Το ιστορικό κτήριο της Διπλαρείου Σχολής γίνεται ξενοδοχείο
Δημήτρης Μπαλής
Νέα ξενοδοχεία αποκτά η Αθήνα, η οποία έχει ανακτήσει πολύ μεγάλο μέρος της επισκεψιμότητας του παρελθόντος και δημιουργεί τις συνθήκες για ρεκόρ προσέλκυσης τουριστών.
Τα νέα ξενοδοχεία που δημιουργούνται αναβαθμίζουν τις υποδομές της πρωτεύουσας. Τα περισσότερα από αυτά στεγάζονται σε παλαιότερα ξενοδοχεία, τα οποία άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς και μετατράπηκαν σε πεντάστερες μονάδες.
Επίσης, ιστορικά κτήρια που είτε ήταν εγκαταλελειμμένα από χρόνια είτε η ιδιοκτησία τους αδυνατούσε να τα συντηρήσει, αλλάζουν χρήση και γίνονται ξενοδοχεία.
Ένα από αυτά τα κτήρια, είναι η Διπλάρειος Σχολή στην Πλατεία Θεάτρου, την οποία λειτουργεί η Ελληνική Βιοτεχνική Εταιρεία.
Η αδυναμία κάλυψης των εξόδων του κτηρίου των 8.327 τ.μ., από την ΕΒΕ, οδήγησε στη λύση της ενοικίασης και της αλλαγής χρήσης, ενώ από τα χρήματα που θα εισπραχθούν, θα ανακαινιστεί η κατοικία του μεγάλου ευεργέτη των Σχολών, Αριστείδη Διπλάρη, που βρίσκεται στην πλατεία Κοτζιά και θα φιλοξενήσει τις ανάγκες της σχολής.
Το ξενοδοχείο θα ανήκει στην Gnosis Investments και θα φέρει την επωνυμία της Radisson. To Radisson Theatrou Square Athens αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στα μέσα του 2024 και θα είναι το 4ο ξενοδοχείου του ομίλου της Radisson στην Αθήνα.
Το Radisson Theatrou Square Athens θα αποτελείται από δωμάτια και σουίτες επιφάνειας από 17- 30 τ.μ. με τον τελικό αριθμό δωματίων και εγκαταστάσεων να οριστικοποιείται το προσεχές διάστημα. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε 180 δωμάτια, ωστόσο γίνονται διαβουλεύσεις ώστε να μην αλλοιωθεί η αρχική, εσωτερική εικόνα του κτηρίου.
Το ξενοδοχείο θα παρέχει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία με τη δημιουργία ενός food market στο ισόγειο του. Με πρόσβαση στον όμορφο δρόμο και στην πλατεία Θεάτρου θα παρέχει μια ποικιλία κουζινών και επιλογών για κάθε γούστο εμπνευσμένες από τις παραδοσιακές λαϊκές αγορές της περιοχής τις οποίες ένοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν στην πλατεία. Η Πλατεία Θεάτρου αποτελεί μια ιστορική τοποθεσία στην καρδιά της Αθήνας η οποία βρίσκεται σε μια περίοδο που επανασυστήνεται στο κοινό μέσα από έργα ανάπλασης με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων με στόχο να αποκτήσει ξανά τον ρόλο της ως εμπορικού και πολιτιστικού κέντρου σε ένα φιλικό χώρο με πεζοδρόμους και μεικτές χρήσεις κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, ξενοδοχείων και εστιατορίων.
«Η δεύτερη συμφωνία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας πάλι με την Gnosis Investments ως στρατηγικό μας εταίρο κάνει τον όμιλο της Radisson τη μόνη διεθνή αλυσίδα με παρουσία στο ιστορικό τρίγωνο της πρωτεύουσας. Οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στην πλατεία Θεάτρου αναδεικνύουν περαιτέρω την περιοχή και το νέο ξενοδοχείο σε συνδυασμό με το επικείμενο Radisson RED στην Μητροπόλεως καθιστούν πιο ελκυστικό τον προορισμό σε ένα lifestyle αγοραστικό κοινό. Προσδοκούμε να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την στρατηγική αυτή σχέση και με άλλες ευκαιρίες για ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα», σημείωσε ο Ελι Μίλκι, αντιπρόεδρος Ανάπτυξης του Radisson Hotel Group.
