Εγκαινιάστηκε η επέκταση των 40.000 τ.μ. στον ΟΛΠ

Δημήτρης Μπαλής

 

Η αναπτυξιακή πορεία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας, του Πειραιά, συνεχίζεται με εμφατικό τρόπο.

Η «Επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων (Λιμένας Ηρακλέους)» είναι ένα ακόμα έργο συνολικής επένδυσης ύψους 20 εκατ. ευρώ το οποίο συμπεριλαμβάνεται στις Υποχρεωτικές Επενδύσεις της ΟΛΠ Α.Ε., στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο. Το συγκεκριμένο έργο θα βελτιώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του λιμανιού ως κόμβου μεταφόρτωσης οχημάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η επέκταση του Τερματικού Σταθμού Αυτοκινήτων κατά περίπου 40.000 τ.μ. προς τη βόρεια πλευρά του λιμανιού αυξάνει τη συνολική έκταση του Σταθμού σε 110.000 τ.μ. δημιουργώντας χώρο εναπόθεσης συνολικής χωρητικότητας 5.100 αυτοκινήτων και συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην περαιτέρω ανάπτυξη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Η συγκεκριμένη επένδυση, για την οποία εργάστηκαν πάνω από 250 άτομα, θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και θα βελτιώσει, περαιτέρω, την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του λιμανιού, ως κόμβου μεταφόρτωσης, διαμετακόμισης και αποθήκευσης οχημάτων και τροχοφόρων εμπορευμάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρειο Αφρική.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ακόμη βήμα, εφαλτήριο μαζί με άλλα που πρέπει να ακολουθήσουν από την εταιρεία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της πόλης, για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Στην τελετή εγκαινίων, ο πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. Yu Zenggang δήλωσε ότι: «Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του ολιστικού οράματος της COSCO SHIPPING για το Λιμάνι του Πειραιά. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση για την εξαιρετική συνεργασία και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού ώστε να αναδείξουμε το Λιμάνι του Πειραιά ως ένα από το κορυφαία στον κόσμο και να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο το θετικό μας αποτύπωμα στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, επισήμανε ότι: «Με την υλοποίηση αυτού του καθοριστικού έργου, επιβεβαιώνεται η στρατηγική προσήλωση της κυβέρνησης προς την ανάπτυξη και την καινοτομία. Παράλληλα ενισχύεται η πρωτοκαθεδρία της χώρας μας στον κόσμο της ναυτιλίας».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι: «Την επέκταση του car terminal του Λιμένα Ηρακλέους θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερα έργα αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της χώρας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Η πολιτική που εφαρμόζουμε -συνολικά ως Κυβέρνηση και ως ΤΑΙΠΕΔ-για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας στα μεγαλύτερα ελληνικά λιμάνια, μόνο οφέλη θα δημιουργήσει για την Ελλάδα. Και δεν είμαστε παρά μόνο στην αρχή».

Ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών &Χρήστος Σταϊκούρας, είπε χαρακτηριστικά ότι: «Ο Πειραιάς αποτελεί, σήμερα, ένα από τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα λιμάνια στον κόσμο. Με τον ΟΛΠ να προσθέτει οικονομική αξία στη χώρα ίση με το 1,56% του ΑΕΠ της. Έχοντας αυτή την αξία ως δεδομένη, αλλά και αξιοποιώντας την εμπειρία της εξέλιξης της συμβατικής σχέσης των μερών (Ελληνικό Δημόσιο, COSCO, ΤΑΙΠΕΔ) τα προηγούμενα χρόνια προχωρήσαμε το 2021, στην τροποποίηση της συμφωνίας Δημοσίου και ιδιώτη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεσή της. Το αποτέλεσμα αυτής της νέας, λειτουργικής και ισορροπημένης σύμβασης είναι η υλοποίηση επενδύσεων, όπως αυτή που αφορά την επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων, στον Λιμένα Ηρακλέους».