Στάση στο Τολό έκανε το Peloponnese Food Stories
Δημήτρης Μπαλής
Η ιδέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να αναδείξει τη γαστρονομία και τα προϊόντα, συγκεκριμένων περιοχών της Περιφέρειάς της, διότι μη ξεχνάμε ότι Αχαϊα και Ηλεία ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, είναι εξαιρετική.
Αφενός κινητοποιούνται οι τοπικοί σύλλογοι, από εμπόρους και ξενοδόχους έως πολιτιστικούς συλλόγους και αφετέρου το κοινό, ντόπιοι και ξένοι, έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυθεντική κουζίνα και ορισμένες φορές πιο δημιουργική.
Στο Τολό, όπου πραγματοποιήθηκε η τέταρτη στάση του Peloponnese Food Stories, το σκηνικό μπροστά στο λιμάνι ήταν ήδη στημένο. Γυναίκες της περιοχής είχαν ετοιμάσει ξεχωριστές λιχουδιές, ενώ ο παραδοσιακός, γλυκός τραχανάς αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα.
Πάντως, επειδή αναφέρθηκα στη δημιουργική κουζίνα, γνωστοί σεφ από καταστήματα της ευρύτερης περιοχής, όπως ο Χαράλαμπος Φαναριώτης, η Νικολέττα Ταλαγάνη και ο Γιώργος Φασίλης, εντυπωσίασαν με τα πιάτα τους, πάντα με προϊόντα του τόπου.
Παράλληλα, τοπικοί παραγωγοί είχαν σε περίοπτη θέση προϊόντα όπως κρασί, λάδι, μέλι, τυριά και γλυκά του κουταλιού.
Το Peloponnese Food Stories, αυτές οι ιστορίες γεύσεων, ανθρώπων και πολιτισμού, δίνει την ευκαιρία να ξανασυστηθούμε με τόπους και παραδόσεις.
Για παράδειγμα το Τολό, ένας τόπος που περασμένες δεκαετίες βρισκόταν σε περίοπτη θέση στον τουριστικό χάρτη, και που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στη σκιά του κοντινού Ναυπλίου, λίγοι γνωρίζουν ότι διαθέτει πάνω από 8.000 κλίνες, τη στιγμή που το Ναύπλιο έχει το ένα πέμπτο σε δυναμικότητα.
Το Τολό, τα τελευταία χρόνια, αρχίζει να κινείται σε νέους ρυθμούς, εξαιτίας και του δραστήριου Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού, με τον Παναγιώτη Ιωάννου πρόεδρο, την αντιπρόεδρο Μάνια Δεδέα αλλά και την Αννα Πλιάτσικα, που άφησε την Αθήνα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Τολό.
Διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή, να δώσουν λύσεις και απαντήσεις στα ζητήματα που αφορούν τον τόπο, να τον αναδείξουν, αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά, διότι όμορφα μέρη θα βρεις παντού.
Αν επισκεφθείτε το Τολό, αξίζει να δοκιμάσετε στον Ορμο, χταπόδι στιφάδο, σουπιά κρασάτη με πράσα, μπακαλιαροκεφτέδες με σος ταρτάρ με μαγιονέζα, κάπαρι, αγγουράκι τουρσί και σαρδέλα με λεμόνι. Πορτοκαλόπιτα, καρυδόπιτα με κρέμα πατισερί και φυστίκι Αιγίνης, σταφύλι με σύκα, λιμοντσέλο και λικέρ αρμπαρόριζα, σου αφήνουν μια επίγευση μοναδική.
Φυσικά, η γαστρονομική επίσκεψη πρέπει να συνοδεύεται και από περιήγηση, με τον Διονύση από το Tolo Sailing ή και τους άλλους επαγγελματίες, να σε κάνουν βόλτα στα γύρω νησιά, Κορωνησία, Ρόμβη και Δασκαλειό, αλλά και πιο μακριά στη Σκιάθο.
Και βέβαια, ο αρχαιολογικός χώρος Ασίνης είναι εκεί για να σου θυμίζει το παρελθόν, με τον Σουηδό αρχαιολόγο Πέρσον να έχει κάνει σημαντικές ανασκαφές. Η φιλία του με τον Γιώργο Σεφέρη, που έγραψε και ποίημα για την Ασίνη, αποτέλεσε αφορμή για τη δημοτικότητα του Ελληνα ποιητή στο εξωτερικό, γεγονός που απέφερε και το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1963. Στην αίθουσα πολυμέσων θα μάθεις πολλά και άγνωστες πτυχές της ιστορίας από τον Μπάμπη Αντωνιάδη, υπάλληλο του αρχαιολογικού χώρου.
Στο πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας στο Τολό, που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Ναυπλιέων, το Επιμελητήριο Αργολίδας, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Τολού και τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου, με την υποστήριξη των Ενώσεων Ξενοδόχων Ναυπλίου και Ξενοδόχων Άργους – Μυκηνών, το βιωματικό αφήγημα έθεσε σε πρώτο πλάνο την ιστορία, τη μαγειρική, τα τοπικά προϊόντα, τη λαογραφία, τον πολιτισμό και τον οικοτουρισμό, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, παρουσία του προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Κωνσταντίνου Μαρινάκου, του προέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας, Φώτη Δαμούλου, του δημάρχου Ναυπλίων, Δημήτρη Κοστούρου και του βουλευτή Αργολίδας, Γιάννη Ανδριανού.
Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Άννα Καλογεροπούλου, που συντόνισε τις δράσεις, τόνισε «ότι μέσα από τις πρώτες ύλες εξωτερικεύεται ο πολιτισμός, η ταυτότητα και η ιστορία μας. Το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Πελοποννήσου αποτελεί ένα μεγάλο σταθμό καθώς και μία μοναδική βιωματική εμπειρία».
Η τελευταία στάση του γαστρονομικού φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί στο Λουτράκι.