Ο Πέτρος Πολίτης συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Gnosis Investments, τόνισε ότι: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι και χαρούμενοι που ανοίγουμε το δεύτερο ξενοδοχείο μας στην Πλατεία Θεάτρου μετά το Selina Theatrou Square πριν από τέσσερα χρόνια. Επρόκειτο για μια περιοχή πριν την έλευση μας η οποία ήταν εν πολλοίς παραμελημένη. Είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε μέρος αυτής της προσπάθειας αναγέννησης ενός τόσο σημαντικού χώρου που βρίσκονταν το θέατρο της πόλη των Αθηνών. Όπως πάντοτε κάθε μέρος του σχεδιασμού αυτού του νέου lifestyle ξενοδοχείου θα γίνεται με σεβασμό στην ιστορία του τόπου αυτού».
Η ιστορία του κτηρίου
Η Ελληνική Βιοτεχνική Εταιρεία ιδρύεται στην Αθήνα το 1892, από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κυπάρισσο Στέφανο, με σκοπό την προαγωγή και ανάπτυξη της δωρεάν τεχνικής διδασκαλίας. Ο Αριστείδης Διπλάρης, μέλος της Ε.Β.Ε. από το 1894, μετά τον θάνατό του καταλείπει σημαντική περιουσία και με την διαθήκη του ορίζει όπως ιδρυθεί η ομώνυμη Σχολή, στην οποία θα διδάσκονται δωρεάν σε νέους και νέες Σχέδιο και γενικά Τέχνες, με στόχο να εξασφαλίζεται η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων της.
Η Σχολή λειτουργεί από το 1915 υπό την εποπτεία της Ε.Β.Ε. – Διπλαρείου Σχολής, (ως Σωματείο πλέον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) στεγασθείσα σε αίθουσες του Βαρβακείου Λυκείου.
Με επιτακτική την ανάγκη απόκτησης ιδιόκτητου κτηρίου, λόγω της αθρόας προσέλευσης μαθητών, η διοίκηση (1920-1932) παράλληλα με την εκπλήρωση της επιθυμίας του Α. Διπλάρη, αξιοποιώντας περιουσιακά στοιχεία του κληροδοτήματος και αφού εξασφαλίζει από εισφορές συμπληρωματικά κεφάλαια προβαίνει κατά την τετραετία 1928-1932 στην αγορά οικοπέδου και στην ανέγερση τετραωρόφου κτηρίου, στην Αθήνα, επί της Πλατείας Θεάτρου 3 και Μενάνδρου 6, (Οικοδομικό Τετράγωνο). Το κτήριο εγκαινιάζεται το 1932 με την στέγαση και λειτουργία των Σχολών μας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των Σχολών (1932 – 1996) εκπαιδεύονται άνω των 65.000 τεχνιτών όλων των ειδικοτήτων και στελεχώνουν τις Ελληνικές Βιοτεχνίες, τις Βιομηχανίες και τη Δημόσια Διοίκηση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Οικονομίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι λειτούργησαν κατά καιρούς, σχολές Ξυλογλυπτικής, Πλαστικής, Πιλοποιίας, Κοπτικής, Μηχανουργικών Σχεδιαγραμμάτων, Ξυλουργικών, Ηλεκτρολογικών, Γραμμικών και Γεωμετρικών Σχεδίων, Ελεύθερου Σχεδίου, Σχεδίου επίπλου, Επιπλοποιΐας κ.λ.π.
Κατά την γενική συνέλευση της 17ης Ιουλίου 1941 ανακοινώνεται η διακοπή της λειτουργίας των Σχολών λόγω των συνεπειών του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και της Γερμανικής κατοχής, καθώς το Μέγαρο της Σχολής επιτάσσεται και χρησιμοποιείται ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο και έδρα πολλών υπηρεσιών.
Το 1947 επαναλειτουργούν οι σχολές: Επιπλοποιιών, Οικοδόμων, Σχεδιαστών, Μηχανοτεχνιτών, ενώ από το 1979 έως το 2009 με την Εποπτεία της Ε.Β.Ε. – Διπλαρείου Σχολής λειτουργούν επαγγελματικές σχολές Τ.Ε.Σ.,Τ.Ε.Ε.,ΕΠΑ.Σ., Ι.Ε.Κ., με συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων 1643 μαθητών σε διάφορες ειδικότητες. Το 2010 επαναλειτουργεί το ΙΕΚ στις ειδικότητες: Τομέας Πληροφορικής “Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής” και Τομέας Τουρισμού “Υπάλληλος Τουριστικού Γραφείου”. Από το 2013 έως το 2022 λειτουργούν επιπλέον τμήματα: βασικές δεξιότητες Πληροφορικής, επεξεργασίας επιφανειών ξύλου με ξυλόφυλλα (Μαρκετερί), τομέας Οικονομίας και Διοίκησης “Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού” κ.ά.