«Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2024» το Kia EV9

Δημήτρης Μπαλής

Στο περιθώριο του Σαλονιού Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης πραγματοποιείται κάθε τόσο η απονομή των βραβείων του «Παγκοσμίου Αυτοκινήτου της Χρονιάς», ενώ απονέμονται και επιμέρους διακρίσεις σε άλλες κατηγορίες.

Σημειώνουμε ότι τα World Car Awards, που καθιερώθηκαν το 2003, είναι παγκοσμίως γνωστά ως η κορυφαία διάκριση για την αριστεία και την πρωτοπορία της αυτοκινητοβιομηχανίας, επιβραβεύοντας αξιοσημείωτα επιτεύγματα σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη αυτοκινητοβιομηχανία.

Φέτος, το αμιγώς ηλεκτρικό Kia EV9 εξασφάλισε δύο τίτλους, του «Παγκόσμιου Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2024» και του «Παγκόσμιου Ηλεκτρικού Οχήματος».

Μια κριτική επιτροπή 100 διακεκριμένων δημοσιογράφων αυτοκινήτου που εκπροσωπούν 29 χώρες και μετέχουν στα World Car Awards, αναγνώρισε τον καινοτόμο σχεδιασμό, το ευρύχωρο εσωτερικό των επτά θέσεων και την ανταγωνιστική τιμή του Kia EV9. Βασισμένο στην πλατφόρμα E-GMP, το EV9 είναι το πρώτο Kia που διαθέτει τεχνολογία μπαταριών τέταρτης γενιάς για κορυφαία απόδοση.

Για την ιστορία, πέρα από τη διπλή φετινή επιτυχία, η Kia είχε τρεις νίκες στα World Car Awards – το Telluride ως «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς» και το Soul EV ως «Παγκόσμιο Αστικό Αυτοκίνητο» το 2020, μαζί με το Kia EV6 GT που κατέκτησε τον τίτλο του «Παγκόσμιου Αυτοκινήτου Επιδόσεων της Χρονιάς» το 2023.

BMWi5_eDrive40_BrooklynGrey

H BMW Σειρά 5 «Παγκόσμιο Πολυτελές Αυτοκίνητο του 2024»

Η όγδοη γενιά του πιο επιτυχημένου business sedan στον κόσμο κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κριτικής επιτροπής. Είναι ο ένατος τίτλος για την BMW στον διάσημο θεσμό βραβείων.

Πιο δυναμική από ποτέ, με πληθώρα ψηφιακών καινοτομιών, ένα ευρύχωρο, πολυτελές εσωτερικό και, για πρώτη φορά, με αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης – στην έκδοση BMW i5, η νέα BMW Σειρά 5 ενισχύει τη θέση της στην πολυτελή executive κατηγορία, με αποτέλεσμα να κατακτήσει τον τίτλο World Luxury Car 2024 (Παγκόσμιο Πολυτελές Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2024).

Η BMW Σειρά 5, εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού από 13 νέα πολυτελή μοντέλα, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κριτικής επιτροπής, όχι μόνο με την απαράμιλλη απόδοση ισχύος των εξηλεκτρισμένων θερμικών κινητήρων της, αλλά και με το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα άνεσης σε μεγάλες αποστάσεις και τις πολυάριθμες ψηφιακές καινοτομίες.

Η νέα BMW Σειρά 5 Sedan είναι διαθέσιμη για πρώτη φορά ως αμιγώς ηλεκτροκίνητη (αυτονομία έως 582 χλμ.), με plug-in υβριδικά συστήματα και με αποδοτικούς κινητήρες βενζίνης και diesel. Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης από τη νέα αρθρωτή γενιά κινητήρων BMW Group Efficient Dynamics διαθέτουν την πιο πρόσφατη έκδοση της ήπια υβριδικής τεχνολογίας 48 Volt.

Εξάλλου, το μοντέλο φέρει εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού.

Το IONIQ 5 N «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο Επιδόσεων 2024»

Η Hyundai συνέχισε το νικηφόρο σερί της στα World Car Awards με το αμιγώς ηλεκτρικό όχημα υψηλών επιδόσεων IONIQ 5 N να αναδεικνύεται World Performance Car για το 2024. Αυτή είναι η τέταρτη μεγάλη νίκη της γκάμας Hyundai IONIQ 5 στα World Car Awards τα τελευταία τρία χρόνια.

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα της Hyundai N, το IONIQ 5 N αντιπροσωπεύει μια νέα κατηγορία ηλεκτρικών οχημάτων υψηλών επιδόσεων εστιασμένων στον οδηγό μέσω νέων τεχνολογιών και υψηλών δυνατοτήτων σε πίστα, σηματοδοτώντας το πρώτο βήμα στη στρατηγική ηλεκτροκίνησης της μάρκας N. Συνδυάζει την τυπική Electric Global Modular Platform (E-GMP) του IONIQ 5 με τις τεχνολογίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού της Hyundai N και αξιοποιεί την τεχνογνωσία της από τα ηλεκτροκίνητα «Rolling Labs» για να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες υψηλών επιδόσεών του.

Το Volvo EX30 «Παγκόσμιο Αστικό Αυτοκίνητο του 2024»

Το EX30 ανακηρύχθηκε World Urban Car «Παγκόσμιο Αστικό Αυτοκίνητο» για το 2024, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 38 υποψηφιότητες. Το EX30 παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι, και έγινε γρήγορα ιδιαίτερα δημοφιλές. Πρόκειται για το μικρότερο SUV της μάρκας και βασίζεται σε μία ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Είναι διαθέσιμο με τρία ηλεκτρικά συστήματα κίνησης: Εκδοση Single Motor με κινητήρα 272 ίππων (200kW) και μπαταρία 51kWh, έκδοση Single Motor Extended Range με μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας 69kWh, και έκδοση Twin Motor Performance με δύο ηλεκτροκινητήρες συνολικής απόδοσης 428 ίππων (315kW) και μπαταρία 69kWh. Το EX30 προσφέρει αυτονομία οδήγησης έως 476 χλμ.

Το Toyota Prius «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο Σχεδίασης του 2024»

Για την ανάδειξη του «Παγκόσμιου Αυτοκινήτου Σχεδίασης» ης χρονιάς 2024, ήταν 70 τα επιλέξιμα αυτοκίνητα και τελικά επικράτησε το Toyota Prius, το οποίο παρουσιάστηκε ανασχεδιασμένο,

Το νέο Prius έρχεται με κίνηση στους εμπρός τροχούς και 194 ίππους. Διατίθεται σύστημα τετρακίνησης, το οποίο έρχεται με 196 ίππους. Το Prius Prime των 220 ίππων είναι η plug-in-υβριδική έκδοση. Για πρώτη φορά, το Prius είναι ταυτόχρονα κομψό, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα καλύτερη οικονομία καυσίμου από πριν.

Ο Αντριαν Νιούι «Παγκόσμια Προσωπικότητα της Χρονιάς 2024»

Ως Chief Technical Officer της Red Bull Racing, ο αεροδυναμιστής Αντριαν Νιούι κρύβεται πίσω από τις επιτυχίες της RB19, το πιο κυρίαρχο αγωνιστικό αυτοκίνητο στην ιστορία της Formula 1. Το 2023 κέρδισε 21 από τους 22 αγώνες χαρίζοντας τον έκτο τίτλο στη Red Bull και τον τρίτο στον Μαξ Φερστάπεν.

Μετά από 35 χρόνια στη Formula 1 και περισσότερες από 200 νίκες για αυτοκίνητα της σχεδίασής του, ο Νιούι βρίσκεται στην απόλυτη κορυφή.