Επένδυση 13 εκατ. ευρώ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου
Αποστολή στην Κρήτη: Δημήτρης Μπαλής
Κοινή διαπίστωση αλλά και άποψη όσων μίλησαν σήμερα κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του ανανεωμένου Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ήταν ότι στη σημερινή εποχή είναι αναγκαία η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το επισήμανε ο αντιπρόεδρος τη Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας ότι «είχαμε επιφυλάξεις για το αν θα γίνει στην ώρα της η ανακαίνιση του αεροδρομίου από την Hellenic Duty Free Shops, αλλά διαπιστώσαμε ότι ολοκληρώθηκε άμεσα κι αυτό καταδεικνύει την επιτυχή έκβαση της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.»
Το ανέφερε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας ότι «είναι το δεύτερο αεροδρόμιο που γίνεται με δωρεά μετά εκείνο της Πάρου από την Olympic Air (της Aegean)», καλώντας την Hellenic Duty Free Shops να… ετοιμαστεί και για άλλες δωρεές με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Βελέντζα να είναι συγκαταβατικός.
Αλλά και ο ίδιος, μιλώντας πρώτος στην σημερινή εκδήλωση, είπε ότι η συνεργασία με όλους τους φορείς ήταν άψογη: με τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη που δεν μένει στα λόγια αλλά κάνει πράξεις, με τον Γιάννη Δραγασάκη που βοήθησε ώστε να αυξηθούν τα ελληνικά προϊόντα στα Duty Free, με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, με τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με τον Αερολιμενάρχη Ηρακλείου κ.ά.
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν βουλευτές κομμάτων και δήμαρχοι, τοπικοί φορείς και απλοί πολίτες, ενώ οι ταξιδιώτες έβλεπαν και βίωναν μια ξεχωριστή εμπειρία, διερχόμενοι τους χώρους του αεροδρομίου.
13 εκατ. ευρώ επένδυση στο «Νίκος Καζαντζάκης» – 55 εκατ. συνολικά
«Ήταν η χειρότερη εμπειρία να βρίσκεσαι στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου», είπε ο Γιώργος Βελέντζας, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Duty Free Shops, αναφέροντας ότι «μέσα σε 165 μέρες και με 13 εκατ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια, δώσαμε χρώμα και θέα στο αεροδρόμιο. Προσθέσαμε 3.000 τετραγωνικά μέτρα χώρων προς την πίστα και ανακαινίσαμε πλήρως ακόμα 8.000 τ.μ. Μεταφέραμε τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών στο ισόγειο και αλλάξαμε την εικόνα τους. Ανακαινίσαμε τα υπάρχοντα σημεία, φτιάξαμε περισσότερες εξόδους στις αναχωρήσεις, αλλάξαμε τα καφέ-εστιατόρια, τις τουαλέτες, τους χώρους ελέγχου.» Ο Γιώργος Βελέντζας επισήμανε ότι η περσινή ανακαίνιση των Duty Free του Αεροδρομίου Αθηνών, μαζί με του Ηρακλείου Κρήτης και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που έχει αναλάβει η Fraport, όλα τα έργα θα κοστίσουν 55 εκατ. ευρώ. Τόνισε ότι η εταιρεία διαθέτει 145 καταστήματα σε αεροδρόμια, λιμάνια, μεθοριακούς σταθμούς και πλοία, με 2.500 άτομα προσωπικό. Ανέφερε δε ότι μέλημα είναι η ικανοποίηση των πελατών αλλά και των εργαζομένων, ενώ έδωσε έμφαση στην διακίνηση ελληνικών προϊόντων από τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, τονίζοντας ότι από το 5% που ήταν το 2002 όταν ιδιωτικοποιήθηκε η εταιρεία αφορολογήτων ειδών, τώρα έφθασαν το 31,9%! Ο Γιώργος Βελέντζας, καταλήγοντας, είπε ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.
