Εγκρίθηκε η τεράστια επένδυση των 800 εκατ. ευρώ του Elounda Hills

Δημήτρης Μπαλής

Ακριβώς έναν χρόνο μετά (!) τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή της μεγάλης τουριστικής μονάδας του Elounda Hills στην Κρήτη, δόθηκε το «πράσινο φως» με τη δημοσιοποίηση σε ΦΕΚ, για την υλοποίησή του.

Ένα από τα πιο σημαντικά επενδυτικά έργα αυτήν την περίοδο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, που θα κοστίσει περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ, θα προχωρήσει απρόσκοπτα με την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, τη χωροθέτηση, και τον καθορισμό των περιβαλλοντικών όρων και των συνοδών έργων υποδομής του έργου της Mirum Hellas, στο Δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 60 κρατήσεις και προπωλήσεις, κατοικιών, εντός της επένδυσης, ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική εγκεκριμένη έκταση πλησιάζει τα 735 στρέμματα, με το ΦΕΚ να καθορίζει τις οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές, κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, δρόμους και οδούς ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμους, χώρους στάθμευσης και άθλησης, εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και λοιπών απαραίτητων υποδομών και εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η τουριστική ανάπτυξη θα υλοποιηθεί σε τρεις οικιστικές περιοχές, που οργανώνονται σε Τομείς και Οικοδομικά Τετράγωνα και μία Υποπεριοχή, στην οποία θα χωροθετηθούν αποκλειστικά κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.

Τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής είναι τα ακόλουθα:

 

1η περιοχή (HERA), με έκταση περίπου 90 στρεμμάτων. Θα διαθέτει μεμονωμένες παραθεριστικές κατοικίες και συγκροτήματα, αλλά και κοινωφελή κτήρια όπως  εμπορικά καταστήματα, ιατρείο, κλειστό γυμναστήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, πισίνες κ.ά.

2η περιοχή (LANDBANK PARCEL), με έκταση περίπου 163 στρέμματα. Θα διαθέτει μεμονωμένες κατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών.

3η περιοχή (HILLTOP), με έκταση περίπου 460 στρέμματα, που οργανώνεται σε τρεις τομείς. Εδώ επιτρέπεται τόσο η ανέγερση κατοικιών όσο και «Κέντρο Κοινωνικών Εξυπηρετήσεων και αναψυχής», που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υδάτινο πάρκο, εμπορικό κέντρο, εκτεταμένους χώρους πρασίνου και αναψυχής, αλλά και η ανέγερση ενός εμβληματικού ξενοδοχείου – τοπόσημου (πέντε αστέρων, με τη σφραγίδα της 1 Hotels).

Σε ό,τι αφορά τον συντελεστή δόμησης, αυτός ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και κυμαίνεται από 0,21 έως 0,60, με το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων να μην μπορεί να υπερβεί τα 10,75 μέτρα.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, θα ακολουθήσουν οι σχετικές οικοδομικές άδειες και θα ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε μέχρι τον Αύγουστο του 2028 να έχει ολοκληρωθεί η Φάση 1, που περιλαμβάνει τις περισσότερες κατοικίες και το ξενοδοχείο στην περιοχή HILLTOP. Η παραλιακή ζώνη, ωστόσο, αναμένεται να είναι σε λειτουργία αρκετά νωρίτερα, εντός του 2027, μαζί με την επίσημη έναρξη λειτουργίας της Elounda Hills Marina, που θα αποτελέσει τη πιο σύγχρονη ιδιωτική μαρίνα στην Ελλάδα με δυναμικότητα έως 202 θέσεων.

Είναι ευνόητο ότι για ένα έργο που συνδυάζει την πολυτέλεια με τη βιωσιμότητα, την αειφορία με τον οικολογικό χαρακτήρα, αλλά και μιαν άλλη αντίληψη για τη ζωή, οι διατάξεις του ΦΕΚ ως προς τους περιβαλλοντικούς όρους είναι, ίσως, από τους πιο αυστηρούς και λεπτομερείς που έχουν τεθεί ποτέ στην Ελλάδα. Στόχος, να επιτευχθεί η προσαρμογή και προαγωγή των ενδημικών οικολογικών συστημάτων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία της περιοχής, αλλά και να εξασφαλιστεί η συμβατότητα των φυτεύσεων με τις τοπικές βιοκλιματικές συνθήκες, εξασφαλίζοντας χαμηλές απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλα τα κοινωφελή δίκτυα υποδομής θα κατασκευαστούν υπόγεια, κάτω από τους κοινόχρηστους χώρους, ιδιαίτερα τους δρόμους και τους πεζοδρόμους, ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση δύο μονάδων αφαλάτωσης και μονάδων τοπικών συστημάτων βιολογικού καθαρισμού. Πλέον αυτών, «γωνιές ανακύκλωσης», «πράσινα σημεία», η τακτική δειγματοληψία και ο έλεγχος τόσο των υδάτων όσο και της ατμόσφαιρας, τα μέτρα για τη διευθέτηση των ρεμάτων στην περιοχή, η εκτεταμένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα έξυπνα ενεργειακά δίκτυα «smart grid» με στόχο τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης του οικισμού, συγκροτούν το απόλυτα βιώσιμο θέρετρο του 21ου αιώνα.