Δημήτρης Μπαλής
Προς αναζήτηση ανθρώπινου δυναμικού και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό εξειδικευμένου, βρίσκονται οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες.
Αυτό κατέγραψε έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού το ΕΚΤ – Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο ΣΕΒΕ – Σύνδεσμος Εξαγωγέων, σε 1.600 επιχειρήσεις από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Η έρευνα διεξήχθη τον Ιούλιο του 2024, ενώ 50% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν ήταν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- 63% των επιχειρήσεων αναζητούν στην παρούσα συγκυρία ανθρώπινο δυναμικό
- 52,4% εξ αυτών, αναζητά προσωπικό λόγω ανάπτυξης (33% λόγω αύξησης πωλήσεων, 19,4% για λόγους ανάπτυξης / επέκτασης κατόπιν έγκρισης χρηματοδότησης)
- Το 36,2% εξ όσων αναζητούν προσωπικό αφορά αναπλήρωση αποχωρήσεων, ενώ το 11,3% των επιχειρήσεων για κάλυψη προσωρινών / εποχικών αναγκών
- Η συχνότερα αναζητούμενη κατηγορία προσωπικού με ποσοστό 43,4% είναι οι επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης (π.χ. επιστήμονες πληροφορικής, οικονομολόγοι)
- Ακολουθούν οι ανειδίκευτοι εργάτες με ποσοστό 29,6%
- 3 στις 4 επιχειρήσεις προσφέρουν θέσεις εργασίας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες
- Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό με μικρή προϋπηρεσία (από 1 έως 5 έτη και μισθό έως 1.500 ευρώ)
- Οι επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό με κάποια μορφή πιστοποιημένων γνώσεων (κατάρτιση, εξειδίκευση, εκπαίδευση)
- Το 14,9% των επιχειρήσεων της έρευνας έχει προσλάβει κατά την τελευταία τριετία άτομο που επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα. Μεταξύ των επιχειρήσεων που σήμερα αναζητούν εργασία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 23,6%
- Το 76,7% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση προσωπικού, εύρημα που δεν επηρεάζεται από το μέγεθος της επιχείρησης.
«Η έρευνα του ΕΚΤ δείχνει ότι η γενιά του brain drain επιστρέφει στην Ελλάδα. Είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις ότι 1 στις 4 επιχειρήσεις από αυτές που αναζητούν προσωπικό, έχουν ήδη προσλάβει Έλληνα που επαναπατρίστηκε την τελευταία τριετία. Στόχος μας τώρα είναι να αξιοποιηθούν τα δεδομένα από όλα τα Υπουργεία και να συμβάλλουμε ο καθένας με το ρόλο μας στην αύξηση μισθών και στη ακόμη πιο δραστική μείωση της ανεργίας», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.