Γυναικείες φιγούρες έβαλε σε φωτεινούς σηματοδότες διαβάσεων πεζών η Περιφέρεια Θεσσαλίας (vid)
Δημήτρης Μπαλής
Μια πρωτότυπη κίνηση για την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με όσα γνωρίζω έχει γίνει στη Μελβούρνη και στο Μπουμπάι, έγινε και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία άλλαξε σε 8 φωτεινούς σηματοδότες διαβάσεων πεζών τις κλασικές φιγούρες ανθρώπων, που δεν ξεχώριζες αν είναι άνδρες ή γυναίκες, σε καθαρά γυναικείες. Δηλαδή, αυτό που μέχρι τώρα αποκαλούσαμε ο «Σταμάτης» και ο «Γρηγόρης», γίνεται η «Σταματίνα» και η «Γρηγορία».
Με αυτόν τον τρόπο η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που τοποθετεί γυναικείες φιγούρες σε φωτεινούς σηματοδότες, σε διαβάσεις πεζών.
Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Θεσσαλίας Λία Ρογγανάκη επισήμανε ότι «ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε έναν περιφερειάρχη που στηρίζει την Επιτροπή και την Ισότητα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοστατεί, πρωτοπορεί και διακρίνεται στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνική μέριμνας και στον τομέα της ισότητας. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που «σηματοδοτεί» την Ισότητα. Περάστε με ασφάλεια τον δρόμο μόλις ανάψει η πράσινη γυναικεία φιγούρα, σχολιάστε την διαφορά με τα παιδιά σας! Καιρός να βάλουμε νέους σπόρους και να τους ποτίσουμε και ίσως καταφέρουμε η νέα γενιά να θεωρεί αυτονόητη την σημερινή πρωτοποριακή συμβολική δράση της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
Τα οκτώ σημεία που «σηματοδοτούν την ισότητα»
– Π.Ε. Λάρισας: στο δρόμο Λάρισας – Γιάννουλης στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών, στην οδό Καρδίτσης στο ύψος των Φυλακών, στη λεωφόρο Καραμανλή στο ύψος του Εμπορικού Κέντρου
– Π.Ε. Μαγνησίας: στα Πλατανίδια
– Π.Ε. Τρικάλων: στο Μεγαλοχώρι
– Π.Ε. Καρδίτσας: στον Πρόδρομο, στον Σταυρό και στις Εργατικές Κατοικίες Καρδίτσας
Καταρρίπτοντας τα έμφυλα στερεότυπα
«Η Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας αγωνίζεται να απομυθοποιήσει τα στερεότυπα μέσα από τα οποία διαστρεβλώνουμε τον κόσμο και να ξεριζώσει τις αιτίες της έμφυλης βίας. Αλλάζοντας τους σηματοδότες και τοποθετώντας τη γυναικεία φιγούρα θέλουμε συμβολικά να αναδείξουμε και να μειώσουμε την προκατάληψη-στερεότυπο, μέσω της αλλαγής μιας εικόνας που βλέπουμε κάθε μέρα. Παράλληλα δείχνουμε συμβολικά ότι οι γυναίκες δεν αποκλείονται από το δημόσιο χώρο. Σκοπός μας είναι η αλλαγή της κουλτούρας σχετικά με τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές προς το άλλο φύλο και μηδενική ανοχή σε σεξιστικές εκφράσεις ή εικόνες. Προκειμένου να περιοριστεί το τραγικό φαινόμενο της έμφυλης βίας δεν αρκεί η αυστηροποίηση των ποινών. Είναι απαραίτητο να γίνουν ουσιαστικές μεταβολές, είναι θέμα παιδείας και ενσυναίσθησης. Η εκπαίδευση κοριτσιών και αγοριών, από τις μικρές ηλικίες, είναι η καταλληλότερη και πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμα πρόληψη. Όταν όλοι αντιμετωπίσουμε την Ισότητα των φύλων ως αναγκαιότητα για την πρόοδο μας, τότε θα εργαστούμε πραγματικά για να το πετύχουμε», πρόσθεσε η κ. Ρογγανάκη.