Σε 25 μέτρα βάθος, Αγοραστός και Ρουβάς έκοψαν την κορδέλα στο Υποβρύχιο Μουσείο της Περιστέρας (video)
Δημήτρης Μπαλής
Είχε προαναγγελθεί ότι θα λειτουργούσε φέτος το καλοκαίρι και έγινε πράξη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, τήρησε την υπόσχεσή της και παρέδωσε το πρώτο επισκέψιμο Υποβρύχιο Μουσείο της χώρας, το Μουσείο Περιστέρας στην Αλόννησο.
Το Μουσείο εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ωστόσο την κορδέλα έκοψαν σε βάθος 25 μέτρων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Σάκης Ρουβάς, κάνοντας ελεύθερη κατάδυση.
Το εμβληματικό έργο των Υποβρυχίων Μουσείων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βραβευμένο τέσσερις φορές, σε Ευρώπη και Ελλάδα, είναι ένα έργο καινοτομίας και προστιθέμενης αξίας για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και το περιβάλλον, ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα.
Από αύριο Δευτέρα 3 Αυγούστου, που το ναυάγιο ανοίγει για το κοινό, οι δύτες θα καταδύονται με ταμπλέτα που παρέχει πληροφοριακό υλικό για τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια τους στον πανέμορφο βυθό του θαλασσίου πάρκου των Βορείων Σποράδων. Πέντε υποβρύχιες κάμερες μεταδίδουν real time εικόνα 24 ώρες το 24ωρο στο site nous.com.gr.
Επίσης, το Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στην Χώρα της Αλοννήσου προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία εικονικής κατάδυσης, σε όσους δεν μπορούν να καταδυθούν, χάρη στα γυαλιά τρισδιάστατης επαυξημένης πραγματικότητας. Παράλληλα, το Κέντρο οργανώνει αυτέ τις μέρες για παιδιά και ενήλικες εκπαιδευτικό πρόγραμμα -μουσειοσκευή- με θέμα την υποβρύχια αρχαιολογία.
«Η Αλόννησος έχει το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα να έχει αποφύγει τη λαίλαπα του τουρισμού της προηγούμενης δεκαετίας. Έτσι έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό φυσικό περιβάλλον και κυρίως έχει ένα θαλάσσιο περιβαλλοντικό πάρκο. Ο συνδυασμός αυτός του πάρκου με έναν ενάλιο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο της δίνει ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας και της Μεσογείου. Το ναυάγιο είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς είναι από το πρωϊμότερα, τα παλαιότερα που έχουμε όχι μόνο στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο αλλά και στον κόσμο,» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.
«Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι, είναι να το κάνεις. Ανεβάζουμε την Ελλάδα πιο ψηλά στην πιο δύσκολη στιγμή. Δώσαμε και δίνουμε καθημερινή μάχη για να μπορέσουμε να σηκώσουμε την Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τον τουρισμό μας πιο ψηλά. Γιατί το Υποβρύχιο Μουσείο είναι ένα εργαλείο τουρισμού. Τα μνημεία πρέπει να αποδίδονται στην ανθρωπότητα γιατί έτσι προστατεύονται και συντηρούνται. Το ναυάγιο της Περιστέρας είναι από άποψη μοναδικότητας ισάξιο με τον Παρθενώνα γιατί είναι το αρχαιότερο ναυάγιο -435π.Χ- που μπορεί να καταδυθεί άνθρωπος στον πλανήτη. Φέρνουμε το μέλλον στο παρόν, προδιαγράφουμε το μέλλον. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο,» επισήμανε ο Κώστας Αγοραστός, ενώ ο Πέτρος Βαφίνης, δήμαρχος Αλοννήσου τόνισε ότι «η Αλόννησος μπαίνει πλέον στον παγκόσμιο καταδυτικό χάρτη. Η Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των καταδύσεων. Επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος διότι οι καταδύσεις γίνονται για τουλάχιστον οκτώ με εννέα μήνες το χρόνο και αυτό είναι το κέρδος στην τοπική οικονομία. Ανοίγουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Υπάρχουν τρία καταδυτικά κέντρα, θα γίνουν και περισσότερα.»
Οσο για τον Σάκη Ρουβά, ήταν μια σπουδαία εμπειρία καθώς το ναυάγιο της Περιστέρας, με τους 4000 αμφορείς, αποτελεί το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=-rGEoxp3qeU&feature=emb_logo