Tα καλύτερα της Φθιώτιδας
Το Επιμελητήριο της Φθιώτιδας, στο πλαίσιο της έκθεσης Horeca διοργάνωσε μία πολύ επιτυχημένη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Tα καλύτερα της Φθιώτιδας» με τη συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας.
Η παρουσίαση έγινε από τη διακεκριμένη δημοσιογράφο και συγγραφέα Σίσσυ Νίκα.
Μέσα από εκπληκτικές φωτογραφίες, ήχους της φύσης, αυθεντικές γεύσεις, προϊόντα και χαμόγελα μας ταξίδεψαν σε μέρη ονειρικά της Φθιώτιδας, εκεί που η μυθολογία συναντά την ιστορία και το σήμερα της ανάπτυξης. Οι προσκεκλημένοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, tour operators και επιχειρηματίες προσέγγισαν την Φθιώτιδα της ευζωίας, των προϊόντων ΠΟΠ, των γεύσεων, των κρασιών, των εθνικών δρυμών, των ιαματικών πηγών και μιας θάλασσας υπέροχης.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Θανάσης Κυρίτσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας και Επιχειρηματικότητας Στερεάς Ελλάδας κ. Βαγγέλης Κούκουζας ανέπτυξαν θέματα σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής, της γαστρονομίας αλλά και του γαστρονομικού τουρισμού.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θανάσης Κυρίτσης μεταξύ άλλων τόνισε:
«H Φθιώτιδα είναι τόπος ευλογημένος και έχει όλα τα δεδομένα ώστε να γίνει σημαντικός γαστρονομικός προορισμός. Διαθέτει προϊόντα ΠΟΠ όπως το κατίκι Δομοκού, το κελυφωτό φιστίκι, οι επιτραπέζιες ελιές Αταλάντης και Στυλίδας, το ακτινίδιο Σπερχειού. Ο πρωτογενής τομέας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος. Η αρμονία βρίσκεται στην κουζίνα της γης και της θάλασσας. Τα αμπελοτόπια της υπέροχα, τα οινοποιεία επισκέψιμα και τα κρασιά της πολυβραβευμένα. Στη Φθιώτιδα καλλιεργούνται φρούτα, σιτηρά, λαχανικά, όσπρια, στέβια, αμυγδαλιές, καρυδιές και πολλά αρωματικά φυτά. Η μελισσοκομία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και το μέλι υψηλής διατροφικής αξίας. Ο τόπος μας είναι όμορφος, ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας μοναδικός και οι άνθρωποι φιλόξενοι. Πρόθεσή μας, είναι η ανάπτυξη του τόπου με όλες μας τις δυνάμεις. Η γαστρονομία είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και της περιοχής γενικότερα. Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι τουρισμός εμπειρίας για όλες τις εποχές του χρόνου. Εμείς ξεκινάμε την προσπάθεια άμεσα».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν έξυπνες γευστικές δημιουργίες με τοπικά προϊόντα, φιλοσοφίας Good Mood Food, που ενδυναμώνουν τον οργανισμό. H δημιουργία τους ήταν του χαρισματικού chef του περιοδικού μας Kώστα Γεωργατζά, χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής ενώ η παρασκευή των συνταγών έγινε από τον γνωστό chef Bαλάντη Γραβάνη.
Η εκδήλωση ενθουσίασε, η αρχή έγινε… η διάθεση υπάρχει, οπότε με συντονισμένες ενέργειες, η ανάπτυξη της περιοχής και η ανάδειξη του γαστρονομικού πολιτισμού θα χαρίσουν στη Φθιώτιδα τη θέση που της αξίζει στην διεθνή αγορά.