Το «Κατσικάκι Λήμνου» γίνεται προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο νέες προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ), το «Κατσικάκι Λήμνου» (Ελλάδα) και το προϊόν «Samoborska češnjovka / samoborska češnofka» (Κροατία), καθώς και μια νέα προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), το προϊόν «Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina» από τη χερσόνησο της Ίστριας (Κροατία και Σλοβενία).

Το «Κατσικάκι Λήμνου» παράγεται από ερίφια γεννημένα στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο. Διαθέτει ευχάριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής των εριφίων και στη διατροφή τους, η οποία βασίζεται κυρίως στην πλούσια βλάστηση των βοσκοτόπων των νησιών.

Το «meso istarskog goveda — boškarina/Meso istrskega goveda — boškarina» είναι κρέας που παράγεται από βοοειδή γεννημένα στη χερσόνησο της Ίστριας και εκτρέφονται παραδοσιακά. Έχει ανοιχτό ροζ έως σκούρο κόκκινο χρώμα, ευχάριστη οσμή και χαρακτηριστική γεύση βοδινού κρέατος και προσφέρεται για την παρασκευή διαφόρων συνταγών με κρέας.

Το  προϊόν «Samoborska češnjovka»/«Samoborska češnofka» είναι ένα καπνιστό λουκάνικο που καταναλώνεται μαγειρεμένο. Παρασκευάζεται από χοιρινό, βοδινό ή/και μοσχαρίσιο κρέας, στο οποίο προστίθεται νωπό σκόρδο και λευκός ξηρός οίνος που παράγεται στην περιοχή Samobor της βόρειας Κροατίας. Το προϊόν «Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka» χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό σε παραδοσιακές συνταγές.

Οι νέες αυτές ονομασίες έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των 1.601 γεωργικών προϊόντων που ήδη προστατεύονται. Στη βάση δεδομένων eAmbrosia είναι διαθέσιμος κατάλογος με όλες τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις. Στο διαδίκτυο είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα ποιότητας και την πύλη GIView.

Το προϊόν «Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou» είναι σφάγιο εριφίων ηλικίας 60-90 ημερών, βάρους μεγαλύτερου από 8 kg. Το κρέας με την ονομασία «Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou» προέρχεται από σφάγια ζώων γεννημένων στις νήσους Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου) από ενήλικες αίγες παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στις νήσους αυτές, των οποίων η διατροφή βασίζεται στη χλωρίδα της σαφώς (νησιωτικής) οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.
Το κρέας «Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou» χαρακτηρίζεται ως τρυφερό, χυμώδες, με ευχάριστη οσμή και γεύση. Το χρώμα του κρέατος είναι κυρίως ερυθρό έως ελαφρώς αχνορόδινο, με τους ιστούς του να είναι ροδόχροες και το λίπος του να έχει καθαρό λευκό χρώμα.
Στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά συγκαταλέγεται, ακόμη, το ότι παρουσιάζει υποδόριο λίπος και ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα. Η στρώση λίπους είναι γενναιόδωρη, χαρακτηριστικό που καθιστά το προϊόν τρυφερό και γευστικό.
Η χημική σύνθεση των βρώσιμων ιστών του κρέατος «Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou»:
Πρωτεΐνες 18,4% έως 26,4% και Λιπαρά 4,1% έως 11,1%