Δημήτρης Μπαλής
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την κρουαζιέρα με την επιβολή Τέλους ανά επιβάτη, αλλά και την αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας για τη διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα, έχει δημιουργήσει αναστάτωση στον κλάδο της κρουαζιέρας αλλά και στους ξενοδόχους της Σαντορίνης, διότι είναι μια από τις περιοχές (μαζί με τη Μύκονο), που θίγονται άμεσα.
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Κατανοούμε την επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης να διασφαλίσει έναν ισορροπημένο και βιώσιμο τουρισμό στην Ελλάδα. Χαιρετίζουμε τα σχόλια της Υπουργού Τουρισμού σχετικά με τη σημασία των λιμενικών υποδομών για τη βελτίωση της διαχείρισης των τουριστικών ροών, αλλά και την επιθυμία ανάδειξης νέων προορισμών – προτεραιότητες που ευθυγραμμίζονται με το Σχέδιο Δράσης της CLIA για την Ελλάδα, το οποίο υιοθετήθηκε πέρυσι. Αναγνωρίζουμε, επίσης, την επιθυμία της Κυβέρνησης να αυξήσει το homeporting, δεδομένης της σημαντικής συνεισφοράς που έχει στην ελληνική οικονομία.
Την ίδια ώρα, ενθαρρύνουμε την Κυβέρνηση να εξετάσει τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο του νέου τέλους ανά επιβάτη για τον τουρισμό κρουαζιέρας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για ουσιαστική διαβούλευση με τις εταιρείες κρουαζιέρας, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα λιμάνια και τους φορείς του τουρισμού που επηρεάζονται από αυτό.
Το 2025, νέα συστήματα διαχείρισης θέσεων ελλιμενισμού θα τεθούν σε εφαρμογή στη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Ως εκ τούτου, καλούμε την Κυβέρνηση να εφαρμόσει το νέο τέλος από το 2026 και έπειτα, επιτρέποντας να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος αυτών των συστημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Κυβέρνηση σε κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει τον βιώσιμο τουρισμό, με οφέλη τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες»
Η ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης
«Η Ενωση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση σχετικά με τη Σαντορίνη και τον τουριστικό τομέα της που όχι μόνο αποτελεί τον κρίσιμο οικονομικό κλάδο, αλλά έχει και ισχυρή συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.
Είναι μέτρα, που όχι μόνο δε συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της τουριστικής ανταγωνιστικότητας, αλλά και που εάν δεν τροποποιηθούν άμεσα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μία από τις χειρότερες τουριστικές περιόδους των τελευταίων ετών.
Η επιβολή τους πλήττει την επιχειρηματικότητα και βάζει τη Σαντορίνη σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, όπως αντίστοιχους στην Ισπανία, Τουρκία και Ιταλία, οι οποίοι ενισχύουν διαρκώς τις τουριστικές τους υποδομές προσφέροντας ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Με αυτά τα δεδομένα, ο τουρισμός στη Σαντορίνη τίθεται σε δυσχερή ανταγωνιστική θέση στον παγκόσμιο χάρτη, γεγονός που υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού.
Καλούμε την κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων και να προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις που θα επιτρέψουν στη Σαντορίνη να παραμείνει ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, διασφαλίζοντας την οικονομική βιωσιμότητα του νησιού και την επιβίωση των επαγγελματιών του κλάδου».