Αναγεννητική γεωργία προωθεί TERRA THESSALIA

Σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε περιφερειακό επίπεδο με στόχο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δύο ολοκληρωμένων δράσεων α) την αναπροσαρμογή των θεσσαλικών γεωργιών στις τοπικές παραγωγικές συνθήκες με βάση την αναγεννητική γεωργία και β) την υποστήριξη μιας πολιτικής υποδοχής πληθυσμού σε κοινότητες της υπαίθρου, προχωρά η Τerra Τhessalia,  σε συνεργασία με ένα διεθνές δίκτυο οργανισμών έρευνας και μηχανισμών υποστήριξης. H Terra Thessalia αποτελεί μη Κερδοσκοπικό Φορέα μέλη του οποίου είναι: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Συνεταιριστικές Τράπεζες Καρδίτσας και Θεσσαλίας, Αναπτυξιακές Εταιρείες Καρδίτσας (ΑΝΚΑ) και Τρικάλων (ΚΕΝΑΚΑΠ), Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό η Τerra Τhessalia έχει αναλάβει ποικίλες πρωτοβουλίες. Αναλυτικότερα, παρουσίασε πρόσφατα στο Υπουργείο Γεωργίας κατόπιν προσκλήσεως, την πρόοδο του Προγράμματος της Αναγεννητικής Γεωργίας για το βαμβάκι το οποίο εφαρμόζεται επιτυχώς, από το 2022 στο Συνεταιρισμό Ενιπέα καθώς και τη συνεισφορά του στην αναδιάρθρωση της θεσσαλικής γεωργίας. Στη συνέχεια, υποδέχθηκε την Επιτροπή Παρακολούθησης του προαναφερόμενου προγράμματος Αναγεννητικής Γεωργίας. Και το πιο σημαντικό, επειδή αυτές οι πολιτικές απαιτούν ζωντανή την ύπαιθρο, η Τerra Τhessalia προωθεί την πολιτική υποδοχής νέου πληθυσμού σε περιοχές της υπαίθρου σε συνεργασία με Δήμους και άλλους συλλογικούς φορείς.

 

  1. Παρουσίαση στο Υπουργείο Γεωργίας

Η Τerra Τhessalia παρουσίασε στον υφυπουργό Γεωργίας κ Σταμενίτη

Α) Αποτελέσματα του διεθνούς προγράμματος αναγεννητικής γεωργίας στο Βαμβάκι

Το Σχέδιο αποτελεί προϊόν τριετούς εφαρμογής στην περιοχή Φαρσάλων και Ορχομενού. Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα αφορούν τη σημαντική βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, στη μείωση της χρήσης λιπασμάτων, της κατανάλωσης νερού κτλ.  Το βαμβάκι αναγεννητικής γεωργίας έχει ήδη αποκτήσει αξία και εξάγεται ήδη εκκοκκισμένο στο εξωτερικό.

Β) Προτάσεις βελτίωσης του οδηγού εφαρμογής του οικολογικού προγράμματος για την εδαφοκάλυψη ως προς τη χρήση της παραγόμενης χορτομάζας.

Γ) Σχέδιο ένταξης της αναγεννητικής γεωργίας στην θεσσαλική  γεωργική εκμετάλλευση 

Την πρόταση της Terra Τhessalia διαμόρφωσε διεθνής ομάδα ειδικών στην οποία κεντρικό ρόλο είχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2024 σε Δήμους της Θεσσαλίας, θα οργανωθούν συναντήσεις ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με παραγωγούς σχετικά με το Σχέδιο.

 

  1. υποδοχή της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Αναγεννητικής Γεωργίας στα Φάρσαλα

Η διεθνής ομάδα του πιλοτικού Σχεδίου «Αναγεννητική Γεωργία για το βαμβάκι» (Earthworm Foundation- Εμπορική Εταιρεία) επισκέφθηκε την έδρα του Συνεταιρισμού Ενιπέα. Οργανώθηκαν επισκέψεις στα αγροτεμάχια (500 στρ) του Σχεδίου  και συναντήσεις με τους παραγωγούς. Η Διοίκηση του Συνεταιρισμού και η επιστημονική ομάδα της Τerra Τhessalia παρουσίασαν τις νέες δράσεις α) μετάβασης προς το εγγυημένο βιολογικό βαμβάκι και β) ένταξης επιπλέον τοπικών προϊόντων στην Αναγεννητική Γεωργία (όσπρια, σιτάρι, τομάτα, ζωοτροφές). Τα προϊόντα αυτά όπως και το βαμβάκι θα εξαχθούν σε χώρες της Ε.Ε., μέσω της Earthworm Foundation και της εξαγωγικής εταιρείας «Συνεταιριστικές Εξαγωγές ΑΕ» της ΕΘΕΑΣ.

 

  1. Διεθνής συνεργασία για μια πολιτική υποδοχής νέου πληθυσμού σε περιοχές της Θεσσαλικής υπαίθρου με Δήμους και άλλους συλλογικούς φορείς

Η Τerra Τhessalia κινητοποιώντας το διεθνές δίκτυό της έχει ξεκινήσει  τη  διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την υποδοχή νέου πληθυσμού σε κοινότητες της υπαίθρου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Τerra Τhessalia υποδέχθηκε στη Θεσσαλία τους κάτωθι:

  • Εμμανουέλλα Κοράτι, Διευθύντρια του Γαλλικού Φορέα «Επιστροφή στη Γη»
  • Λοράν Ριέτορ, Διευθυντής Ινστιτούτου Ανάπτυξης Εδαφικών Περιοχών κεντρικής Γαλλίας
  • Γιανγκ Φαμ, Συντονιστής της Δεξαμενής Σκέψης: κοινωνική Καινοτομία και αναπτυξιακές τοπικές ανάγκες.

Οι ανωτέρω συνοδευόμενοι από Στελέχη της Τerra Τhessalia και ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποίησαν τεχνικές συναντήσεις με :

α) τους Δημάρχους Μετεώρων  κ. Αβραμόπουλο Ε, και Σοφάδων κ Κατσή Δ,

β) το Συνεταιρισμό ΕΝΙΠΕΑ,

γ) εκπροσώπους συλλόγων αποδήμων και

δ) πρόσφατα εγκατασταθέντες κατοίκους και παραγωγούς σε χωριά της  υπαίθρου (Ρεντίνα, Φουρνά, Φάρσαλα, Τρίκαλα, Μουζάκι, Μετέωρα, Μέτσοβο, Δεμάτι, κτλ).

Για την προώθηση του σχεδίου θα επιλεγούν περιοχές εφαρμογής με κριτήριο την εκδήλωση ενδιαφέροντος των φορέων του κάθε τόπου (τοπική αυτοδιοίκηση, αιρετοί, πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι αποδήμων, συνεταιρισμοί, ομάδες πρωτοβουλίας κατοίκων, κ.α).