Αναβαθμίζονται τα δύο λιμάνια της Θεσσαλίας
Δημήτρης Μπαλής
Οι υποδομές της χώρας είναι που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια. Και στην ελληνική επικράτεια μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη.
Για παράδειγμα, στη Θεσσαλία υπάρχουν λιμάνια που χρειάζονται βελτίωση, για διεθνείς μεταφορές. Σήμερα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέκρινε κονδύλι για την αναβάθμιση των δύο λιμένων του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).
Με απόφαση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, εκδόθηκε η εν λόγω πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το ύψος του προϋπολογισμού φτάνει τα 3,5 εκατ. ευρώ και Δυνητικοί Δικαιούχοι είναι ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΒΟΛΟΥ Α.Ε. και το ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Όπως ανέφερε ο Κώστας Αγοραστός: «Μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για νέες υποδομές και εκσυγχρονισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για μια Πρόσκληση προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ και αφορά τα δυο διεθνή λιμάνια της Θεσσαλίας, του Βόλου και της Σκιάθου. Πλέον ο ΟΛΒ και το Λιμενικό Ταμείο Σκιάθου καλούνται να τρέξουν γρήγορα τις διαδικασίες ωρίμανσης των μελετών ώστε να ενταχθούν έργα αναβάθμισης στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας».
Η πρόσκληση χρηματοδοτεί πράξεις που συμβάλλουν στη συμπλήρωση / βελτίωση / αναβάθμιση των λιμένων του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) της Θεσσαλίας, ως ενίσχυση του αξιόπιστου και σύγχρονου δικτύου του εθνικού συστήματος μεταφορών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με έργα που αφορούν σε αναβάθμιση – εκσυγχρονισμό και εγκαταστάσεις ασφάλειας των λιμενικών εγκαταστάσεων ΔΕΔ-Μ της Περιφέρειας. Ενδεικτικά αφορά σε έργα ενίσχυσης ασφάλειας λιμένων, επέκτασης λιμενικών έργων (κυματοθραύστες, μόλοι κ.α.), ενίσχυσης δυναμικότητας και χωρητικότητας λιμένων, βελτίωσης επίγειων εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών, χώρων στάθμευσης, δημιουργίας/επέκτασης δικτύων εξυπηρέτησης σκαφών, έργα πυρασφάλειας, ηλεκτροφωτισμού και σημάνσεων, περιβαλλοντικής αναβάθμισης, εξοπλισμού και συστημάτων λειτουργίας κ.α., σύμφωνα με τις ανάγκες και σχεδιασμό του εκάστοτε λιμένα. Επισημαίνεται ότι το σύνολο των έργων που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της υπόψη δράσης πρέπει να είναι σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ).