Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023, 16 – 24 Σεπτεμβρίου
Δημήτρης Μπαλής
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γιορτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αττική, από 16 έως 24 Σεπτεμβρίου 2023.
Τα νέα Θεσμοφόρια είναι μια γιορτή ανάδειξης της Αττικής Γης, πεδίο συνάντησης του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, που διοργανώνεται από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Νέα Μητροπολιτική Αττική», με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Πρόκειται για την πρόταση της προέδρου του Ε.Ο.Τ. Άντζελας Γκερέκου, για μια διοργάνωση αφιερωμένη στον εορτασμό της Αττικής Γης – στην ιστορία, τον πολιτισμό, την φύση και τα μοναδικά προϊόντα της, σε συνεργασία με τη Δρα Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, τέως διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Η γιορτή της Αττικής γης εκκινεί από τα Θεσμοφόρια που τιμούσαν τη Δήμητρα, τη θεά του εδάφους, της βλάστησης και της καρποφορίας και υμνούσαν τη γονιμότητα της γης και της γυναίκας. Η θεά Δήμητρα μύησε τους Αθηναίους στην καλλιέργεια της γης, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς, γι’ αυτό και αποκαλείται «Θεσμοφόρος» Δήμητρα. Μια γιορτή που αναδεικνύει τα προϊόντα, τα οποία διαχρονικά έχουν επικρατήσει σ’ αυτή τη γη: σιτηρά -με προστάτιδα τη Δήμητρα, ελιά και ελαιόλαδο –με προστάτιδα την Αθηνά, αμπέλι και κρασί –με προστάτη το Διόνυσο. Πρόκειται για προϊόντα- οικονομικούς πυλώνες της Αθηναϊκής Πολιτείας, τα οποία εξακολουθούν και σήμερα να χαρακτηρίζουν την εθνική οικονομία και την παραγωγική ταυτότητα της Ελλάδας.
Με νοηματικό σημείο εκκίνησης την ανάδειξη των Θεσμοφορίων, που συναντώνται με το λαϊκό έθιμο των Πολυσπορίων στην Ελευσίνα, το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια έρχεται να οικοδομήσει ένα ουσιαστικό «πεδίο συνάντησης» μεταξύ της Αττικής γης και των προϊόντων της, του φυσικού περιβάλλοντος και της οικολογίας, της ιστορίας και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αττικής, με στόχο την ανάδειξη της διασύνδεσης της ιστορικής Αττικής Γης και του πολιτιστικού στοιχείου με την αγροδιατροφή, τα προϊόντα της Αττικής και τον τουρισμό.
Απλωμένο σε αγαπημένα μέρη της Αττικής γης, όπως το Αττικό Άλσος, το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, το Πεδίο του Άρεως, τον Άλιμο (Αθηναϊκή Ριβιέρα), τον Κεραμεικό, τον Πολυχώρο Λιπασμάτων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, το φεστιβάλ περιλαμβάνει πολιτιστικές δράσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια και δράσεις βιωματικής εκπαίδευσης περιβαλλοντικού και αγροδιατροφικού χαρακτήρα, δράσεις ανάδειξης της φύσης, του φυσικού περιβάλλοντος και των μητροπολιτικών χώρων πρασίνου της Αττικής, καθώς και προγράμματα εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων με σύγχρονες μεθόδους.
Η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου ανέφερε ότι: «Εμπνευσμένος από την ελληνική ιστορία και παράδοση ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού φέρνει τη γιορτή της Αττικής γης, τα Θεσμοφόρια, στο σήμερα. Μια γιορτή που υμνεί τη γονιμότητα, τη γυναίκα, την καρποφορία και τα μοναδικά σε ποιότητα και σημασία προϊόντα της Αθηναϊκής πολιτείας. Μια γιορτή για τη δύναμη του πολιτισμού, την αυθεντικότητα των τοπικών κοινοτήτων και των κορυφαίων τοπικών προϊόντων μας. Όλα αυτά αναζητά και ο σύγχρονος, συνειδητοποιημένος ταξιδιώτης από έναν προορισμό. Όλα αυτά αποτελούν και τους πυλώνες για ένα αειφόρο, βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, που θα σέβεται το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την ποιότητα ζωής των κατοίκων».
Ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» Νίκος Παπαγεωργίου τόνισε ότι: «Η Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε. αγκαλιάζει το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια ως μια σημαντική πρωτοβουλία για τη σύνδεση και την ανάδειξη βασικών στοιχείων της Αττικής, όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός και η παραγωγή τοπικών προϊόντων. Με την τεχνογνωσία και την πείρα του, ο Οργανισμός διασφαλίζει ένα άριστο επίπεδο διοργάνωσης και υλοποίησης απαιτητικών και πολύπλευρων δράσεων, όπως η συγκεκριμένη, κάνοντας τις ιδέες πράξη».
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, από 16 έως 24 Σεπτεμβρίου, θα λάβουν χώρα 7 μοναδικές εκδηλώσεις με κοινή αναφορά στον πολιτισμό και την εύφορη γη της Αττικής. Εκπαιδευτικά και Βιωματικά Εργαστήρια στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, Πολιτιστικές εκδηλώσεις παραδοσιακών χορών στον Πολυχώρο Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Θεατρικές Παραστάσεις στο Θέατρο του Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού», Γαστρονομικές εκδηλώσεις – τόσο παραδοσιακών γεύσεων στον Πολυχώρο Λιπασμάτων όσο και σύγχρονες γευστικές εμπειρίες mixologist στο Momix Bar – οι οποίες θα αναδείξουν τον γαστρονομικό πλούτο της Αττικής.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου: «Θεσμοφορίων Χορός: Μια Ωδή στη Γη»
Στην έναρξη του φεστιβάλ παρουσιάζεται στο θέατρο του Αττικού Άλσους, «Κατίνα Παξινού», το πρωτότυπο έργο «Θεσμοφορίων Χορός: Μια Ωδή στη Γη» του Γιώργου Βούκανου, με πάνω από 60 συντελεστές. Πρόκειται για ένα συμφωνικό Οπτικοακουστικό Χορόδραμα, ένα μοναδικό μουσικό τρίπτυχο που ενώνει τον μύθο τη λαϊκή παράδοση με το μέλλον και την ανάγκη φροντίδας της φύσης και του πλούτου που πρέπει να διαφυλαχθεί για τις επόμενες γενιές. Ο Βασίλης Σαλέας σε ρόλο μουσικού αφηγητή, με το μοναδικό ελληνικό ήχο του κλαρίνου του, συνδέει τις εποχές και μας οδηγεί στο αύριο. Με τη συμμετοχή Ορχήστρας, ηλεκτρικών και συνθετικών οργάνων, του συγκροτήματος Αρχαίων Ελληνικών Οργάνων Λύραυλος, της Χορωδίας Αποφοίτων GratuArti και του Ομίλου Αρσακείων Τοσιτσείων, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη.
Σάββατο 16 έως Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου: Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια
Στο Κέντρο της Γης – Πάρκο Αντώνης Τρίτσης μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Οργάνωση Γη» για τη βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών.
Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου: Επιστημονική Ημερίδα – Νέα Θεσμοφόρια
Στο κτήριο της Παλιάς Βουλής θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα «Η Αττική Γη και τα προϊόντα της: περιβάλλον και κλιματική κρίση, προοπτικές». Η Επιστημονική Ημερίδα επικεντρώνεται στην ανάλυση της πρωτογενούς παραγωγής και στο περιαστικό περιβάλλον της Αττικής, ενώ θα προβάλει τα προϊόντα της Αττικής γης και θα αναδείξει τις προοπτικές και τις προκλήσεις για την περιαστική ανάπτυξη της Περιφέρειας. Η οργάνωση και ο συντονισμός της Ημερίδας γίνεται με την ευγενική προσφορά της Δρα Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, τ. Διευθύντριας του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου: Παράδοση & Αττική Γη
Στον Πολυχώρο Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας πραγματοποιείται μουσικοχορευτική εκδήλωση λαϊκής παράδοσης και γαστρονομικού χαρακτήρα με τίτλο «Παράδοση & Αττική Γη». Τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, όπως ο Σύνδεσμος Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, η Ένωση Κρητών Κερατσινίου – Δραπετσώνας «το Αρκάδι», η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά – «Ομόνοια», ο Σύλλογος Κρητών Νίκαιας – Κορυδαλλού, ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Πειραιά, η Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ», η Ομάδα Χρυσαλλίδα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων, ο Κρητικός Χορευτικός Σύλλογος Απτεραίοι, συναντώνται για την ανάδειξη της ελληνικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης. Πρωταγωνιστές, κορυφαίοι δεξιοτέχνες μουσικοί της λαϊκής μας παράδοσης που θα παίξουν μία μεγάλη γκάμα μουσικών οργάνων. Τους παραδοσιακούς χορούς θα πλαισιώνει γαστρονομικό event από την ομάδα Chefs’ Club Acropolis την οποία συντονίζει ο αναγνωρισμένος chef Κωνσταντίνος Μουζάκης.
