Ολιστικό σχέδιο από την Περιφέρεια Αττικής για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Τους τρεις βασικούς άξονες για το νέο μεγάλο σχέδιο έργων που εκπονεί η Περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την ανάδειξη και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, στην Αθήνα.

«Έχουμε την τύχη και την ευλογία, να ζούμε σ’ έναν τόπο ταυτισμένο με τον πολιτισμό. Στην Αττική συνυπάρχουν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικοί χώροι με διεθνή ακτινοβολία, μουσεία σύγχρονης Τέχνης και κέντρα πολιτισμού. Αποτελεί ύψιστο καθήκον μας, όχι μόνο η διαφύλαξη αυτών των πολιτιστικών θησαυρών, αλλά και η προσπάθεια ανάδειξής τους. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, έχουμε ως πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο το Πρόγραμμα “Αττική 2021 – 2027”. Έχοντας άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, αξιοποιούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ με τον πλέον κατάλληλο και καινοτόμο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση νέων έργων Πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας, η οποία εφαρμόζει αυτή τη στιγμή το εργαλείο των ΟΧΕ στον τομέα του Πολιτισμού.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε επίσης, ότι ήδη έχει ξεκινήσει η χρηματοδότηση 22 νέων πολιτιστικών δρώμενων σύγχρονου πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, με συμμετοχή ακόμη περισσότερων πολιτιστικών φορέων, όπως το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κ.α.

Επιπλέον, όπως τόνισε, από το νέο ΕΣΠΑ, μέσα από το Πρόγραμμα «Αττική» 2021-2027 θα χρηματοδοτηθούν επιμέρους έργα Πολιτισμού. Σε αυτά εντάσσονται -όπως είπε- η αποκατάσταση και διαρρύθμιση διατηρητέου κτηρίου επί της οδού Φιλελλήνων, προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, η επαναλειτουργία του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης, ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ κ.α.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να ανοίγει νέους δρόμους. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Βούλησή μας είναι να διαμορφώσουμε τους όρους για μία στρατηγική “χάρτα” που θα ενώνει το πολιτιστικό αποτύπωμα του τόπου μας με την αναπτυξιακή δυναμική κάθε περιοχής της Αττικής ξεχωριστά. Ο πολιτισμός αποτελεί στρατηγικό μας πλάνο για την επόμενη πενταετία. Για αυτό, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και εξασφαλίζουμε όλα τα μέσα και κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να υλοποιήσουμε όλα όσα δεσμευτήκαμε και, κυρίως, όλα όσα έχουμε ονειρευτεί όλα αυτά τα χρόνια για την Αττική μας».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής προανήγγειλε ότι, το επόμενο διάστημα, πρόκειται να παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της νέας Περιφερειακής Αρχής για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Αττικής και για την ενίσχυση του πολιτιστικού προϊόντος της.

«Επενδύουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής μας, επιδιώκουμε την επανατοποθέτηση της εικόνας της. Πιστεύουμε βαθύτατα, ότι τα έργα πολιτισμού είναι έργα αναπτυξιακά, δημιουργούν  προστιθέμενη αξία, αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για την περιφερειακή οικονομική ανταγωνιστικότητα, καθώς επίσης και μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο διασώζει την ιστορία των κατοίκων της Αθήνας από την τουρκοκρατία μέχρι και τον 20o αιώνα, ένα έργο που στήριξε η Περιφέρεια Αττικής μέσω ΕΣΠΑ με 8,15 εκατομμύρια ευρώ.