«Αριστοτελικές ανα-πνοές» σε Ουτρέχτη και Βιέννη!

Εκθέτες και κλαδικούς επαγγελματίες δύο κορυφαίων διεθνών τουριστικών εκθέσεων, της Vakantiebeurs (Ουτρέχτη) και της Ferien(Βιέννη), επισκέφθηκαν στελέχη, μέλη και συνεργάτες του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, σε μια προσπάθεια προώθησης ενός νέου και εξαιρετικά ελκυστικού θεματικού προϊόντος, το οποίο σχετίζεται με τις νέες αριστοτελικές διαδρομές, αυτές δηλ. που ενώνουν μεταξύ τους τέσσερις αριστοτελικές κοινότητες: την Ολυμπιάδα με τη Βαρβάρα, τα Στάγειρα, τη Στρατονίκη και εκ νέου την Ολυμπιάδα.

«Πρόκειται για νέο περιπατητικό κυκλικό δίκτυο, μήκους περίπου 80 χιλ.» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Γιάννης Γερούκης και ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Ολυμπιάδας Γιάννης Πετράκης. «Δημιουργήσαμε» λένε «ένα νέο προϊόν, ούτως ώστε να εμπλουτίσουμε με νέα στοιχεία τον υφιστάμενο Αριστοτελικό Περίπατο, ο οποίος στην ουσία έβγαλε την Ολυμπιάδα από ένα χρόνιο τουριστικό τέλμα, αναβάθμισε την ποιότητα των επισκεπτών της, επιμήκυνε την τουριστική της περίοδο και εκτόξευσε τον τουριστικό της τζίρο. Από την άλλη μεριά, η τοποθέτηση της αυθεντικά ελληνικής Βαρβάρας στο χάρτη των αριστοτελικών περιηγήσεων αποτέλεσε το πιο ζωντανό παράδειγμα τουριστικής σύνδεσης δύο ανόμοιων γεωγραφικών περιοχών: της ορεινής και της παράκτιας».

athos holland1

Η παρουσίαση του προαναφερόμενου περιπατητικού δικτύου κατά τη διάρκεια της Vakantiebeurs είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση ενδιαφέροντος εκ μέρους δύο σημαντικών ολλανδικών γραφείων περιπατητικού τουρισμού, εκπρόσωποι των οποίων αναμένονται στην επόμενη Άνοιξη στην Ανατολική Χαλκιδική, προκειμένου να ακολουθήσουν διαδρομές από το Χολομώντα μέχρι την Αρναία, τη Βαρβάρα, τα Στάγειρα, την Ολυμπιάδα και την Ουρανούπολη.

Στην ίδια έκθεση ο Π.Ο.Τ. παρουσίασε τον εξαιρετικό επαγγελματικό κατάλογο που αφορά τον τουρισμό θαλάσσιων εξορμήσεων, ενώ έμφαση έδωσε στην περαιτέρω προώθηση του επιτυχημένου και αποδοτικού project με τίτλο Camping, το οποίο αποτελεί ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση για τους λάτρεις του οδικού τουρισμού.

Εντυπωσιακά μεγάλη ήταν και η αποδοχή του περιπατητικού και πολιτιστικού προϊόντος στην τουριστικά ώριμη Βιέννη, όπου εκθέτες και κλαδικοί επισκέπτες αποδέχθηκαν πρόσκληση θεματικής επίσκεψης στην Ανατολική Χαλκιδική τον Απρίλιο του 2018, προκειμένου να ανακαλύψουν τα ίχνη των δύο τεράστιων Μακεδόνων ανδρών: του Αριστοτέλη και του Μεγαλέξανδρου.    

Η φήμη και η επιρροή του «Αριστοτελικού Περιπάτου» ως κορυφαίας μορφής τουρισμού καλπάζουν την Ευρώπη, παρασύροντας στο διάβα τους το τουριστικό προϊόν ολόκληρης της προαθωνικής χερσονήσου και αποδεικνύοντας ότι «μόνο μέσα από συλλογική αλλά αυστηρά επαγγελματική προσέγγιση οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να κυριαρχήσουν στα δρώμενα και να πρωταγωνιστήσουν στην ανέλιξη των τόπων τους».