Ο διεθνής διαγωνισμός που αλλάζει επίπεδο τον ελληνικό οίνο
Δημήτρης Μπαλής
Μόνο οι μυημένοι στο είδος γνωρίζουν ότι στη Θεσσαλονίκη, εδώ και 17 χρόνια πραγματοποιείται διεθνής διαγωνισμός γευσιγνωσίας οίνου. Κι είναι αλήθεια ότι παρά την εξωστρέφεια των Ελλήνων οινοπαραγωγών, η διοργάνωση αυτή, δεν έχει καταστεί γνωστή στο ευρύ κοινό.
Κι όμως, πρόκειται για έναν μοναδικό θεσμό στην Ελλάδα, που φέτος, στην 18η διοργάνωση, έχει σκοπό να αλλάξει επίπεδο τον ελληνικό οίνο και να καταξιώσει περισσότερο την προσπάθεια των Ελλήνων οινοπαραγωγών, που ήδη διακρίνονται και εμπορικά με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Μάλιστα, τα ελληνικά κρασιά, διαγωνίζονται στην πατρίδα μας με πολλά ξένα και αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία.
Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης», θα πραγματοποιηθεί και φέτος στη Θεσσαλονίκη, από 27 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 2018, με ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές στον κανονισμό του.
(από αριστερά) Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Γιάννης Αλμπάνης, Στέλιος Μπουτάρης.
Η πιο μεγάλη και ουσιαστική εξέλιξη είναι ότι ο διαγωνισμός βγαίνει εκτός OIV (Διεθνή Οργανισμού Κρασιού), γεγονός που επιφέρει αλλαγές τόσο στο τεχνικό μέρος, όσο και στις διαδικασίες αξιολόγησης των κρασιών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών, στα πρότυπα των μοντέρνων διεθνών διαγωνισμών.
Επιπρόσθετα, στο οργανωτικό μέρος συμμετέχει πλέον όλος ο κλάδος του ελληνικού κρασιού, με τις κλαδικές οργανώσεις (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΑΟΠ) και όλες τις περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας να έχουν ενεργή συμμετοχή στην Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού. Η συμμετοχή και η αναγνώριση από όλους τους φορείς και οργανώσεις του κρασιού στην Ελλάδα, δίνουν μια άλλη βαρύτητα στον Διαγωνισμό, ο οποίος τελεί υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW (Master of Wine). Η εμπειρία και μεγάλη γνώση του, σχετικά με το κρασί σε διεθνές επίπεδο αναμένεται να εκτοξεύσει την εικόνα του Διαγωνισμού και στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στον Διαγωνισμό θα λάβουν μέρος και επιτραπέζιοι οίνοι, χωρίς δηλαδή να είναι ΠΟΠ.
Οι αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης και στους όρους συμμετοχής έχουν ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον οινοποιείων που δεν μπορούσαν να συμμετέχουν έως τώρα, ενώ αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση των δειγμάτων που θα συμμετέχουν αυτή τη χρονιά. Περισσότερες από 700 ετικέτες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στον Διαγωνισμό, με το 15% περίπου αυτών να προέρχονται από χώρες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων: Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Βραζιλία και Κίνα. Μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει στον Διαγωνισμό 28 χώρες (μ.ο. 7 κάθε χρόνο). Παρ’ όλα αυτά, στόχος παραμένει η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Πάντως, στόχος είναι φέτος να υπάρξουν 1000 ετικέτες (δείγματα), από 783 πέρυσι. Η καταληκτική ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί για δηλώσεις συμμετοχής από πλευράς των οινοποιείων είναι η 16η Φεβρουαρίου 2018.
Ο αρχικός στόχος του διαγωνισμού ήδη από την πρώτη διοργάνωση ήταν να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί και απόσταγμα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Δεκαοκτώ χρόνια μετά ο στόχος παραμένει σταθερός, ενθαρρύνοντας την συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων απ’ όλο τον κόσμο.
Το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού επιβεβαιώνεται από την συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών, κριτικών γεύσης (25 φέτος, 10 από το εξωτερικό, θα δοκιμάζουν περίπου 70 κρασιά την ημέρα!), Masters of Wine, sommeliers και δημοσιογράφων οίνου από πολλά μέρη του κόσμου, οι οποίοι μέσα από εντατικές τυφλές γευσιγνωσίες αναδεικνύουν τους οίνους και τα αποστάγματα που ξεχωρίζουν σε βαθμολογία, διεκδικώντας ένα βραβείο. Ήδη η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη στις προσκλήσεις που έχουν σταλεί από τους οργανωτές και σύντομα θα ανακοινωθεί η κριτική επιτροπή. Η συμμετοχή κριτών αυτού του βεληνεκούς έχει μακροπρόθεσμα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του διαγωνισμού, ενώ παράλληλα έχει ωφελήσει στην παρουσία του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.