Πάνω από 250 παραλίες σε όλη την Ελλάδα γίνονται προσβάσιμες για όλους

Δημήτρης Μπαλής

Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Τουρισμού, ανέλαβε το έργο προβολής και δημοσιότητας των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν από δήμους σε παραθαλάσσιους προορισμούς της χώρας, μέσω της δράσης «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020».

Το πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Πάνω από 250 παραλίες σε όλη την Ελλάδα, μέσω της δράσης «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών»  γίνονται προσβάσιμες για όλους.

Οι παρεμβάσεις στον ευρύτερο χώρο των παραλιών κολύμβησης αφορούν μη μόνιμες υποδομές, όπως ράμπες πρόσβασης και διαδρόμους στην παραλία, λυόμενα αποδυτήρια, φορητούς χώρους υγιεινής, χώρους σκίασης και προστασίας των λουόμενων, αλλά και χώρους στάθμευσης για ΑμεΑ.

Στόχος είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας στη θάλασσα ατόμων με αναπηρία και ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, όπως ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, άτομα με κινητικές δυσκολίες, καθώς και η προβολή της Ελλάδας διεθνώς ως προσβάσιμου θαλάσσιου τουριστικού προορισμού.

Στο πλαίσιο ενεργειών προβολής και δράσεων για την ανάδειξη των προσβάσιμων παραλιών της χώρας, λειτουργεί η ιστοσελίδα www.accessiblebeaches.gr, μέσω της οποίας οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν και να επιλέξουν κάποια από τις προσβάσιμες παραλίες της χώρας.

Η καμπάνια ενημέρωσης που ήδη υλοποιείται, περιλαμβάνει ψηφιακή προβολή των προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών σε στοχευμένο κοινό (ΑμεΑ και συνοδούς τους) στην Ελλάδα, καθώς και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Κύπρο).

Η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπία Αναστασοπούλου, μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Κύριο μέλημα και σκοπός μας είναι η προώθηση και ανάδειξη προορισμών που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να είναι προσβάσιμοι σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων. Η προσβασιμότητα αποτελεί δείκτη ποιότητας ζωής, ενώ είναι κεντρικό στοιχείο κάθε υπεύθυνης και βιώσιμης πολιτικής τουρισμού. Η υιοθέτηση ενός «ολιστικού μοντέλου» είναι  επιτακτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μία εξαιρετική επιχειρηματική ευκαιρία. Πάνω απ’ όλα πρέπει να εκτιμήσουμε ότι ο Προσβάσιμος Τουρισμός δεν ωφελεί μόνο τα άτομα με αναπηρίες ή με ειδικές ανάγκες, αλλά όλους μας».

Ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι η ισότιμη πρόσβαση στη θάλασσα αποτελεί αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο υποστηρίζεται έμπρακτα με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ.

Στην εκδήλωση που έγινε, παρέστησαν ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο δήμαρχος της Γλυφάδας Γεώργιος Παπανικολάου και η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου (υβριδικά), ο Γεώργιος Ζερβός, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, ο Βασίλης Κούτσιανος, γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ, ο Αντώνης Τσαπατάκης, Χρυσός Παγκόσμιος Πρωταθλητής &  Χάλκινος Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, Χρυσή Παγκόσμια Πρωταθλήτρια & Χάλκινη Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης  και η Αναστασία Πυργιώτη, Χάλκινη Παραολυμπιονίκης Boccia, Κλινική Ψυχολόγος Msc.