Το αεροδρόμιο της Αθήνας γιόρτασε τα 75 χρόνια της EL AL

Δημήτρης Μπαλής

 

Παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατζ και του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, γιορτάστηκαν στην Αθήνα τα 75 χρόνια του ισραηλινού αερομεταφορέα EL AL.

Μάλιστα για την εκδήλωση η εταιρεία επέλεξε το ξενοδοχείο Brown Acropol στην Ομόνοια, Ισραηλινών επιχειρηματιών.

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, επισήμανε ότι σε μια χρονιά, το 2023, που βαίνει να δημιουργηθεί νέο ρεκόρ ταξιδιωτικής κίνησης καθώς κινείται στο +8% σε επιβάτες και +4,7% σε πτήσεις, έναντι του 2019, έχοντας 17 νέους προορισμούς, 3 νέες αεροπορικές εταιρείες και 17 νέες υπηρεσίες, το Ισραήλ κάνει κι αυτό ρεκόρ. Βρίσκεται στην 8η θέση σε κίνηση (457.000 επιβάτες) με απευθείας πτήσεις και δεύτερο σε αφίξεις τουριστών φέτος.

Ο μέσος όρος των Ισραηλινών ταξιδιωτών είναι τα 43 έτη με το 81% να έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές και το 9% για επαγγελματικούς σκοπούς. Από την άλλη, οι Έλληνες ταξιδιώτες στο Ισραήλ έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 52 έτη και το 45% πηγαίνει για δουλειά.

Όσον αφορά στην EL AL, έχει 18 δρομολόγια στη Δυτική Ευρώπη, 10 στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, από 5 σε Βόρειο Αμερική και Άπω Ανατολή, 4 σε Μέση Ανατολή και 2 στην Αφρική.

Στην Αθήνα επιχειρεί με Boeing 738-900, με 14 εβδομαδιαίες αναχωρήσεις. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη επιχειρεί με ίδιο αεροσκάφος με 5 εβδομαδιαίες αναχωρήσεις.