Τι σημαίνει η έγκριση του δανείου από την τράπεζα των ΗΠΑ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Δημήτρης Μπαλής

 

Κι ενώ απομένει η απόφαση του Δικαστηρίου για το Σχέδιο Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σχέδιο που έχει καταθέσει η ΟΝΕΧ, κι ενώ ήδη ορισμένα πλοία έχουν καταπλεύσει στα Ναυπηγεία για εργασίες, η πολυπόθητη απόφαση της Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (U.S. International Development Finance Corporation – DFC), περί δανεισμού της ΟΝΕΧ, ήρθε.

Συγκεκριμένα, έπειτα από ενημέρωση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, ολοκληρώθηκε η εσωτερική διαδικασία της U.S.  International Development Finance Corporation για το δάνειο προς την

ONEX Shipyards για την χρηματοδότηση του Σχεδίου Εξυγιάνσεως των Ναυπηγείων Ελευσίνος.

Μάλιστα, το τελικό ποσό είναι αυξημένο, από τα 102.000.000 δολάρια που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, στα 125.000.000 δολάρια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε πάρει «πάνω» του την υπόθεση αυτή, με πάνω από 600 εργαζομένους να περιμένουν και τα δεδουλευμένων ετών, ανέφερε ότι «πλέον το μόνο που μένει είναι η έγκριση του Σχεδίου από το αρμόδιο δικό μας Δικαστήριο, βάσει του πτωχευτικού μας δικαίου και η αναγέννηση των Ναυπηγείων οριστικά ξεκινά.  Θερμά Συγχαρητήρια στους εργάτες των Ναυπηγείων Ελευσίνος για την δύναμη και την ωριμότητα που έδειξαν όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι υπερήφανος για αυτούς καθώς και όλους μου τους συνεργάτες που βοήθησαν ώστε όλο αυτό να γίνει πραγματικότητα».