Κουντουρά στην Ολομέλεια του ΕΚ: Να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και η αυτονομία των Περιφερειών στη διαχείριση των κονδυλίων για τη δίκαιη περιφερειακή ανάπτυξη
Την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων στην Πολιτική Συνοχής, με τη μορφή ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού εργαλείου για τη μείωση των ανισοτήτων, ζήτησε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά από την Κομισιόν, ώστε στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ να στηριχθούν πιο αποτελεσματικά και δίκαια οι ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Συγχρόνως, η Ευρωβουλευτής ζήτησε να ενισχυθεί ο ρόλος των Περιφερειών, μέσα από την αποκεντρωμένη διαχείριση των κονδυλίων, προκειμένου να αποκτήσουν οι Περιφέρειες μεγαλύτερη αυτονομία στη λήψη αποφάσεων που τις αφορούν, ακριβώς επειδή αντιμετωπίζουν – ακόμη και μέσα στην ίδια χώρα-, διαφορετικές ανάγκες και προκλήσεις.
Η Ευρωβουλευτής κατέθεσε τις προτάσεις αυτές, στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση με θέμα τον σημαντικό ρόλο των πόλεων και των περιφερειών στην ΕΕ, για μία πράσινη, κοινωνική και ευημερούσα τοπική ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι η πολιτική συνοχής είναι η βασική ευρωπαϊκή πολιτική χρηματοδότησης εκατοντάδων χιλιάδων έργων στην Ευρώπη, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Ταμείου Συνοχής.
Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια:
“Οι πόλεις και οι περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να αντιμετωπίσουν συνεχείς περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις και κρίσεις. Να υλοποιήσουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, και να καταπολεμήσουν την κλιματική κρίση και τις ανισότητες.
Για να συνεχίσουν να διαδραματίζουν αυτόν τον κρίσιμο ρόλο, χρειάζονται τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία και την αυτονομία να λαμβάνουν αποφάσεις σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες, ιδιαιτερότητες και προτεραιότητες.
Στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο πρέπει να διασφαλίσουμε:
- ότι η χρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής θα ενισχυθεί,
- ότι θα συνεχιστεί η αποκεντρωμένη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με τη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών,
- και ότι θα διατηρηθεί ως μακροπρόθεσμο επενδυτικό εργαλείο για τη μείωση των ανισοτήτων, την εξασφάλιση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Έτσι, θα πετύχουμε τη δίκαιη ανάπτυξη, ιδιαίτερα των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών, ώστε να μην μείνει κανείς πίσω.”