Εφαρμογή για το 1821 από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ

Γνωστά και κυρίως άγνωστα, στους πολλούς, σημεία ενδιαφέροντος που έχουν σχέση με την Επανάσταση του 1821, προσφέρει προς εξερεύνηση η νέα εφαρμογή που ανέπτυξαν το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ.

Η εφαρμογή για το 1821 προσφέρεται δωρεάν και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων για τον εορτασμό της 200ής επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας. Αποσκοπεί στην ενίσχυση και προβολή της ιστορικής μνήμης, σε συνάρτηση με την τουριστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα της ελληνικής περιφέρειας.

Η εφαρμογή είναι δωρεάν στο Google Play και στο App Store και περιλαμβάνει:

  • Μουσεία ανά την Ελλάδα τα οποία σχετίζονται με τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
  • Σημεία ενδιαφέροντος, όπως: ηρώα, μνημεία μαχών, φυσικά αξιοθέατα κ.λπ., όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα.
  • Κτίρια τα οποία σχετίζονται με τη συμβολή αγωνιστών, Ελλήνων και ξένων, στον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας.
  • Μοναστήρια ανά την ελληνική επικράτεια, τα οποία συνδέονται με την εθνεγερσία κατά την Επανάσταση αλλά και τα προεπαναστατικά χρόνια.

Η εφαρμογή για το 1821, είναι προς το παρόν διαθέσιμη στην ελληνική γλώσσα, ενώ η αγγλόφωνη έκδοσή της βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας και θα είναι σύντομα διαθέσιμη.

Ως μέσο διεθνούς διάδοσης της γνώσης γύρω από την Επανάσταση του 1821, η νέα εφαρμογή αναδεικνύει τη δράση ξένων περιηγητών και φιλελλήνων υπέρ του αγώνα για την ελευθερία. Κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται για τους αλλοδαπούς τουρίστες ένας επιπλέον λόγος επίσκεψης στην Ελλάδα.

Παράλληλα, στόχο έχει να ενθαρρύνει τον εσωτερικό τουρισμό και να ενισχύσει τον οδικό τουρισμό στη χώρα μας. Πέραν των ειδικών συνθηκών οι οποίες ισχύουν κατά το τρέχον διάστημα λόγω της πανδημίας, η προώθηση εναλλακτικών κινήτρων για τον τουρισμό, όπως η εμβάθυνση στη ζωντανή ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού. Με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, εύχρηστα και λειτουργικά, όπως η νέα εφαρμογή για το 1821, υλοποιείται ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τον περιορισμό της εποχικότητας, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού Τουρισμού.

Σχετικά με τη νέα εφαρμογή, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, επισήμανε ότι «ο Ελληνικός Τουρισμός συντονίζεται πλήρως με τον εορτασμό της 200ής επετείου της Επανάστασης του ’21. Με την καινούργια ψηφιακή εφαρμογή, ειδικά για την προβολή των τόπων που συνδέθηκαν με πρόσωπα και εξελίξεις του αγώνα για την Ανεξαρτησία, τιμούμε την ιστορική μας κληρονομιά με ένα σύγχρονο και άμεσα προσβάσιμο τρόπο. Η εθνική μας υπερηφάνεια για τις θυσίες και τα επιτεύγματα των προγόνων μας διαδίδεται σε κάθε τουρίστα και προβάλλει την Ελλάδα, όχι μόνο ως προορισμό, αλλά και ως ιδέα. Πάνω από όλα, ως σύμβολο ελευθερίας».