Cambas Park: Από το όνειρο στην πραγματικότητα…
Δημήτρης Μπαλής
Κοιμάμαι και ονειρεύομαι μια Αττική με ολοκληρωμένη την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, με την τεράστια επένδυση στο Ελληνικό να λειτουργεί με ξενοδοχεία, γραφεία, καζίνο, κατοικίες και χώρους αναψυχής, με τη μαρίνα Αλίμου όμοια και ίσως καλύτερη από την ήδη υπέροχη μαρίνα Φλοίσβου, με το κέντρο της Αθήνας να πεζοδρομείται, και να δίνεται χώρος στον άνθρωπο και όχι στο ΙΧ.
Κοιμάμαι και σκέπτομαι πώς αυτά που ονειρεύομαι ανήκουν στη σφαίρα της λογικής και όχι της φαντασίας και ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει πραγματικότητα πολλά χρόνια πριν, στην «εποχή της ευμάρειας», όπως πολλοί τη χαρακτηρίζουν.
Κι είναι αλήθεια ότι αναλωθήκαμε για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες σε «φθηνές» επιλογές που κόστισαν ακριβά, αντί να αξιοποιήσουμε οραματιστές σαν τον Αντώνη Τρίτση, που ήθελε πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, 20 χρόνια πριν.
Κοιμάμαι και ξυπνώ 2-3 χρόνια μετά, μένοντας στην κάψουλα του χρόνου, με την ίδια ηλικία, όμως!
Ξυπνώ και πηγαίνω στα Μεσόγεια της Αττικής, στην Παλλήνη, εκεί που πριν κοιμηθώ βρισκόταν το Οινοποιείο Καμπά και τώρα τρίβω τα μάτια μου. Ναι, το οινοποιείο παραμένει αποκατεστημένο, με νέες χρήσεις πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.
Μπροστά μου ξεδιπλώνεται το μοναδικό και εμβληματικό Cambas Park, μία επένδυση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, της θυγατρικής του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, REDS.
Με σύγχρονη αντίληψη, πρωτοποριακές κατασκευές και καινοτόμες λύσεις,, αναδεικνύεται η πλούσια ιστορική ταυτότητα του οινοποιείου Καμπά, με σύγχρονους και υψηλής ποιότητας χώρους γραφείων, εμπορικά καταστήματα και σημεία εστίασης, εγκαταστάσεις φιλοξενίας, αθλητισμού και ευεξίας, καθώς και πλήθος δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
Αναμφίβολα, η Κεντρική Πλατεία είναι το κυρίαρχο σημείο του Cambas Park. Eνας εκτενής ανοιχτός χώρος στον οποίο κυριαρχούν το πράσινο, το υδάτινο στοιχείο, διαδρομές περιπάτου, καθώς και μεγάλος αριθμός καθιστικών χώρων. Στην Κεντρική Πλατεία, στο μέσο της οποίας υπάρχει τεχνητή λίμνη, βλέπω ήδη πολλούς να περιεργάζονται τον ανθόκηπο, να συζητούν στο οικολογικό κιόσκι, να κάνουν skate, άλλοι να περπατούν κι άλλοι να βρίσκονται στο αμφιθεατρικό πάρκο παρακολουθώντας μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που μόλις άρχισε ή μια ταινία στο συγκρότημα των κινηματογράφων.
Και δεν είναι μόνο αυτοί. Κάποιοι αθλούνται στους υπαίθριους και στεγασμένους χώρους, τρέχουν στις διαδρομές στίβου που διατρέχουν καθέτως την Κεντρική Πλατεία, ενώ πολλοί αρέσκονται σε έναν καφέ, σε ένα γεύμα στα εστιατόρια, μια επίσκεψη στο μουσείο οινοποιίας ή ανάβουν ένα κερί στην εκκλησία που υπάρχει.
Όλα έχουν προβλεφθεί. Ακόμα και ξενοδοχείο, το οποίο συνδυάζει την πολυτέλεια με τη βιωσιμότητα, με εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν εστιατόρια, μπαρ, πισίνα, κέντρο ευεξίας, καθώς και ένα περιστοιχισμένο από βλάστηση συνεδριακό κέντρο.
Οσο για τα γραφεία, και ποιος δεν θα ήθελε να δουλέψει σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Ηδη βλέπω πολλούς πίσω από τις γυάλινες επιφάνειες… Αναμφίβολα η REDS δημιούργησε μια πρόταση που βασίζεται στις κορυφαίες παγκοσμίως προδιαγραφές εργασιακού περιβάλλοντος, εφάμιλλες αυτών που συναντώνται σε κτήρια γραφείων πολυεθνικών τεχνολογικών κολοσσών.
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Cambas project, το γραφείο μετατρέπεται σε κάτι πολύ περισσότερο από ένα χώρο εργασίας. Είναι ένας χώρος γνωριμίας και δικτύωσης με άμεση πρόσβαση στις εμπορικές αναπτύξεις, ενώ τα εμπορικά καταστήματα, στα ισόγεια επίπεδα των γραφείων, συνδέονται άμεσα με την Κεντρική Πλατεία, διασφαλίζοντας δημόσιους χώρους που χαρακτηρίζονται από αλληλεπίδραση και συνεχή κίνηση στη βάση των κτηρίων, που επιτυγχάνουν τις χαμηλότερες δυνατές εκπομπές αέριων ρύπων και ταυτόχρονα σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, εξασφαλίζοντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση LEED.
Βλέπω και πληθώρα φωτοβολταϊκών στις στέγες, που καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του πάρκου, ενώ ο βιώσιμος χαρακτήρας του project ενισχύεται ταυτόχρονα από τη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, τη χρήση πιστοποιημένων δομικών υλικών, τεχνολογιών επεξεργασίας και ανακύκλωσης υδάτων και απορριμμάτων, καθώς και τους ανοιχτούς «πράσινους» χώρους που ενθαρρύνουν τις «πράσινες» μετακινήσεις και την προστασία της βιοποικιλότητας.
Το Cambas Park, όπως το βλέπω με τα γουρλωμένα μάτια από την «κάψουλα του χρόνου», με την εύκολη πρόσβαση από κάθε σημείο της Αττικής, κοντά στο αεροδρόμιο, με την Αττική οδό να σε οδηγεί γρήγορα και με τον προαστιακό, σφύζει από ζωή, με πάνω από 4.000 άτομα να το επισκέπτονται καθημερινά και με τα ετήσια έσοδα από μισθώματα να φθάνουν τα 23 εκατ. ευρώ.
Στο Cambas Park, το 18% της συνολικής έκτασης αντιπροσωπεύει δομήσιμη επιφάνεια, το 60% αφορά σε χώρους πρασίνου, ενώ το 22% σε χώρους στάθμευσης. Αναφορικά με το μείγμα των χρήσεων, από τα 138.815 τ.μ. της επιφάνειας του Cambas Park, τα 79.700 τ.μ αντιστοιχούν σε νέες κτηριακές αναπτύξεις, ενώ 53.115 τ.μ. σε υπαίθριους χώρους και πλατείες. Τα νέα κτήρια καλύπτουν 51.220 τ.μ., ξενοδοχείο και το συνεδριακό κέντρο έχουν εμβαδόν 12.180 τ.μ., και οι εμπορικοί χώροι ακόμα 16.400 τ.μ., ενώ σε έκταση 24.770 τ.μ. φιλοξενούνται τα αποκατεστημένα κτήρια του διατηρητέου οινοποιείου.
Πριν κοιμηθώ, γνώριζα, βέβαια, ότι είμαι στην Ελλάδα, που όλα καθυστερούν. Από τα μικρά, έως τα μεγάλα έργα. Ακόμα και η υπογραφή του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το Cambas Park, από τα συναρμόδια Υπουργεία, που θα πρέπει να υποβληθεί για έλεγχο νομιμότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να επέμβει εκ νέου το Υπουργείο Περιβάλλοντος για παρατηρήσεις και έπειτα να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.
Ευτυχώς που κοιμήθηκα γρήγορα και ξυπνώντας το Cambas Park, ήταν πραγματικότητα.