Εκτός δήμου Αθηναίων η Αλεξία Εβερτ

Δημήτρης Μπαλής

 

Την παραίτησε από αντιδήμαρχο ο Κώστας Μπακογιάννης, βγαίνει κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

Οι δηλώσεις της Αλεξίας Εβερτ, περί κατσαρίδες και τρωκτικά, σχολιάζοντας την πορεία μελών του ΚΚΕ, με αφορμή το Πολυτεχνείο, έβαλαν φωτιά. Κατά τη γνώμη μου δεν συνάδουν με την πορεία του πατέρα της, του παππού της, και εν γένει με το δημοκρατικό φρόνημα.

Ναι, το ΚΚΕ έκανε του κεφαλιού του. Εγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τις απαγορεύσεις για λόγους υγείας. Ομως, ουδείς συνάνθρωπος είναι κατσαρίδα και τρωκτικό. Θα τον κρίνει η ιστορία και κυρίως η κοινωνία.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, έκανε την εξής δήλωση σχετικά με δημόσια τοποθέτηση της κυρίας Αλεξίας Έβερτ:

«Την Αλεξία Έβερτ την σέβομαι και την αγαπώ. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, αξιοπρεπής και ηθικός. Το θέμα όμως δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό. Με το ΚΚΕ μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος και η χθεσινή του κινητοποίηση, την ώρα που η πανδημία σαρώνει τη χώρα και το σύστημα υγείας δοκιμάζεται, ήταν απαράδεκτη πράξη πολιτικής ανευθυνότητας και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε από την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

Σε μια Δημοκρατία ωστόσο, όσο και αν διαφωνούμε οφείλουμε να συνυπάρχουμε. Ιδιαίτερα όταν καλούμαστε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε μια πανδημία. Ασφαλώς οι αντιθέσεις, ακόμα και οι πολιτικές συγκρούσεις, δεν είναι μόνο αναγκαίες αλλά και θεμιτές. Διεξάγονται όμως, όσο σκληρά κι αν χρειαστεί, επί προγραμμάτων, θέσεων και ιδεών. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν χαρακτηρισμοί που δεν χωρούν στην πολιτική αντίληψη αυτής της δημοτικής αρχής.  Ζήτησα από την Αλεξία Έβερτ την παραίτηση της και την ευχαρίστησα για τη σημαντική της προσφορά από την θέση της Αντιδημάρχου. Η ίδια μου εξέφρασε την επιθυμία της να παραιτηθεί και από τη θέση της δημοτικής συμβούλου».