DIMAND OFFICES, DIMAND, 08JUNE2022

Την παλιά Αθηναϊκή Χαρτοποιία στον Ελαιώνα θα κάνει γραφεία η Dimand

Δημήτρης Μπαλής

 

Ένα ακόμα ακίνητο, εγκαταλελειμμένο από το 2016, που ανήκε στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία, αγόρασε η Dimand. Το ακίνητο στον Ελαιώνα, σε μια περιοχή που θα γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη λόγω της διπλής ανάπλασης και του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, η Dimand πρόκειται να το μετατρέψει σε ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων.

Μάλιστα το επενδυτικό σχέδιο, συνολικού επιλέξιμου κόστους ύψους ευρώ 152,22 εκατ., θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους ευρώ 106,44 εκατ., με τη συμμετοχή του ΤΑΑ στην επένδυση να ανέρχεται σε ποσοστό 40% και της Alpha Bank σε 30%, καλύπτοντας συνολικά το 70% του κόστους του επενδυτικού προγράμματος.

Τη σύμβαση με την Alpha Bank υπέγραψε  η «IQ ATHENS», 100% θυγατρική του ομίλου Dimand.

Tο έργο αφορά στην ανέγερση και ανακαίνιση συνολικά 10 κτηρίων, με σκοπό την εκμίσθωσή τους. Η συνολική επιφάνειά τους πρόκειται να ανέλθει σε 79.202 τ.μ., εκ των οποίων τα 47.007 τ.μ. αφορούν ανωδομή και τα 32.195 τ.μ. αφορούν τα υπόγεια, σε οικόπεδο, συνολικής επιφανείας 49.125,42 τ.μ. Η ανάπτυξη στοχεύει στην πιστοποίηση LEED στο υψηλό επίπεδο GOLD και φέρει προδιαγραφές ενεργειακής βαθμολογίας κατά ΚΕΝΑΚ Α+. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εγκατάσταση συστημάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, σε υλικά χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, στην αναβαθμισμένη ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος και την υγεία και ευεξία των χρηστών. Το εν λόγω οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται επί των οδών Ιεράς Οδού, Χαρτεργατών και Αγίου Πολυκάρπου, στην περιοχή Ελαιώνας του Δήμου Αθηναίων, ανήκε στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία, περιλαμβάνοντας συγκρότημα βιομηχανικών κτηρίων, κτηρίων παραγωγής και αποθηκών.

«Το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης υποστηρίζει σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση και στην ενεργειακή εξοικονόμηση και αναδεικνύεται σε πολύτιμο εργαλείο χρηματοδότησης για τις σύγχρονες ανάγκες και επιδιώξεις των επιχειρήσεων», ανέφερε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης.

«Στηρίζοντας το έργο αυτό, η Alpha Bank αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον κομβικό της ρόλο ως Τράπεζα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Επιπλέον, προσθέτει, μέσω της εκτεταμένης συνεργασίας της με την Dimand, ακόμα έναν ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα της χρηματοδότησης πρωτοποριακών έργων αστικών αναπλάσεων, όπως ενδεικτικά, ο Πύργος του Πειραιά, το Moxy Ομόνοιας, το ΜΙΝΙΟΝ, ο Άγιος Διονύσιος Πειραιά, το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά κ.ά.», ανέφερε ο γενικός διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank Γιάννης Εμίρης.

Καταλήγοντας, ο διευθύνων σύμβουλος των DIMAND και IQ ATHENS Δημήτρης Ανδριόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η υπογραφή αυτής της σύμβασης επιβεβαιώνει τη διαχρονική υποστήριξη και εμπιστοσύνη της Alpha Bank στη φιλοσοφία του ομίλου DIMAND που επικεντρώνεται στις αστικές αναπλάσεις και την αξιοποίηση του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος, με σκοπό την ανάπτυξη σύγχρονων, βιοκλιματικών χώρων που αναγεννούν και αναμορφώνουν τις γειτονιές και τις πόλεις μας και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών».