Δημήτρης Μπαλής
Ισως δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η Ολγα Κεφαλογιάννη ανέλαβε και πάλι καθήκοντα υπουργού Τουρισμού.
Το πρώτο της πέρασμα από το Υπουργείο, την περίοδο 2012-2015, ήταν επιτυχές, σε μια δύσκολη περίοδο με την οικονομική κρίση που ταλάνιζε την Ελλάδα και τον τουρισμό να αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα για έσοδα σε δημόσιο και επιχειρήσεις.
Η ανάδειξη του ΣΕΤΕ ως κοινωνικό εταίρο της κυβέρνησης, «προνόμιο» που είχαν μόνο οι βιομήχανοι έως τότε και ο ΣΕΒ, ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τον οξυδερκή τότε πρόεδρο και σήμερα επίτιμο, τον Ανδρέα Ανδρεάδη, βρήκε βηματισμό με την κυβέρνηση επιτελώντας ένα μέγιστο έργο.
Και είναι αλήθεια ότι η τότε ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και του ΣΕΤΕ, συνέβαλαν στα μέγιστα στην ανέλιξη του ελληνικού τουρισμού, φθάνοντας στη χρονιά ρεκόρ του 2019, σε αφίξεις και έσοδα, κάτι που αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος, τουλάχιστον το πρώτο σκέλος.
Η Ολγα Κεφαλογιάννη άνοιξε και έναν σημαντικό κύκλο διεθνών επαφών που ωφέλησαν τον τουρισμό, δρομολόγησε τη θέσπιση του Τουρισμού Υγείας ή Ιατρικού Τουρισμού, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει σε νόμο, έχοντας οι μετέπειτα υπουργοί μερίδιο ευθύνης.
Η Ολγα Κεφαλογιάννη θα μπορούσε και στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είχε αναλάβει τη θέση της Υπουργού, όμως το αίτημά της να ενωθεί με το Υπουργείο Πολιτισμού και να αναλάβει τα δύο χαρτοφυλάκια δεν έγινε δεχτό και έμεινε εκτός κυβέρνησης.
Όμως, τώρα, ήρθε η στιγμή να αναλάβει και πάλι καθήκοντα και μάλιστα αύριο θα παραλάβει την ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού από την υπηρεσιακή υπουργό Ιωάννα Δρέττα, η οποία ξεκίνησε την πορεία της στα κοινά του τουρισμού ως διευθύντρια του γραφείου της Ολγας Κεφαλογιάννη όταν ήταν υπουργός και μέχρι πρότινος ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece.
Η Ολγα Κεφαλογιάννη έχει δουλειά μπροστά της. Μπορεί ο τουρισμός να βρίσκεται σε καλό δρόμο, όμως για να συνεχίσει χρειάζονται σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του ως βασικό προϊόν στην Ελλάδα, έως το 2030 και ακόμα παραπέρα. Εχει να λύσει ζητήματα όπως η βραχυχρόνια μίσθωση και ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα ξενοδοχεία, το χωροταξικό που αποτελεί εμπόδιο ανάπτυξης, οι Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού που άφησε ο Βασίλης Κικίλιας με νόμο αλλά και κενά, ο Τουρισμός Υγείας και πολλά ακόμα.
Σε θέση υφυπουργού η Ελενα Ράπτη, για πρώτη φορά με χαρτοφυλάκιο. Εχει μεγάλη θητεία στη Βουλή, από το 2004, και ήρθε η στιγμή να αποδείξει ότι μπορεί το κάτι παραπάνω.
Οσοι θωρούν ότι το Υπουργείο Τουρισμού «τρέχει» μόνο του, κάνουν λάθος κι ας μην έχει ξεχωριστά χρήματα να διαχειρίζεται και όλα περνούν από το Οικονομικών.