Μεγάλη άνοδος των εξηλεκτρισμένων εκδόσεων όλων των μαρκών του ομίλου Stellantis

Δημήτρης Μπαλής

 

Σε μια ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου που εμφανίζει ύφεση πωλήσεων κατά 12,3%, το πρώτο τρίμηνο του 2022), ο όμιλος Stellantis είδε τις μάρκες του, αλλά και πολλά μοντέλα του, να βρίσκονται σε κορυφαίες θέσεις.

Στο πρώτο τρίμηνο, Peugeot και Citroen βρίσκονται στη δεκάδα των μαρκών, ενώ 5 μοντέλα είναι στην πρώτη δεκάδα των πωλήσεων: Peugeot 208, Citroen C3, Peugeot 2008, Opel/Vauxhall Corsa και Fiat Panda, με το Peugeot 208 να είναι το πλέον δημοφιλές αυτοκίνητο στην Ευρώπη.

Παράλληλα η Stellantis πήρε μερίδιο 34% στην αγορά των ελαφρών επαγγελματικών – LCV, με 145.000 πωλήσεις.

Επίσης, στην αγορά οχημάτων χαμηλών ρύπων (LEV), στα επιβατικά οχήματα και τα LCV, η Stellantis είναι στην πρώτη θέση των πωλήσεων σε σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Ιταλία (35,7%), η Γαλλία (30,3%), η Ισπανία (21,8%) και η Πολωνία (14,9%). Το ίδιο διάστημα ο όμιλος είναι ο ηγέτης στις πωλήσεις LEV ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην EU30 με μερίδιο αγοράς 44,5%.

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό FIAT 500 και οι εξηλεκτρισμένες εκδόσεις των Peugeot 3008, και Peugeot 208 με συνολικές πωλήσεις άνω των 34.000 μονάδων το πρώτο τρίμηνο του έτους, ήταν ανάμεσα στα πλέον δημοφιλή LEV οχήματα στην Ευρώπη. Ειδικότερα στο Q1 2022 το νέο 500 είναι το τρίτο δημοφιλέστερο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα στην Ευρώπη (πρώτο στην Ελλάδα) και το Peugeot 3008 είναι το τρίτο PHEV, ενώ το Compass είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο PHEV στην Ελλάδα (πρώτο στα PHEV 4×4).

Η Stellantis, στην Ευρώπη, βρίσκεται ήδη σε πορεία να επιτύχει το 100% των ταξινομήσεων της να αποτελείται από αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Ο στρατηγικός μας στόχος για την εξηλεκτρισμένη κίνηση στηρίζεται στην επένδυση άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2021 έως το 2025 σε λύσεις εξηλεκτρισμού και λογισμικού, με στόχο την ουδετερότητα εκπομπών ρύπων έως το 2038. Η στρατηγική περιλαμβάνει το λανσάρισμα μοντέλων που θα είναι όλο και περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον και συνεργασίες με στόχο την εξεύρεση λύσεων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών μας, αλλά και στη δημιουργία βιώσιμων κυκλικών οικονομιών», σχολίασε ο Maxime Picat, Chief Operating Office Enlarged Europe της Stellantis.