Δημοπρατείται ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης – Θα γίνει το αεροδρόμιο στο Καστέλι
Κι ενώ το βλέμμα ήταν στα έργα ανακαίνισης του Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου, ο Χρήστος Σπίρτζης, σηκώνοντας το γάντι σε ερώτηση για το τι θα γίνει με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, τόνισε ότι «τώρα έχουμε ένα σύγχρονο αεροδρόμιο μέχρι να λειτουργήσει το καινούργιο στο Καστέλι. Σεβόμαστε κάθε αντίθετη άποψη, ωστόσο προχωρά άμεσα νέος διαγωνισμός που θα δίνει το 2% του τζίρου σε δήμο και Περιφέρεια Κρήτης. Θα γίνει με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και θα έχει σύνδεση τόσο με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, όσο και με τη νότια Κρήτη.»
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είπε επίσης ότι γίνονται συζητήσεις ώστε οι ιδιοκτήτες κτημάτων στο Καστέλι να μην αποζημιωθούν μόνο για την αξία ων οικοπέδων, αλλά και για την απασχόληση που θα χάσουν, επειδή οι εκτάσεις είναι καλλιεργούμενες. Βέβαια, αυτό απομένει να δούμε πως θα καταγραφεί, διότι δε νομίζω ότι υπάρχει προηγούμενο.
Όσον αφορά τον ΒΟΑΚ, ο υπουργός είπε ότι θα δημοπρατηθεί το πρώτο 15μέρο του Μαΐου και τέλος του μήνα θα γίνουν οι δημοπρατηθούν οι κόμβοι, ώστε να μειωθούν ή να εκλείψουν τα τροχαία ατυχήματα. Είπε επίσης, ότι εντός της εβδομάδας θα γίνει διαγωνισμός για τα 26 στρέμματα σε παρακείμενο χώρο του αεροδρομίου, ώστε να κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης.
Καταλήγοντας, για την Hellenic Duty Free Shops, είπε ότι δείχνει το δρόμο στην υγιή επιχειρηματικότητα, ότι έκανε σπουδαία δωρεά στο αεροδρόμιο και ότι στηρίζει το ελληνικό στοιχείο.
Τα ελληνικά προϊόντα θα προβληθούν σε 30 Duty Free παγκοσμίως
Η μεσολάβηση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, για την προβολή των ελληνικών προϊόντων σε διεθνή αεροδρόμια ήταν καταλυτική. Όπως είπε ο ίδιος, ο Γιώργος Βελέντζας έφερε σε επαφή την κυβέρνηση με τη μητρική εταιρεία Duty Free, με συνέπεια να επιτευχθεί συμφωνία και τα ελληνικά προϊόντα να διακινούνται πλέον από 30 καταστήματα αφορολογήτων ειδών σε όλο τον κόσμο!
«Το παράδειγμα του Αεροδρομίου Ηρακλείου, καταδεικνύει ότι μπορούμε να σχεδιάζουμε το μέλλον (σ.σ. το αεροδρόμιο στο Καστέλι), αλλά και να παρεμβαίνουμε στο παρόν (σ.σ. αεροδρόμιο Ηρακλείου). Αφετηρία για όσα θα κάνουμε ήταν το Περιφερειακό Συνέδριο στην Κρήτη. Όσα σχεδιάσαμε εκεί προχωρούν. Θέλουμε η Κρήτη να είναι το πρότυπο ανάπτυξης της χώρας. Έχει τουρισμό και πρωτογενή τομέα, οικονομία, έρευνα και επιστήμη. Θέλουμε να προηγηθεί στην 4ης βιομηχανικής επανάστασης,», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης χαρακτηρίζοντας τον τουρισμό της χώρας ως μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής.
«Στη θέση μιας 10ετίας κρίσης, καλούμαστε να σχεδιάσουμε μια 10ετία ανάπτυξης. Θέλουμε να είναι μια δεκαετία πρότυπο,» είπε καταλήγοντας.