Στο Πρόγραμμα «Smart Cities» των 235.285.163 ευρώ έχουν ενταχθεί ήδη 90 δήμοι
«Να τρέξουμε γρήγορα σε μία καινούργια ψηφιακή εποχή για την τοπική αυτοδιοίκηση» τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά την ομιλία του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), το οποίο διεξάγεται στη Ρόδο.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσίασε αναλυτικά τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες όπως δήλωσε «θα συμβάλλουν στην ψηφιακή επανεκκίνηση των Δήμων. Είμαστε έτοιμοι ως Υπουργείο για αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε:
- Στο Πρόγραμμα «Smart Cities», με προϋπολογισμό 235.285.163 ευρώ, όπου μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 90 εντάξεις Δήμων, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου στόχος είναι οι 120 εντάξεις, καθώς και στο αντίστοιχο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για 17 Μεγάλους Δήμους συν τον Δήμο Τρικκαίων, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ.
- Στο έργο για το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας Δημοτικών Φόρων Τελών (ΤΑΠ ΔΤ/ΔΦ) με συνολική χρηματοδότηση 8.432.000 ευρώ, το οποίο θα συμβάλλει στον ορθό και έγκυρο υπολογισμό των ΤΑΠ, ΔΤ και ΔΦ, στην πλήρη διαφάνεια του υπολογισμού, των μειώσεων και των εισπράξεων. Οι Δήμοι θα γνωρίζουν τι χρεώνουν, τι χρεώνεται ο πολίτης, τι εισπράττουν.
- Στην Πλατφόρμα κατασχέσεων οφειλετών ΟΤΑ, με χρηματοδότηση 372.000 ευρώ από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, που τίθεται σε λειτουργία στη 1/12/2024. Στόχος είναι η αντικατάσταση της έντυπης επικοινωνίας μεταξύ των Δήμων και των τραπεζών για τη διαδικασία κατασχέσεων εις χείρας τρίτων. Οι Δήμοι που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα αποστέλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά και τις άρσεις κατασχετηρίων.
- Στην πλατφόρμα για το 0,5% τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να γνωρίζουν τι θα εισπράξουν, από ποια επιχείρηση και για ποιο μήνα.
- Στο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών Κυβερνοασφάλειας για τους ΟΤΑ, καθώς και στην υποστήριξη από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας για την επίτευξη υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας. Στόχος του έργου είναι η πρόληψη, αντιμετώπιση και αποτροπή των κυβερνοεπιθέσεων για τα συστήματα δικτύου και πληροφοριών που χρησιμοποιούνται για την παροχή βασικών υπηρεσιών.
- Στην ανάβαθμιση του GovHub, του εξειδικευμένου επιχειρησιακού κόμβου υπηρεσιών και αμφίδρομου δίαυλου των Δήμων και των εποπτευόμενων Φορέων με την κεντρική κυβέρνηση. Το GovHub καθίσταται πιο φιλικό προς τον χρήστη και διατίθεται και αντίστοιχο mobile app, ενώ είναι πλέον προσβάσιμο και για πολίτες.
- Στις Ηλεκτρονικές επιδόσεις με τις οποίες τίθεται τέλος στις συστημένες επιστολές. Mε διάταξη του νόμου 5142/2024 είναι νόμιμες οι επιδόσεις στην ηλεκτρονική θυρίδα και για χρέη πολιτών.
- Στις κάμερες ταχύτητας. Τα δεδομένα των καμερών και των tablet των αστυνομικών θα συλλέγονται σε ένα Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα με στόχο την άμεση, γρήγορη και εύκολη ψηφιακή βεβαίωση παραβάσεων της Τροχαίας καθώς και την επίδοση της βεβαίωσης παράβασης ψηφιακά μέσω της θυρίδας του gov.gr ή με SMS .
- Στο έργο για τις «Λεύκες Περιοχές», με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση Συμπληρωματικών Σταθμών Κάλυψης (ΣΣΚ) με διανομή τηλεοπτικού σήματος μέσω επίγειων ή δορυφορικών διαύλων. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες 47 παραμεθορίων και ακριτικών περιοχών της χώρας (Αν. Μακεδονία & Θράκη Βόρειο & Νότιο Αιγαίο) θα είναι σε θέση να απολαμβάνουν τα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης.
- Στο έργο για την τηλεπικοινωνιακή κάλυψη με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ. Με την τοποθέτηση παθητικού εξοπλισμού για την τηλεπικοινωνιακή κάλυψη παραμεθόριων περιοχών δημιουργούνται υποδομές, ώστε οι πάροχοι να μπορέσουν να κάνουν την εγκατάσταση των κεραιοσυστημάτων τους για την αποφυγή καταστάσεων έλλειψης σήματος σε ακριτικές περιοχές.
- Στο «Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων». Στο πλαίσιο του Προγράμματος 15 μικροί δορυφόροι χαμηλής τροχιάς συχνά μέσα στη μέρα θα μας παρέχουν πολύτιμα δεδομένα για ένα μεγάλο εύρος πεδίων, όπως η πολιτική προστασία, η πολεοδομία, η πρόγνωση φυσικών καταστροφών.
- Στην Κεντρική Συμφωνία Προμήθειας και Συντήρησης Αδειών Λογισμικού Microsoft, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, το 70% της οποία αφορά ΟΤΑ Α και Β βαθμού. Με το Ai Framework θα υπάρχουν εφαρμογές διαθέσιμες για όλους τους Δήμους που επιθυμούν να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στις υπηρεσίες τους. Θα παρέχονται κοινές και εύκολα προσβάσιμες λύσεις, που θα βοηθούν τους Δήμους να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν εργαλεία AI τα οποία καλύπτουν καθημερινές ανάγκες και βελτιώνουν την εξυπηρέτηση των πολιτών.
- Στην πλατφόρμα e-perifereies μέσω της οποίας προβλέπεται η υλοποίηση 250 ψηφιακών υπηρεσιών, κοινών για όλες τις περιφέρειες στα πρότυπα του gov.gr
- Στα έργα για τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας. Με το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ σε συνεργασία με τους παρόχους 35.000 φορείς της Δημόσιας Διοίκησης αποκτούν αναβαθμισμένη ευρυζωνική σύνδεση και με το UFBB 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς και 10.000 δημόσια κτίρια.
- Στο Wifi4GR, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα εγκατασταθούν περίπου 5.600 WiFi σημεία ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος με διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, θα επιτευχθεί η κάλυψη 2.500 περιοχών ασύρματης-WiFi πρόσβασης σε όλη την επικράτεια καθώς και η υποστήριξη λειτουργίας του ασύρματου δικτύου για 3 χρόνια τουλάχιστον.
«Πρόκειται για πρωτοβουλίες με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, στην λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στηρίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΟΤΑ με κάθε διαθέσιμο τεχνολογικό και χρηματοδοτικό εργαλείο. Ο στόχος εξάλλου Κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κοινός: καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις» τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.