Ο θεμέλιος λίθος στην κολοσσιαία τουριστική επένδυση των 800 εκατ. ευρώ στην Ελούντα

Δημήτρης Μπαλής

 

Αναφερόμαστε στη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Το Elounda Hills των 800 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελούντα της Κρήτης, που μόλις ξεκίνησε, έχει ορίζοντα υλοποίησης τα 10 χρόνια και πρόκειται να αναπτυχθεί σε πέντε φάσεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βιτάλι Μπορίσοφ ήρθε πριν από 15 χρόνια στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στην Κρήτη, για διακοπές από το Ισραήλ. Διέμεινε στην Ελούντα και αμέσως μαγεύτηκε από την περιοχή. Μάλιστα, αγόρασε κι ένα ξενοδοχείο μικρής δυναμικότητας στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Σε αυτό το σημείο οραματίστηκε τη δημιουργία ενός τουριστικού χωριού, με μοναδικά χαρακτηριστικά για την Ελλάδα, καθώς πρόκειται να κατασκευαστούν περίπου 450 κατοικίες, ξενοδοχείο δυναμικότητας 137 δωματίων (Hill Top Hotel), 24 βίλες (Hilltop apartments), ένα boutique ξενοδοχείο 14 δωματίων (Marina Collection), βίλες μπροστά στη μαρίνα (Waterfront Villas) και μια μαρίνα μήκους 2 χλμ., η μεγαλύτερη που θα υπάρχει σε ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα.

Το έργο δεν ήταν εύκολο, καθώς οι αγορές των εκτάσεων ξεκίνησαν το 2010. Μάλιστα, έγιναν 96 αγορές έκτασης 800 στρεμμάτων (αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ), με τα υπόλοιπα 150 στρέμματα να ανήκουν στην παράκτια ζώνη.

Μπήκε ο θεμέλιος λίθος, λοιπόν, για αυτή τη μεγάλη επένδυση με συμπαραστάτες τόσο τον Δήμο Αγίου Νικολάου – το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε σχεδόν ομόφωνα υπέρ της επένδυσης (μια αρνητική ψήφος)- όσο και την Περιφέρεια Κρήτης. Τα μέγιστα στην επίτευξη του έργου συνέβαλε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2019 το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), ενώ και ο Χάρης Θεοχάρης, που παρευρέθηκε στα εγκαίνια, ως υπουργός Τουρισμού υπέγραψε για την κατασκευή της τεράστιας μαρίνας.

Ο Βιτάλι Μπορίσοφ ήδη λατρεύεται στην περιοχή. Τον είπαν, μάλιστα, και Κρητικό και ΑγιοΝικολαϊτη, καθώς μολονότι δεν το λέει, έχει συμπαρασταθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, στηρίζοντας από αθλητικούς συλλόγους μέχρι και ηλικιωμένους.

Η περιοχή του Αγίου Νικολάου, και ειδικότερα της Ελούντα, ετοιμάζεται να υποδεχθεί μια μοναδική επένδυση.

Εlounda Hills

Τοποθετημένο στον ειδυλλιακό κόλπο της Ελούντας, με πανοραμική θέα προς τον κόλπο του Μιραμπέλο, το Elounda Hills το μεγαλύτερο εγχείρημα της Mirum στην Ελλάδα, προορίζεται να αποτελέσει έναν από τους πιο διάσημους και φιλικούς προς το περιβάλλον πολυτελείς προορισμούς της Μεσογείου. Θα διαθέτει ένα luxury resort ξενοδοχείο 5 αστέρων και 137 δωματίων υπό το brand name της αμερικανικής 1Hotels που θα κάνει τη διαχείριση, συγκρότημα 14 διαμερισμάτων σε boutique hotel στη μαρίνα, περίπου 450 πολυτελείς κατοικίες, 24 βίλες, βοτανικό κήπο με αμπέλια και ελαιώνες, εστιατόρια καθώς και εμπορικά καταστήματα.

Απέχει λιγότερο από μία ώρα από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου και 30 λεπτά από το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Καστελλίου (αναμένεται να λειτουργήσει το 2027) και είναι σχεδιασμένο από βραβευμένους Έλληνες και Ευρωπαίους αρχιτέκτονες σύμφωνα με τις βιώσιμες πρακτικές BREEAM και LEED. Κάθε κατοικία θα κατασκευάζεται σύμφωνα με τις πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, με τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Σημαντική καινοτομία του έργου Elounda Hills, είναι η δέσμευση προς την ολιστική αειφορία, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της κατασκευής αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του συγκροτήματος, ακολουθώντας τις αρχές του zero waste. Το resort πρόκειται να παρέχει βιώσιμες εμπειρίες μέσα από την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ανακύκλωση νερού και απορριμμάτων, τη χρήση ανακυκλωμένων ή επαναχρησιμοποιούμενων υλικών σε διάφορα σημεία και εστιατόρια με προϊόντα “fish-to-fork” .

Κατά την κατασκευή του έργου υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν πλέον των 1.200 ατόμων, ενώ με την πλήρη ανάπτυξη και των 5 Φάσεων του έργου Elounda Hills, οι μόνιμες θέσεις εργασίας, κατά την διάρκεια της λειτουργίας, θα ανέλθουν τουλάχιστον στις 2.000.

