Δημήτρης Μπαλής
Λέμε να αγοράσουμε ένα καινούργιο αυτοκίνητο επειδή είναι… καινούργιο. Αυτή η έκφραση, δε θα έπρεπε να αποτυπώνει μόνο την επιθυμία του να αλλάξω το κάπως ή περισσότερο παλαιό μου αυτοκίνητο με ένα καινούργιο που θα φαίνεται όμορφο και θα μυρίζει φρέσκο.
Κυρίως θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την επιθυμία του να πάρω ένα αυτοκίνητο που με τα τεχνολογικά συστήματα που διαθέτει, αναβαθμίζει την ασφάλεια τη δική μου, των επιβαινόντων αλλά και των άλλων χρηστών του δρόμου, όσο αυτό κι αν ακούγεται λίγο παράξενο.
Κι εξηγούμαι αμέσως. Τα παλαιότερα αυτοκίνητα υπολείπονται σε τεχνολογία αιχμής και είναι λογικό. Μπορεί να στρίβουν καλά, να έχουν αποδοτικά μοτέρ και αποτελεσματικές αναρτήσεις, αερόσακους, προσκέφαλα και ζώνες ασφαλείας, όμως δε διαθέτουν τα πλέον προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, ADAS όπως λέγονται, τα οποία βοηθούν αποτελεσματικότερα στην καθημερινότητα.
Δηλαδή, υπάρχουν συστήματα που αποφεύγεις τη σύγκρουση με σταματημένο προπορευόμενο όχημα, που δεν παρεκκλίνεις της λωρίδας κυκλοφορίας σου, που σου αυξομειώνει την ταχύτητα ανάλογα εκείνης του προπορευόμενου οχήματος για να αποφύγεις τη σύγκρουση, σύστημα που «διαβάζει» τα μάτια σου αν είσαι κουρασμένος και σε ενημερώνει να σταματήσεις για ξεκούραση, σύστημα που σε ενημερώνει αν κάποιος πεζός περνάει από πίσω από το αυτοκίνητό σου όταν ξεπαρκάρεις και τόσα άλλα που βοηθούν απίστευτα ώστε να αποφεύγεις δύσκολες καταστάσεις, ακόμα και οδυνηρές, όπως το να ξεχάσεις παιδί στο πίσω κάθισμα ή και ζώο, διότι και αυτά έχουν ζωή, μη το ξεχνάμε. Μπορεί να μη συγκρίνεται με την ανθρώπινη ζωή, όμως είναι ζωή.
Η πρόσφατη τραγωδία στην Αρτα, όπου γονέας ξέχασε το μωρό του στο πίσω κάθισμα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες τραγωδίες και δεν είναι λίγες.
Στις ΗΠΑ σημειώνονται 39 θάνατοι κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, δηλαδή ένας κάθε εννέα ημέρες. Οι περιπτώσεις στην Ευρώπη είναι λιγότερο συχνές, αλλά έχουν αναφερθεί θάνατοι στην Ιρλανδία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, με τους περαστικούς να παίρνουν μερικές φορές την κατάσταση στα χέρια τους για να αποτρέψουν την εμφάνιση τραγωδιών.
Τα παιδιά κινδυνεύουν από θάνατο λόγω υπερθερμίας (θερμοπληξίας) και σύμφωνα με μελέτες, το σώμα ενός παιδιού υπερθερμαίνεται τρεις έως πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι ενός ενήλικα. Οσον αφορά στα ζώα, χρειάζονται μόλις έξι λεπτά για να πεθάνει ένας σκύλος σε ένα ζεστό αυτοκίνητο.
Βέβαια, τραγωδίες δε συμβαίνουν μόνο τους θερινούς μήνες που ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία, διότι όταν έξω από το αυτοκίνητο η θερμοκρασία είναι στους 35 βαθμούς Κελσίου, μέσα σε λιγότερο από 20 λεπτά έχει ανέβει στους 50 βαθμούς, αλλά και τους χειμερινούς μήνες, με τα κρύα.
Ερχεται, λοιπόν, ένα σύστημα, το Rear Occupant Alert, που προσφέρει μια απλή υπενθύμιση στους οδηγούς να ελέγχουν τα πίσω καθίσματα σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι πόρτες των πίσω επιβατών έχουν ανοίξει στην αρχή του ταξιδιού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η τεχνολογία ενεργοποιείται αφού σταματήσει το όχημα και σβήσει η ανάφλεξη.
Μια οπτική ειδοποίηση εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη του οχήματος για δέκα δευτερόλεπτα ή μέχρι να ακυρωθεί. Ακούγεται επίσης μια ηχητική προειδοποίηση, υπενθυμίζοντας στον οδηγό να ελέγξει τα πίσω καθίσματα πριν βγει από το όχημα. Εκτός από την ειδοποίηση για την παρουσία παιδιού ή ζώου, το σύστημα θα μπορούσε επίσης να υπενθυμίσει στους οδηγούς εάν έχουν τοποθετήσει ένα αντικείμενο αξίας στο πίσω μέρος, όπως φορητό υπολογιστή ή τσάντα που μπορεί να κινδυνεύσει να κλαπεί αν μείνει πίσω.
Πάντως, ως πρόσθετο αυτό το σύστημα δε μπορεί να τοποθετηθεί εκ των υστέρων σε υπάρχουν μοντέλα αυτοκινήτων, παρά μόνον ως εργοστασιακή τοποθέτηση.
Όμως, σκεφτείτε το, πόσο όλα αυτά τα συστήματα σώζουν ζωές.