Ετοιμο να λειτουργήσει το υδατοδρόμιο Πάτρας

Δημήτρης Μπαλής

 

Μπορεί το υδατοδρόμιο Πάτρας να έχει ήδη αδειοδοτηθεί με τον Ν.4146/13, από το Μάιο του 2017, κατόπιν συνεργασίας του «Οργανισμού Λιμένος Πατρών Α.Ε.» με την ανάδοχο εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», ωστόσο μόλις χθες, 15 Μαρτίου 2023 και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας, πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση από την αρμόδια Επιτροπή Υδατοδρομίων ώστε να επικαιροποιηθεί η Άδεια σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο Ν.4663/20.

Η Επιτροπή Υδατοδρομίων μέλη της οποίας είναι στελέχη της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, του Λιμεναρχείου, της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος επιθεώρησε και ενέκρινε τις εγκαταστάσεις και ως εκ τούτου είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Επίσης, έχει επιλεγεί ως Φορέας λειτουργίας του Υδατοδρομίου Πάτρας η μικτή εταιρεία «Υδατοδρόμιο λιμένος Πατρών ΙΚΕ», στην οποία πλειοψηφών εταίρος είναι η «Ελληνικά Υδατοδρόμια», κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας του Λιμένα της Πάτρας.

Η εταιρεία “GRECIAN AIR SEAPLANES”, που βρίσκεται σε διαδικασία απόκτησης Πιστοποιητικού Κοινοτικού Αερομεταφορέα (AOC) για πτήσεις υδροπλάνων, έχει συμπεριλάβει την Πάτρα στο δίκτυο προορισμών που θα εξυπηρετεί προγραμματίζοντας να την συνδέει με τα νησιά του Ιονίου, με παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, με νησιά του Αργοσαρωνικού και άλλα νησιά όπου θα δημιουργηθούν υδατοδρόμια.

Ενδεικτικά οι χρόνοι πτήσεων με υδροπλάνο από το υδατοδρόμιο της Πάτρας θα είναι:

Προς την Αθήνα 45 λεπτά

Προς την Κέρκυρα 55 λεπτά

Προς τις Σπέτσες 42 λεπτά

Προς την Πύλο 38 λεπτά

Προς την Κεφαλονιά 28 λεπτά

«Το τελικό στάδιο ώστε το υδατοδρόμιο της Πάτρας να είναι πλήρως αδειοδοτήμενο υδατοδρόμιο, το πρώτο πανελλαδικώς είναι γεγονός! Έχουμε εργαστεί πολύ για αυτήν την θετική πορεία του έργου και σε συνεργασία με το μετοχικό σχήμα ευελπιστούμε ότι ο ερχομός των
υδροπλάνων ξανά στην πόλη μας θα μεγιστοποιήσει το brand name της, προσελκύοντας Έλληνες και ξένους τουρίστες να επισκεφθούν την Πάτρα αλλά και τη Δυτική Ελλάδα γενικότερα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ ΑΕ, Παναγιώτης Τσώνης.

 

Ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» Τάσος Γκόβας δήλωσε ότι:  «Η Πάτρα με την επικαιροποίηση της αδειοδότησης του Υδατοδρομίου αποκτά μια πρωτοποριακή πύλη εισόδου στο λιμάνι της. Το Υδατοδρόμιο Πάτρας, ως το κεντρικό Υδατοδρόμιο της Δυτικής Ελλάδας, θα αποτελέσει τον «οδηγό» για να δημιουργηθεί ένα εκτενές δίκτυο υδατοδρομίων στις υπόλοιπες παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου γεγονός που θα επιτρέψει την γρήγορη, ασφαλή και ευέλικτη μετακίνηση κατοίκων και τουριστών με πτήσεις υδροπλάνων».