Πόσο «ψήλωσε» ο Πειραιάς με τον πύργο του (video)
Δημήτρης Μπαλής
Εχω επισκεφθεί για αυτοψία τον πύργο του Πειραιά δύο φορές, στη φάση ανακατασκευής του. Αυτή τη φορά πήγα για τα εγκαίνια σε μια, πραγματικά, μεγαλοπρεπή βραδιά που τα είχε όλα, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έως και τον Ιωάννη Βικέλα, ηλικίας άνω των 90 ετών, τον πρώτο αρχιτέκτονα του πύργου.
Ένα κτήριο που παρέμενε για 50 χρόνια στοιχειωμένο, και που η Dimand που ανέλαβε την ανακατασκευή του και εκμετάλλευσή του, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, έπρεπε, ξεκινώντας, να απομακρύνει 150 τόνους σκουπιδιών που βρίσκονταν μέσα.
Σε μια εκδήλωση όπου βρισκόταν ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της χώρας, η Μαριάννα Λάτση που είναι μέτοχος της Dimand, η Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, οι επιχειρηματίες και μεγαλομέτοχοι του μπασκετικού Ολυμπιακού, οι αδερφοί Αγγελόπουλοι, ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος του κολοσσού ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έβαλε κατασκευαστικά την πινελιά του στο έργο και τόσοι ακόμα, θαύμασαν τελειωμένο ένα πραγματικό τοπόσημο για τον Πειραιά.
Η αλήθεια είναι ότι ο Πειραιάς «ψήλωσε» πολύ, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με τη λειτουργία του πύργου. Δεν είναι μόνο ότι ο πύργος αποτελεί το ψηλότερο κτήριο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας, αλλά η απόφαση του Δήμου Πειραιά να προχωρήσει στην εκμετάλλευσή του δημιούργησε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και όπως διαπιστώνουμε αρχίζουν να ξεφυτρώνουν νέα ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και να ανακατασκευάζονται κι άλλα παλαιά κτήρια.
Ο Πειραιάς αλλάζει, ανακτά τη χαμένη αίγλη του παρελθόντος και αποκτά νέα οντότητα.
Για να επιστρέψω στον πύργο, η ολοκλήρωσή του χρειάστηκε σχεδόν 50 χρόνια αναμονής και 4 χρόνια εργασιών, όπου εκατοντάδες επαγγελματίες, με κοινό σκοπό την αναγέννηση ενός μύθου, συντονίστηκαν σαν μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα. Το όραμα, οι φρέσκιες ιδέες, η σύμπνοια και ο προγραμματισμός ήταν τα ξεχωριστά συστατικά της επιτυχημένης συνταγής.
Η ιστορία του πύργου του Πειραιά
Η κατασκευή του πύργου Πειραιά ξεκίνησε το 1972, σε σχέδια Ιωάννη Βικέλα, Δημοσθένη Μολφέση και Αλέξανδρου Λοΐζου και στατική μελέτη του Αρίσταρχου Οικονόμου. Δυστυχώς, όμως, αξιοποιήθηκαν μόνο οι τρεις πρώτοι όροφοι του κτηρίου, οι οποίοι φιλοξένησαν για μικρό διάστημα, καταστήματα, γραφεία και τη Ράλλειο Σχολή. Έτσι, για πολλές δεκαετίες, το δεύτερο ψηλότερο κτήριο της Ελλάδος έμεινε ημιτελές και εν τέλει κενό.
Στις 6 Ιουλίου του 2020, ημερομηνία ορόσημο για τον πύργο του Πειραιά, το κοινοπρακτικό σχήμα των DIMAND, EBRD και PRODEA Investments, μετά από συμμετοχή σε διαγωνισμό, υπογράφει με τον Δήμο Πειραιά σύμβαση παραχώρησης του κτηρίου για 99 χρόνια και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ξεκινούν οι εργασίες ανακατασκευής του.