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου: Ελληνικό Πρωινό Αττικής Γης
Σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο Ble Pavillion στον Άλιμο, παρουσιάζεται σε δημοσιογράφους και σε επαγγελματίες του τουρισμού και της γαστρονομίας η εμπειρία του «Ελληνικού πρωινού». Πρόκειται για το καινοτόμο πρόγραμμα του Ελληνικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με στόχο τη σύνδεση του γαστρονομικού πλούτου της χώρας με την εμπειρία του επισκέπτη και την προώθηση της γαστρονομικής κληρονομίας του κάθε τόπου μέσα από ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να ξεχωρίσει προϊόντα από την κάθε περιοχή. Η εκδήλωση στηρίζεται σε μία βιωματική εμπειρία αποκάλυψης του «μυστικού μακροζωίας», του ελληνικού πρωινού, η οποία ξεκινά από την είσοδο του χώρου και ξεδιπλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Η εμπειρία παρουσίασης του Ελληνικού Πρωινού – Αττικής Γης περιλαμβάνει ροφήματα, τυποποιημένα και πιστοποιημένα προϊόντα από παραγωγούς της Αττικής, βότανα και superfoods, δροσερά αναψυκτικά με ελληνικά φρούτα / τσάι / αφέψημα, τα μυστικά προετοιμασίας του ελληνικού καφέ στη χόβολη, κοκτέιλ από αφρώδη οίνο με επιλεγμένα φρούτα, live cooking του ελληνικού πρωινού και βέβαια παρουσίαση της αξίας του ελληνικού πρωινού και αναφορά σε συνταγές και προϊόντα που ενισχύουν την ευεξία, την ενέργεια και την ισορροπημένη διατροφή.
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου: Εκδήλωση Physis Gaia Project με την Ευρυδίκη
Στο Πεδίο του Άρεως πραγματοποιείται η εκδήλωση «Physis Gaia Project». Ένα Θεατρικό, Μουσικό & Ψυχαγωγικό Αφήγημα, που μέσα από τον συνδυασμό ήχων, εικόνας και φωτισμού, μαγεύει τους συμμετέχοντες σε ένα τοπίο φύσης, μέσα στην πόλη. Η Ευρυδίκη, συνοδευόμενη από την Άντα Αθανασοπούλου και νέους μουσικούς, μας ταξιδεύει με ένα σύγχρονο και δυναμικό πρόγραμμα, με τραγούδια απ’ όλην την Ελλάδα και τον κόσμο. Στο πρώτο μέρος, παρουσιάζεται ένα πολυθεματικό θεατρικό αφήγημα από τον Βασίλη Μίχα και την Χρύσα Ρώμα, συνοδεία της Camerata Junior με τη συμμετοχή πάνω από 25 νέων μουσικών. Τίτλος του είναι «Οι Μυθικές Μελωδίες των Ποταμών – Το Ταξίδι του Ιλισσού» και σκοπός του να μας ταξιδέψει στη μακρά ιστορία του Ιλισσού, που στην αρχαιότητα θεωρούνταν ιερός ποταμός που φιλοξενούσε τις μούσες. Την εκδήλωση συνοδεύει μουσικός παραγωγός, ενώ μετά τη λήξη της συναυλίας, ακολουθεί πάρτι με DJ Set. Το Σάββατο είναι η φθινοπωρινή ισημερία, συνεπώς αυτό το πάρτι σηματοδοτεί και τον αποχαιρετισμό στο φετινό καλοκαίρι.
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου: Attica Molecular Mixology
Στο Momix Bar επαγγελματίες από το χώρο της γαστρονομίας, της ζαχαροπλαστικής και του bartending θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα πρωτότυπο Mixologist Experience με τη δημιουργία πρωτότυπων μοριακών κοκτέιλ που σχεδιάζονται αποκλειστικά από προϊόντα της Αττικής Γης, καθώς και ειδικών μενού. Ο συνδυασμός του bartending και της ζαχαροπλαστικής και η χρήση τεχνικών όπως σφαιροποίηση, ζελεδοποίηση, ατμοποίηση, η χρήση ξηρού πάγου και άλλων πρόσθετων τροφίμων απογειώνουν τα προϊόντα της Αττικής δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη γευστική εμπειρία.