Η Ημαθία με την ποικιλία των χαρακτηριστικών της
Δημήτρης Μπαλής
Η Ημαθία αποκαλύφθηκε στην Αθήνα! Ναι, καθώς υπάρχουν πολλοί που δεν την έχουν επισκεφθεί και δεν έχουν ανακαλύψει τα μυστικά που κρύβει. Και είναι τόσα πολλά…
Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της Ημαθίας παρουσιάστηκαν λοιπόν σε μια όμορφη εκδήλωση, από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, προκειμένου να αναδειχτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ως προορισμού.
Ο δήμαρχος της Νάουσας Νικόλαος Κουτσογιάννης αναφέρθηκε στην τουριστική ταυτότητα του δήμου, ενώ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Βέροιας Λάζαρος Ασλανίδης παρουσίασε τη Γαστροδιπλωματία του δήμου με τίτλο «Veria Menu Gastronomy».
Η Μαρία Ανδρεάδου εκπρόσωπος του Γραφείου Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, ακτινογράφησε το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών ως σημείο αναφοράς για την αρχαία ιστορία, και τη σύγχρονη αναπτυξιακή δυναμική της Ημαθίας, με το Ανάκτορο του Φιλίππου Β’, το τοπόσημο της Μακεδονίας το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, αναστηλωμένο τον Ιανουάριο του 2024.
Επίσης παρουσίασε τους θησαυρούς των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, το κεντρικό Κτήριο, το θέατρο των Αιγών, τη βασιλική συστάδα των Τημενίδων και τον βυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου στα Παλατίτσια.
Η παρουσίαση περιελάμβανε τις βυζαντινές εκκλησίες της πόλης της Βέροιας, όπου λόγω του μεγάλου αριθμού τους – 48 σωζόμενες – δικαίως αποκαλείται ως η «Μικρή Ιερουσαλήμ». Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο του 2024 από τις 48 βυζαντινές εκκλησίες, 12 είναι ανοιχτές ξανά στο κοινό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε η πλούσια αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση της πόλης της Νάουσας, με το ξινόμαυρο ΠΟΠ κρασί Νάουσα και το Νέο οικοτουριστικό χάρτη «Νάουσα, η Γη του Ξινόμαυρου» που επικαιροποιήθηκε πρόσφατα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας στον οποίο αποτυπώνονται τα 25 οινοποιεία της ζώνης του ξινόμαυρου της Νάουσας.
Ωστόσο για την Ημαθία οι πρωτοβουλίες, δεν σταματούν εδώ, δεδομένου ότι στον προγραμματισμό δράσεων για το 2025 σχεδιάζεται η πρώτη διεθνής συνάντηση πόλεων, που φέρουν το όνομα Αλεξάνδρεια, με τίτλο: «Ο Αλέξανδρος της Οικουμένης».
Στην Ημαθία, άλλωστε, υπάρχει η μοναδική πόλη της Ελλάδας που φέρει το όνομα Αλεξάνδρεια.
Ταυτόχρονα ξεχωρίζει και η δράση «Imathia Quality» η οποία εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο έχοντας μια πολύ μεγάλη δυναμική με περιθώρια εξέλιξης και παρουσίας και στο εξωτερικό.
«Όσοι επιλέξουν την Ημαθία ως προορισμό μιας ημερήσιας ή πολυήμερων διακοπών, θα έχουν την δυνατότητα να βιώσουν έντονα τον πολιτισμό των Μακεδόνων στις Αιγές, την βασιλική πρωτεύουσα της Μακεδονίας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Μίεζα, όπου στο Γυμνάσιο της δίδαξε ο Αριστοτέλης τον Αλέξανδρο, την βυζαντινή Βέροια του Αποστόλου των Εθνών Παύλου με τις δεκάδες εκκλησίες της και να ζήσουν ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες μέσα από μοναδικές παραδοσιακές συνταγές. Η Ημαθία, χρόνο με το χρόνο, μέρα με την ημέρα, διεκδικεί δίκαια μια υψηλή θέση στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας. Όποιος την εντάξει ως επόμενο προορισμό του, θα του δοθεί η ευκαιρία να βιώνει αξέχαστες εμπειρίες και την ζεστή Ημαθιώτικη φιλοξενία», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης.