Ελαμψε και μύρισε εδέσματα η Ανω πόλη Κυπαρισσίας

Δημήτρης Μπαλής

 

Εχοντας γυρίσει όλους (εκτός από έναν) τους προορισμούς που έχει επιλέξει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τα Food Stories, τα οποία από πέρυσι έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό όπου κι αν έγιναν, έφθασα στον Δήμο Τριφυλλίας και μάλιστα δεν πήγα με άδεια χέρια, αλλά έφτιαξα και κολοκυθόπιτα, με δικά μου προϊόντα. Στην Ανω πόλη της Κυπαρισσίας είχα πάει πριν λίγα χρόνια αλλά μόνο στο Κάστρο, με εικόνες που θυμίζουν καρτ-ποστάλ.

Όμως, αυτή τη φορά, η πρόσφατη πλακόστρωτη διαμόρφωση του κεντρικού δρόμου, σε έναν χαρακτηρισμένο με νόμο διατηρητέο οικισμό ήταν σκέτη πρόκληση και η Αννα Καλογεροπούλου, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, σήκωσε το… γάντι.

Εκεί, λοιπόν, στήθηκε ένα μοναδικό σκηνικό, από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. Οσοι έφθαναν νωρίς, είχαν τη δυνατότητα να δουν από ψηλά την Κάτω πόλη της Κυπαρισσίας και το ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα. Οσοι πήγαν αργότερα, απλά απόλαυσαν την Ανω πόλη, τα πετρόκτιστα παλαιά κτήρια, τα αναπαλαιωμένα αλλά και αρκετά που περιμένουν καρτερικά να επισκευαστούν και να μην πέσουν.

Οι πάγκοι των Συλλόγων της περιοχής είχαν στηθεί από νωρίς και βέβαια δεν έχασα την ευκαιρία να τους επισκεφθώ όλους και να γευτώ τις νοστιμιές τους. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αφηγήθηκαν τη νόστιμη ιστορία του τόπου τους ως γνήσιοι συλλέκτες των μεσσηνιακών γαστρονομικών θησαυρών. Εχουμε και λέμε: ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας έφτιαξε παραδοσιακή ξινάδα Τριφυλίας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων αρκέστηκε στα φασόλια μαυρομάτικα με σπανάκι και αρωματικά χόρτα, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών δημιούργησε κόκορα με χυλοπίτες και ο Σύλλογος Γυναικών Βλαχόπουλου προτίμησε τα χειροποίητα μακαρόνια. Άλλο να τα γράφω και άλλο να τα δοκιμάσετε.

Επίσης, καταξιωμένοι σεφ δημιούργησαν εμπνευσμένα πιάτα με αγαπημένες πρώτες ύλες του τόπου και γεύση από τα παλιά, κάνοντάς μας κοινωνούς της πιο αυθεντικής γαστρονομικής εμπειρίας μέσα από αρώματα της ντόπιας γαστρονομικής κουλτούρας.

Ο σεφ Κωνσταντίνος Βασιλειάδης έφτιαξε συνταγές έκπληξη με βάση τη βασίλισσα του καλοκαιριού, τη ντομάτα. Η σεφ Έλενα Μπαρμπέα επιμελήθηκε πιάτα με σπαστή τηγανισμένη πατάτα με κρέμα τοπικών τυριών, τηγανητή παναρισμένη σφέλα με συνοδευτικό καρπούζι και βασιλικό, μπουκιές χοιρινού σιγομαγειρεμένες με κόκκινο κρασί και ξερά σύκα και μπρουσκέτα από προζυμένιο ψωμί, φρέσκα σύκα και ψιλές φέτες από καπνιστό παστό με μπαχαρικά και βότανα Ταϋγέτου.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Strategy και Marketing Manager της OLIVE ERGO ANAGNOSTOPOULOS, με παράδοση 120 χρόνων και πλέον στην παραγωγή ελαιολάδου, μίλησε για το πολυβραβευμένο, premium εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο One & OLIVE. Την επόμενη μέρα, δε, επισκέφθηκα το ελαιοτριβείο του στο Τρίκορφο και είχα τη δυνατότητα μιας απολαυστικής γευσιγνωσίας ελαιολάδου.

Επίσης, ο Κώστας Κανελλόπουλος, παραγωγός χοντροκατσαρής ντομάτας Μεταμορφώσεως –Σκάρμιγγα, αναφέρθηκε στην παραδοσιακή ποικιλία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώ ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, της Τσίπουρο Νταραίος – Διονύσια Κελάρια, μίλησε για τους διαφορετικούς τρόπους απόσταξης που εφαρμόζουν στα πολυβραβευμένα προϊόντα της εταιρείας. Δοκίμασα τσίπουρο και μου άρεσε ιδιαίτερα το παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια.

Στην Ανω πόλη Κυπαρισσίας ήταν και το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, με τον Νίκο Κουτσούκο και την ομάδα του να πραγματοποιούν γευσιγνωστικές δοκιμές ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς.

Δεν έλειψαν και τα κρασιά με τον Πέρι Παναγιωτακόπουλο από την WineKiosk πραγματοποιεί γευσιγνωστικές δοκιμές οίνου και μας μυεί στις ποικιλίες του Πελοποννησιακού αμπελώνα.

Εξάλλου, οι μικροί επισκέπτες του Φεστιβάλ από τον Σύλλογο Φιλοπρόοδων Φιλιατρών παρασκεύαζαν το δικό τους υγιεινό σνακ με δημητριακά, μέλι, σταφίδες και φρούτα εποχής.

Την εξαιρετικά εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι South Vibes από την Καλαμάτα με ελληνικές και ξένες μελωδίες για όλες τις ηλικίες.

Πριν φύγω, πέρασα ξανά, μετά από χρόνια, από τον παραδοσιακό, εν λειτουργία παλαιό νερόμυλο της Κυπαρισσίας, ένα μέρος επισκέψιμο για καφέ ή και πρωινό. Εχει και ψώνια με παραδοσιακά προϊόντα.

Ξεχωριστή εμπειρία ήταν η επίσκεψή μου στον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς, στις Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου, με τους θολωτούς τάφους που έχουν ανακαλυφθεί και που το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει αναδείξει όπως θα έπρεπε. Ολη την ιστορία για την ανακάλυψη του χώρου, μου την είπε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Στάθης Παρασκευόπουλος, ο οποίος ως νεαρός τότε δούλευε με τον πατέρα του στις ανασκαφές.

Όμως, πέρασα και από έναν άλλο, πολύ γνωστό αρχαιολογικό χώρο, την Αρχαία Μεσσήνη, που αναδεικνύει με λαμπρότητα το ένδοξο παρελθόν την περιοχής. Δέχεται πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα κάθε χρόνο, ενώ υπάρχει και μικρό μουσείο με εντυπωσιακά εκθέματα.

Να πάτε να δείτε τον τόπο και να γευματίσετε στην ταβέρνα που ατενίζει από ψηλά τον κάμπο με τον αρχαιολογικό χώρο.