον είναι να αναλάβουν μία ακόμη δουλειά στο Ισραήλ. Μετά την επίσκεψη στη χώρα του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του προέδρου της εταιρείας, καθηγητή Γιάννη Α. Μυλόπουλου, στις 24 και 25 Ιουλίου 2017, κατατέθηκε χθες Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017, για πρώτη φορά  εκδήλωση ενδιαφέροντος της εταιρείας για ανάληψη έργου στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, η Αττικό Μετρό Α.Ε. από κοινού με την Ισραηλινή εταιρία Gadish διεκδικούν την ανάληψη του project management δύο γραμμών ελαφρού αστικού σιδηροδρόμου του Τελ Αβίβ.

Η νέα αυτή πολιτική εξωστρέφειας της εταιρείας, όπως εκδηλώνεται με την ανάληψη έργων στο εξωτερικό, έρχεται να αντικαταστήσει την προηγούμενη πρακτική που αποδυνάμωσε την εταιρεία, σύμφωνα με την οποία μεμονωμένα στελέχη της, έχοντας εξασφαλίσει άδεια άνευ αποδοχών, αξιοποιούσαν για ίδιον όφελος και μετέφεραν την τεχνογνωσία της Αττικό Μετρό Α.Ε. σε έργα στην Μέση Ανατολή και αλλού.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένονται τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη, ο πρόεδρος, καθηγητής Γιάννης A. Μυλόπουλος και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Α.Ε., Θεόδωρος Παπαδόπουλος δήλωσαν: «Εφαρμόζοντας την εθνική ανάγκη και υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική για παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας, η Αττικό Μετρό Α.Ε. ανοίγει για πρώτη φορά νέους δρόμους για την αξιοποίηση και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε διεθνή διαγωνισμό του Ισραήλ.

Το ανθρώπινο δυναμικό, οι Έλληνες επιστήμονες και η υψηλή τεχνογνωσία που αποκτήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα του σχεδιασμού, της διαχείρισης και της κατασκευής τεχνικών έργων στην Ελλάδα συνιστούν αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο αναγνωρίζεται πλέον και διεθνώς.

Οι ελληνικές δημόσιες εταιρίες, πρωταγωνίστριες στον αγώνα για την ανάπτυξη, οδηγούν την ελληνική οικονομία στην ανάληψη διεθνών έργων, με προφανή οφέλη τόσο για τις ίδιες και τα στελέχη τους, όσο και για τη χώρα.»

attiko metro

Από αριστερά: Θόδωρος Παπαδόπουλος, Γιάννης Μυλόπουλος, Χρήστος Σπίρτζης