Το αρχιτεκτονικό αυτό τοπόσημο στην αφετηρία της νέας Αθηναϊκής Ριβιέρας, βρίσκεται στην καρδιά ενός εκ των σημαντικότερων επιβατικών λιμανιών της Ευρώπης και σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση από τον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο της χώρας. Έτσι, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες του, μπορούν να απολαμβάνουν εύκολες μετακινήσεις καθώς συνδέεται με όλα τα Μέσα σταθερής τροχιάς (ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, Προαστιακός) αλλά και τα Μέσα οδικών μεταφορών (Αστικά λεωφορεία, Τρόλεϊ).
Ο πύργος Πειραιά, ως ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης της Ελλάδας, στοχεύει στην ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) και σε ακόμα μία, παγκοσμίως αναγνωρισμένη πιστοποίηση, που αφορά την υγεία και την ευεξία των χρηστών του κτηρίου, την πιστοποίηση WELL.
Έχοντας προσελκύσει μισθωτές διεθνούς βεληνεκούς, ο πρώτος βιοκλιματικός και ψηφιακός ουρανοξύστης της χώρας φιλοξενεί γραφεία διακεκριμένων επιχειρήσεων, χώρους εστίασης και άθλησης, ένα φαρμακείο καθώς και εμπορικά καταστήματα μεγάλων ομίλων. Συγκεκριμένα, στο ισόγειο, τον 1ο και 2ο όροφο, λειτουργεί από τον Μάιο του 2024, το μεγαλύτερο κατάστημα Zara και Zara Home της Ελλάδας, με συνολική επιφάνεια 5.850 τ.μ. Στο ισόγειο και τον 1ο επίσης, λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2023, το 1.200 τ.μ. κατάστημα αθλητικών ειδών του βρετανικού κολοσσού JD Sports, ενώ στο προσεχές διάστημα, στο ισόγειο του κτηρίου, στη συμβολή των οδών Μακράς Στοάς και Ιπποκράτους, θα βρίσκει κανείς το φαρμακείο της γνωστής αλυσίδας Papanikolaou Pharmacies. Στον τρίτο όροφο του Πύργου Πειραιά, σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, ένας πολυχώρος εστίασης θα υποδέχεται επισκέπτες και ενοίκους, με τα Nice n Easy café, Nice n Easy Bistrot, Majestic και Cloud 9. Στον 4ο, το γυμναστήριο Athlesis θα προσφέρει υπηρεσίες personal training ενώ στον ίδιο όροφο θα δημιουργηθεί από την Piraeus Tower ένας χώρος Wellness για τους ενοίκους του κτηρίου. Από τον 5ο έως τον 22ο, με θέα 360ο, και επιφάνεια περίπου 1.000 τ.μ. οι όροφοι γραφείων έχουν ξεκινήσει να παίρνουν ζωή. Σύμφωνα με όσα επίσημα έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα, στον 9ο έως τον 14ο όροφο, εγκαθίσταται η Dialectica, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις διεθνώς και από τους σημαντικότερους Knowledge Brokers της παγκόσμιας αγοράς. Στον 15ο πρόκειται σύντομα να μετεγκατασταθεί η NorthStandard, ένα από τα μεγαλύτερα P&I Clubs με γραφεία που καλύπτουν όλα τα κύρια ναυτιλιακά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, της Αυστραλίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ στον 22ο βρίσκεται ήδη ο Όμιλος V Group του Βύρωνα Βασιλειάδη. Ο Όμιλος αποτελεί ένα περιβαλλοντικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στους τομείς της συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων, στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην πράσινη τεχνολογία και στις επενδύσεις, με δραστηριότητα που επεκτείνεται και εκτός συνόρων με παρουσία στην Αίγυπτο και τα Βαλκάνια. Σύντομα, θα ανακοινωθούν από την Piraeus Tower Α.Ε. και οι υπόλοιπες μισθώσεις.