Ανοιξε η Philoxenia με τη Γεωργία να αποκαλύπτει την τουριστική της υπόσταση

Δημήτρης Μπαλής

 

Ψάχνοντας τη λίστα συμμετοχών της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε σήμερα τις πύλες της (10-12 Νοεμβρίου 2023), διαπίστωσα ότι μια χώρα, η Γεωργία, συμμετέχει για πρώτη φορά.

Η Philoxenia κάνει άνοιγμα σε νέες, ανερχόμενες χώρες αγορές, όπως η Γεωργία και είχα την ευκαιρία να πάρω τις πρώτες πληροφορίες για την οικονομική και τουριστική κατάσταση της Γεωργίας.

Η Γεωργία αρχίζει να τοποθετείται ως χώρα – προορισμός 4 εποχών, έχοντας άυλα και απτά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, μοναδικό αλφάβητο, πολυφωνικό τραγούδι, και φύση που αναδεικνύει την υγεία και την ευεξία ως ένα από τα κύρια τουριστικά «προϊόντα».

Παράλληλα, η Γεωργία διαθέτει υποδομές για να καταστεί τουριστικός προορισμός MICE, για συνέδρια, ενώ δεν υπολείπεται σε ενδιαφέροντα μουσεία, καφέ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Με τη συμμετοχή της στη Philoxenia επιχειρεί να προσελκύσει τους Έλληνες τουρίστες (16.493 επισκέψεις φέτος, +48,3% σε σύγκριση με το 2022 και +3,4% σε σύγκριση με το 2019), καθώς υπάρχουν και απευθείας συνδέσεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων και η προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών μπορούν να ενισχύσουν την ελκυστικότητα της Γεωργίας ως τουριστικού προορισμού για τους Έλληνες.

Μάλιστα, στο περίπτερο της Γεωργίας στη Philoxenia υπάρχουν έξι εταιρείες που προβάλλουν τον τουρισμό και τα προϊόντα της χώρας.

Ο τουρισμός αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Γεωργίας και η αειφόρος ανάπτυξή του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης της κυβέρνησης της Γεωργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 9μηνο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 5.566.980 ταξίδια ξένων επισκεπτών, με την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε αυτό το διάστημα να είναι +25,9% σε σύγκριση με το 2019. Το γεγονός αυτό συνέβαλε ότι να υπάρξει ένα σωρευτικό εισόδημα 3.251.651.900 δολαρίων ΗΠΑ για το τρέχον έτος, ήτοι +25,9% σε σύγκριση με το 2019.

Η Γεωργία δίνει έμφαση στα οικολογικά και αγροτικά προϊόντα καθώς και σε δραστηριότητες περιπέτειας έχοντας τα βουνά του Καυκάσου ως αιχμή του δόρατος. Διαθέτει, δε, αναδυόμενα χειμερινά θέρετρα όπως το Gudauri, το Bakuriani, το Svaneti και το Goderdzi, τα οποία προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για σκι και σνόουμπορντ.

Επίσης είναι μια από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο και η οινική της παράδοση εκτείνεται σε 8.000 χρόνια. Η παραδοσιακή γεωργιανή κουζίνα προσφέρει μια ποικιλία από πιάτα, από khachapuri (ψωμί με τυρί) έως khinkali (ζυμαρικά).

Αφήσαμε περισσότερα να ανακαλύψουμε με την επίσκεψή μας στη Γεωργία.