Elounda Hills Marina

Η μαρίνα αναπτύσσεται στην παραλιακή ζώνη (αιγιαλός και παραλία), μπροστά από το Τουριστικό Χωριό Elounda Hills, έχοντας απέναντι τη Σπιναλόγκα. Θα περιλαμβάνει μαρίνα με δυναμικότητα συνολικά 202 θέσεων ελλιμενισμού διαφόρων μεγεθών σκαφών (από 6μ. έως 70μ.), από τις οποίες οι 64 είναι μόνιμες (στις λιμενολεκάνες 1 και 2) ενώ οι 138 εποχικές. Στη μαρίνα θα υπάρχει δυνατότητα παροχής όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται σε σύγχρονες μαρίνες (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καύσιμα, δυνατότητα παράδοσης λυμάτων / ορυκτελαίων, λοιπές υπηρεσίες κλπ). Η μαρίνα θα περιβάλλεται από 2 αμμώδεις παραλίες. Με την επίσημη έναρξη λειτουργίας να αναμένεται το 2026, η Elounda Hills Marina θα αποτελέσει την πιο σύγχρονη ιδιωτική μαρίνα στην Ελλάδα.

Η κορυφαία στον κλάδο της εταιρεία Camper & Nicholsons Marinas (από το 1782) θα αναλάβει την οργάνωση, τη συν-διαχείριση και λειτουργία της μαρίνας.

Ο Χάρης Θεοχάρης, νυν υφυπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, ανέφερε ότι: «Για δύο πράγματα είμαι περήφανος στο Υπουργείο Τουρισμού. Το ένα ότι ανοίξαμε τον τουρισμό νωρίτερα από κάθε άλλον και με επιτυχία κάτι που αναγνωρίστηκε από όλο τον κόσμο. Το δεύτερο ότι ξεκλειδώσαμε κάποιες κομβικές επενδύσεις με κορυφαία αυτό το θέρετρο. Θα φέρει θετικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα στην Κρήτη. Ο ελληνικός τουρισμός έχει αλλάξει πίστα.»

Ο Μάξιμος Σενετάκης, υφυπουργός Ανάπτυξης, επισήμανε ότι: «Η επένδυση αποτελεί πρότυπο υποδομής και υψηλής ποιότητας. Απτό παράδειγμα μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους. Πλέον στη χώρα μας μπορούν να γίνουν με ασφάλεια πολύ ωραία πράγματα.»

Ο Αντώνης Ζερβός, δήμαρχος Αγίου Νικολάου, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Με την επένδυση αυτή επιβεβαιώνεται ο χαρακτήρας της περιοχής μας, ο ποιοτικός τουρισμός. Από το 1990 αποφασίσαμε ότι δεν ταιριάζει εδώ ο τουρισμός σακιδίου, χωρίς να έχουμε κάτι με αυτού του είδους τον τουρισμό. Οι επενδυτές αναγνωρίζουν την προσπάθεια για ποιοτικό τουρισμό. Αγωνία μας ήταν να προκύψει κάτι που να σέβεται το περιβάλλον. Βρήκαμε χρήματα για το δίκτυο ύδρευσης ώστε να δίνουμε πολύ νερό στην περιοχή, ενώ αποτελεί εξαιρετική συγκυρία και το νέο αεροδρόμιο που θα τελειώσει περίπου μαζί με τη επένδυση.»

Ο Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης, αναφερόμενος στον Βιτάλι Μπορίσοφ, τόνισε ότι: «Είδα την αγάπη σας για το νησί. Η επένδυση στηρίχτηκε από όλες τις κυβερνήσεις. Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε σε εσάς. Ως Περιφέρεια δηλώσαμε ότι θα είναι δεκαετία ανάπτυξης. Όλα τα μεγάλα έργα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Το αεροδρόμιο και ο ΒΟΑΚ που ξεκίνησε. Έχουμε και ενεργειακή ασφάλεια με τη διασύνδεση ηλεκτρισμού».

Ο επενδυτής Βιτάλι Μπορίσοφ αναφέρθηκε στην προσπάθεια όλων για πολλά χρόνια. «Δώσατε την ψυχή σας για το έργο. Είμαι ευγνώμων και σας διαβεβαιώνω ότι θα είναι απόλυτα ταιριαστό στο περιβάλλον. Θα είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κωνσταντίνος Δέδες αντιπρόεδρος της Mirum Hellas, παρομοίασε τον Βιτάλι Μπορίσοφ σαν τον Οδυσσέα που σε 15 χρόνια αγωνίας ταξίδεψε μέσα από την ελληνική γραφειοκρατία για να φθάσει στην Κρήτη και στο Elounda Hills.

Καταλήγοντας, ο Άγγελος Αγγελιδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Mirum Hellas, αναφερόμενος στην κατασκευή της μαρίνας είπε ότι σε συνεργασία με δύο ακόμη μαρίνες θα μπορέσει η περιοχή να γίνει hub θαλάσσιου τουρισμού και κόμβος ανεφοδιασμού σκαφών που έρχονται από το Σουέζ, ενώ σημείωσε ότι ήδη έχουν πουληθεί 9 βίλες από τις 24, με τη ζήτηση να είναι τεράστια. Οι τιμές πώλησης, ανάλογα το σημείο και τα τετραγωνικά, κυμαίνονται μεταξύ 2,2 εκατ. ευρώ και 7,8 εκατ. ευρώ.