Μια πρώτη γεύση από την Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης
Δημήτρης Μπαλής
Πολλές παράλληλες δραστηριότητες έγιναν στον πλαίσιο της ΔΕΘ, όπου παρευρέθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη.
Αναμφίβολα, πέρα από την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός που είχε τη μεγαλύτερη παρουσία σε εκδηλώσεις, ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά έργα.
Ένα από αυτά, την Αγορά Μοδιάνο που αλλάζει εντελώς όψη, επισκέφθηκε ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, από υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της ΕΤΕπ, της Εθνικής Τράπεζας και του ομίλου FAIS.
Η αποκατάσταση του μνημείου της Αγοράς Μοδιάνο, η οποία παρέμενε κλειστή και σε απαξία από το 2016, έχει επιλέξιμο προϋπολογισμό 6,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 42% από το Ταμείο Υποδομών, μοχλεύοντας το υπόλοιπο 58% με ίδια και τραπεζικά κεφάλαια. Η Εθνική Τράπεζα αποτέλεσε τον Ενδιάμεσο Χρηματοδοτικό Οργανισμό στο πλαίσιο του Ταμείου Υποδομών χορηγώντας και δάνειο συγχρηματοδότησης από δικά της κεφάλαια. Το 2017, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, ο όμιλος FAIS αγόρασε το μερίδιο του ΤΑΙΠΕΔ στην Αγορά Μοδιάνο και σήμερα ολοκληρώνει πλέον τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου.
Ποιο είναι όμως, το Ταμείο Υποδομών; Συστάθηκε στα τέλη του 2017 με στόχο να παρέχει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την υλοποίηση μικρών και μεσαίων έργων, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της αστικής ανάπτυξης. Έργα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της αστικής ανάπτυξης είναι δυνατόν να υλοποιηθούν καλύπτοντας υπάρχουσες ανάγκες στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της απασχόλησης, την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.
Οι πόροι του ΤΑΜΥΠΟΔ προέρχονται κατά 200 εκατ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ, κατά 200 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και κατά 50 εκατ. ευρώ από επιστρεπτέους πόρους του Μέσου Χρηματοοικονομικής Τεχνικής (ΜΧΤ) «JESSICA» που λειτούργησε την Προγραμματική Περίοδο 2007‐2013.
Διαχειριστής του Ταμείου είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία επίσης με δανεισμό προς το Ελληνικό Κράτος καλύπτει τους προαναφερθέντες πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η υλοποίηση του Ταμείου γίνεται από τρεις Ενδιάμεσους Χρηματοδοτικούς Οργανισμούς (ΕΧΟ), που παρέχουν τα επενδυτικά δάνεια και οι οποίοι επελέγησαν μετά από διαγωνιστική διαδικασία.
«Μας δημιουργεί πολύ μεγάλη υπερηφάνεια και ικανοποίηση ότι επί θητείας μας συμβάλλαμε έστω και λίγο στο όραμα του δημιουργού να ανακατασκευαστεί και να επαναλειτουργήσει ίσως η πιο εμβληματική σκεπασμένη αγορά της Ελλάδος. Γιατί η Στοά Μοδιάνο ήταν το πιο πρωτοποριακό κτίριο τέτοιο τύπου στην εποχή του σε όλα τα Βαλκάνια. Συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης, έπεσε σε παρακμή όπως συμβαίνει καμιά φορά με τέτοια έργα στο διάβα της ιστορίας και τώρα κάνει μια νέα αρχή για να είναι κάποιοι άλλοι μετά από 100 χρόνια εδώ και να μπορούν να την καμαρώνουν. Συγχαρητήρια στον Όμιλο FAIS και εύχομαι ολόθερμα κάθε επιτυχία και καλές δουλειές», επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Christian Kettel Thomsen, αρμόδιος για τις δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, τόνισε ότι: «Τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τη συνεργασία μας με τους Έλληνες εταίρους μας είναι πολύπλευρα. Συμπεριλαμβάνουν την ώθηση για σύσταση νέων επιχειρήσεων, νέες θέσεις εργασίας και αστική ανάπλαση, παράγοντες που είναι κομβικοί στο πλαίσιο της αποστολής της ΕΤΕπ να υποστηρίζει επενδύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών».
Καταλήγοντας, ο γενικός διευθυντής του ομίλου Fais, Χασδάι Καπόν, ανέφερε ότι: «Μέσα από την ανακαίνιση και επαναλειτουργία της Αγοράς Μοδιάνο αποκαθίσταται ο διαταραγμένος αστικός ιστός της πόλης σε ένα πολύ κεντρικό και εμπορικό σημείο της και παραδίδεται στους κατοίκους και τους επισκέπτες της το 1ο Ελληνικό Μνημείο που αποδίδεται σε εμπορική χρήση. Δίνεται νέος παλμός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με φρέσκο πρόσωπο, σύγχρονο concept και νέα φιλοσοφία, με αναφορές στην αίγλη του χθες, την πόλη του αύριο και τον δυναμισμό του σήμερα. 75 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, 300 νέες θέσεις εργασίας και εκατομμύρια κόσμου θα φέρουν τεράστια άμεσα και έμμεσα οικονομικά και όχι μόνο οφέλη. Η ιδιωτική πρωτοβουλία του ομίλου Fais να πιστέψει σε ένα όνειρο, να αναλάβει το ρίσκο της επένδυσης, θα φέρει μετά από 6 έτη, τα αποτελέσματά της».