Athens Mezze: το 15ο κατάστημα του ομίλου Καστελόριζο

Άνοιξε στη Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας,  το νέο  εστιατόριο Athens Mezze, που αποτελεί το 15ο κατάστημα του ομίλου Καστελόριζο,  ενός ομίλου που έχει διαγράψει μια δυναμική και μακρά πορεία στον κλάδο της εστίασης, συνεχίζοντας τις επενδύσεις, παρά τις αρνητικές  συγκυρίες.

Κατά τη παρουσίαση του  νέου εστιατορίου στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος και ιδρυτής  του ομίλου Καστελόριζο Αντώνης Σταύρου, αποκάλυψε πως η επένδυση του Athens Mezze, ανήλθε στις 200.000 ευρώ, με το νέο κατάστημα να έρχεται μια δεκαετία μετά το Mezze, της Γλυφάδας, λέγοντας ότι: «Το εστιατόριο στη Μητροπόλεως,  είναι για όλες τις ηλικίες και για όλα τα πορτοφόλια».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, που μαζί με την  σύζυγο του Μαρία Σταύρου, ξεκίνησαν το 15ο κατάστημα του ομίλου, αναφέρθηκε στη δυναμική του Athens Mezze, συνολικής έκτασης 300τ.μ. στο οποίο μπορούν άνετα να φιλοξενηθούν 170-180 άτομα, καθώς διαθέτει εκτός από τους εξωτερικούς χώρους, πατάρι για 80-100 άτομα και απασχολεί περί τους 25 εργαζόμενους.

Απαντώντας σε αντίστοιχες  ερωτήσεις, ο κ. Σταύρου ανέφερε ότι για τις ανάγκες των εστιατορίων του, ο όμιλος Καστελόριζο απασχολεί πάνω από 500 άτομα προσωπικό, με τις απολαβές να κινούνται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ καθαρά. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν  δυσκολίες στην ανεύρεση προσωπικού – από μάγειρες και σερβιτόρους μέχρι και λαντζέρηδες – γεγονός που δυσχεραίνει την λειτουργία των καταστημάτων και τη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών.

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του ομίλου στάθηκε ιδιαιτέρως στη μεγάλη αύξηση του κόστους λειτουργίας, σημειώνοντας  χαρακτηριστικά ότι: «τα κόστη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα», για να  προσθέσει πως: «Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε πολύ χαμηλότερες ανατιμήσεις, της τάξεως του 10%. Από το 2009 κιόλας, όπου είχα δει την κρίση να…έρχεται, φρόντισα να αναδιαμορφώσω τα μενού στα εστιατόρια του ομίλου, ώστε να μπορούν να προσφέρουν επιλογές οικονομικές στους πελάτες μας».

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι: «Μας βοήθησαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, για την στήριξη του κλάδου της εστίασης, όπως είναι  η επιδότηση στις αυξημένες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ή η μείωση του ΦΠΑ, η οποία θέλουμε να διατηρηθεί στα τωρινά επίπεδα. Οι υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να έχουν παράπονο».

Όσον αφορά την πορεία του ομίλου Καστελλόριζο, ο κ. Σταύρου διευκρίνισε  ότι το 2022 έκλεισε με τζίρο 15,2 εκατ. ευρώ,  συμπεριλαμβανομένων και των 3 εκατ. ευρώ που αφορούν στη δραστηριότητα της ιχθυοκαλλιέργειας, περίπου 6 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το 2021 και 3 εκατ. ευρώ από το 2019. Πρόκειται για μια  εξέλιξη οφειλόμενη στην σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και  στις ανατιμήσεις, παρουσιάζοντας για τον όμιλο, για την περυσινή χρονιά, κέρδη προ φόρων άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου, μίλησε για τις συζητήσεις που έχει κάνει για την παρουσία του στο Ελληνικό, έχοντας ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Lamda Development, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση για τη λειτουργία καταστήματος στο πολυτελές εμπορικό κέντρο «Riviera Galleria» που θα δημιουργηθεί στην μαρίνα του Άγιο Κοσμά. Επίσης, έδωσε έμφαση στην ανακαίνιση του καταστήματος της Βάρκιζας, ενώ όσον αφορά την δραστηριότητα του ομίλου στην ιχθυοκαλλιέργεια, είπε ότι αποτελεί έναν τομέα από τον οποίο εξακολουθεί να θέλει να αποχωρήσει με σκοπό να δώσει έμφαση στην εστίαση, σημειώνοντας ότι:  «εδώ και χρόνια θέλω να απαλλαχθώ από τα… λέπια, αλλά δεν τα  έχω καταφέρει». Συγκεκριμένα,  τα μεγαλύτερα προβλήματα έχει η μονάδα στη Σητεία, στην Κρήτη που είναι πολύ μακριά, ενώ οι άλλες δύο μονάδες σε Σούνιο και Μέγαρα  που είναι  πιο ελεγχόμενες.

Πιο αναλυτικά, στο Athens Mezze το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στις 12 Ιανουαρίου,  μεταφέρεται το πετυχημένο concept του Mezze Γλυφάδας, λειτουργεί από τις 8 το πρωί, προσφέροντας και πρωινό, ενώ είναι στο πρόγραμμα  η σύναψη συμφωνιών με γειτονικά ξενοδοχεία, που δεν έχουν την παροχή πρωινού στις υπηρεσίες τους,  στοχεύοντας στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό τουριστών που συγκεντρώνει κάθε χρόνο το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ  εξυπηρετεί και παραδόσεις delivery μέσω των συνεργασιών με τη Wolt και την Efood.

Σημειώνεται πως η ιστορία του ομίλου ξεκινά το 1981 με το Καστελόριζο της Καλλιθέας, που  μετονομάστηκε σε «Ρακί Μεζέ» και  αποτέλεσε την αρχή, ενώ ακολούθησε  το 1986 το δεύτερο «Καστελόριζο Κηφισιάς», αποτελώντας το πρώτο εστιατόριο στα Βόρεια προάστια, με ψάρι.

Κατόπιν το 1994 άνοιξε το «Καστελόριζο  Βάρκιζας», με τους «Ορίζοντες» στο λόφο του Λυκαβηττού  το 2002, να συνδυάζουν το ποιοτικό φαγητό με την καλύτερη θέα της πόλης, ενώ το 2010 εγκαινιάστηκε  το «Όμικρον» στην Νέα Ερυθραία με ελληνικές γεύσεις, που σήμερα έχει μετονομαστεί σε «Ομικρον Μεζέ».  Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε για τους λάτρεις του κρέατος,  το νέο κατάστημα με το όνομα «KGrill Καλλιθέας», που λόγω της επιτυχημένης πορείας του, το 2016  δημιουργήθηκε και το «K Grill Βούλας» στη κεντρική πλατεία.

Παράλληλα,  ο όμιλος Καστελόριζο το 2014, άνοιξε στη Γλυφάδα ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, το «Mezze Glyfada» και δύο χρόνια αργότερα, λειτούργησε στην ίδια περιοχή το «Ramino Resto», προσφέροντας αυθεντική ιταλική κουζίνα και το «Cup or What» επίσης στη  Γλυφάδα, ενώ  πριν το τέλος του 2020, άνοιξε το «Δον Μόσκιο» στην Κηφισιά  και  το εστιατόριο «Omnivore», στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της πόλης.