«Ο Τύπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το νέο Μητρώο Τύπου στην Ελλάδα»

Δημήτρης Μπαλής

 

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ).

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους σχετικά με τον ρόλο και τις δράσεις του Γραφείου, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο των ΜΜΕ στην αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Η πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ, Πέννυ Καλύβα, μίλησε για μέτρα και πολιτικές στήριξης κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον Τύπο, ενώ ο Δημήτρης Γαλαμάτης, γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης παρουσίασε λεπτομερώς πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΜΕΤ και ΜΗΤ).

Σημειώνεται ότι στο σύντομο βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό της, η ευρωβουλευτής Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο του νέου Μητρώου Τύπου για την επίτευξη διαφάνειας και ανεξαρτησίας στον Τύπο.

Η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση από την υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Άννα Ευσταθίου αναφορικά με τις παροχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Τύπο, δίνοντας έμφαση στη σημασία της συμμετοχής στις Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024 και στον αντίκτυπο αυτής για τη δημοκρατία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρώην υπουργός Τύπου και βουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, η σύμβουλος της Προεδρίας της Κυβέρνησης Χριστιάνα Καλογήρου καθώς και εκπρόσωποι ενώσεων Εκδοτών Τύπου, όπως από η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ) και η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ). Επίσης, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση, από τον  Οργανισμό Συλλογής και Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και το European Communication Institute (ECI). Τέλος, παρευρέθηκαν και  εκπρόσωποι από λοιπές Ενώσεις του χώρου, όπως της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, του Πανελλήνιου Συλλόγου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (ΕΣΕΤ), της Ένωσης Φωτοειδησεογράφων (ΠΕΦΦΕΕ), της Ένωσης Εφημεριδοπωλών, καθώς και μέλη της ΕΔΙΠΤ.