Γιατί άνοιξε μόνο το 60% των ελληνικών ξενοδοχείων

Δημήτρης Μπαλής

Κατώτερων των προσδοκιών, είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), σε έρευνα που του ανέθεσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Ενώ, αρχικά, σε έρευνα του Ιουνίου 2020, οι προβλέψεις ήταν ότι σκόπευαν να ανοίξουν το 84% των ξενοδοχείων (από τα 9.971 που λειτούργησαν το 2019), μετά το Lockdown, τελικά, αυτό το νούμερο προσγειώθηκε στο 60% κι ας είχε το 67% εξ αυτών, δημιουργήσει Υγειονομικό Πρωτόκολλο λειτουργίας.

Μάλιστα, από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (12μηνης), 2.478 δημιούργησαν Υγειονομικό Πρωτόκολλο (62%), με τα 2.328 εξ αυτών να λειτουργούν τελικά (59%). Κι από αυτά, τα 503 τα κλείσουν έως το τέλος Οκτωβρίου και ακόμα 214 μέχρι το τέλος του 2020, ήτοι το 31% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, που άνοιξαν, τελικά.

Αντίστοιχα, από τα 6.098 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, 4.223 δημιούργησαν Υγειονομικό Πρωτόκολλο (69%), με τα 3.699 εξ αυτών να λειτουργούν τελικά (61%).

Τα ποσοστά αυτά επιμερίζονται ως εξής, για τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν: Ιούνιος – 49% (συνεχούς 80%, εποχικής 29%), Ιούλιος –  47% (συνεχούς 16%, εποχικής 66%), Αύγουστος – 3% (συνεχούς 2%, εποχικής 4%) και Σεπτέμβριος – 2 (συνεχούς 1%, εποχικής 2%).

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η μέση πληρότητα του τριμήνου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, κυμάνθηκε στο 23,1% και η μέση τιμή δωματίου, στο 86%.

Η κατάσταση διαμορφώθηκε έτσι, διότι η χώρα μας άργησε να δημιουργήσει Υγειονομικά Πρωτόκολλα, άνοιξε σταδιακά τα αεροδρόμια (κυρίως των νησιών), έλαβε μεν μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, εγκαίρως, αλλά  με μικρή χρονική διάρκεια με πρόθεση επέκτασης και εν γένει ήταν τέτοιο το περιβάλλον, που λόγω της ανασφάλειας, πολλοί ξενοδόχοι δεν τόλμησαν να επιχειρήσουν.

«Ήταν και παραμένει ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε θετικό σενάριο για φέτος με οποιοδήποτε παραδοσιακό δείκτη. Η μόνη φετινή επιτυχία είναι αυτή που καταφέραμε όλοι μαζί. Η επαγγελματική αντιμετώπιση της κρίσης από τα ελληνικά ξενοδοχεία αφήνει μια δυναμική παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Χρέος της πολιτείας είναι να παράσχει σειρά συμπληρωματικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων μέχρι το επόμενο καλοκαίρι,» επισήμανε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός.