Η Piaggio κέρδισε σε πρώτο βαθμό τις αγωγές κατά της Peugeot, για απομίμηση

Δημήτρης Μπαλής

 

Οι απομιμήσεις είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, ακόμα και στον χώρο της μηχανοκίνησης. Στην Κίνα, ειδικά την περασμένη δεκαετία, υπήρχαν μάρκες που αντέγραφαν τα ευρωπαϊκά μοντέλα και τα διέθεταν εντός της χώρας τους.

Οι συνεργασίες Ευρωπαίων και Κινέζων, με τη δημιουργία από κοινού εργοστασίων, περιόρισαν το πρόβλημα.

Όμως, στην Ευρώπη έχουμε θέμα, μεταξύ του Piaggio Group και της Peugeot Motocycles.

Με ανακοίνωσή του, ο ιταλικός όμιλος αναφέρει ότι κατόπιν των αποφάσεων που εκδόθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες, η μία μετά την άλλη, τόσο το Tribunal Judiciaire του Παρισιού όσο και το Δικαστήριο του Μιλάνου, έκριναν ένοχη την Peugeot Motocycles (τώρα ανήκει σε ινδικό όμιλο) για παραβίαση ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας στην τεχνολογία του τρίτροχου σκούτερ Piaggio MP3, με το μοντέλο Peugeot Metropolis.

Η εν λόγω πατέντα, που ανήκει στο Piaggio Group, στο οποίο οι αποφάσεις αναφέρονται υπέρ του (εξακολουθεί να υπόκειται σε έφεση), σχετίζεται με το σύστημα ελέγχου που επιτρέπει σε ένα τρίκυκλο όχημα να έχει πλάγια κλίση, όπως μια συμβατική μοτοσυκλέτα.

Για την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, η Peugeot Motocycles καταδικάστηκε στη Γαλλία σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 1.500.000 ευρώ, επιπλέον των κυρώσεων για παραποίηση και της κάλυψης των νομικών εξόδων.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Παρισιού απαγορεύει στην Peugeot Motocycles, στη γαλλική επικράτεια, να παράγει, να προωθεί, να εμπορεύεται, να εισάγει, να εξάγει, να χρησιμοποιεί ή/και να διαθέτει οποιοδήποτε τρίτροχο σκούτερ που χρησιμοποιεί το σύστημα ελέγχου κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Piaggio Group (συμπεριλαμβανομένου του Peugeot Metropolis), με ποινή καταβολής προστίμου για κάθε όχημα που αποτελεί προϊόν απομίμησης.

Το Δικαστήριο του Μιλάνου απαγόρευσε στην Peugeot Motocycles στην ιταλική επικράτεια την εισαγωγή, εξαγωγή, εμπορία, διαφήμιση, προώθηση (εκτός και εντός διαδικτύου) του Peugeot Metropolis, με πρόστιμο 6.000 ευρώ για κάθε όχημα που πωλήθηκε μετά από περίοδο 30 ημερών από την ανακοίνωση της απόφασης. Η Peugeot Motocycles υποχρεούται, επίσης, να αποσύρει όλα τα οχήματα τα οποία χαρακτηρίζονται ως απομιμήσεις από την αγορά της Ιταλίας εντός 90 ημερών, με επιπλέον πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης μετά την απόφαση της ανακοίνωσης.

Εν αναμονή της έφεσης, εφόσον ασκηθεί από την Peugeot Motocycles.