default

Το πρώην Hilton μετασχηματίζεται στο τουριστικό οικοσύστημα THE ILISIAN

Δημήτρης Μπαλής

 

Καλά το είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το πρωί. «Θα μας πάρει καιρό να συνηθίσουμε το Ilisian, αντί του Hilton», ανέφερε χαμογελώντας κατά την παρουσίαση του «νέου τρόπου τουριστικής ανάπτυξης», όπως χαρακτήρισε τη μεγάλη επένδυση των 340 εκατ. ευρώ στο πρώην Hilton Αθηνών.

Η Ionian Hotel Enterprises, του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, πράγματι αλλάζει το πρώην Hilton, και τη θέση του ξενοδοχείου, μολονότι διατηρείται το εντυπωσιακό κτήριο – τοπόσημο του 1963, θα πάρει ένα οικοσύστημα  πολλαπλών χρήσεων και εμπειριών. Εκεί θα συνυπάρχουν ένα νέο ξενοδοχείο και κατοικίες των βραβευμένων brands Conrad και Waldorf Astoria της Hilton, χώροι γαστρονομίας, ψυχαγωγίας, ευεξίας, shopping καθώς και μια σύγχρονη λέσχη μελών, συνδέοντας τον κόσμο με την σύγχρονη Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα για το τι καλείται να πρεσβεύσει αυτό το οικοσύστημα. «Να φέρει κόσμο πίσω για επίσκεψη ή και για μόνιμη κατοικία σε μια Αθήνα φιλόξενη και επισκέψιμη όλο τον χρόνο», ανέφερε, τονίζοντας «αποτελεί πρόσθετο στοίχημα να ενταχθεί ομαλά στη ζωή της πόλης και όχι να είναι άβατο μόνο για τους επισκέπτες του», λέγοντας, παράλληλα ότι «έχει την πρόκληση να ενώσει τις όμορες συνοικίες της Αθήνας μέσα από τη λειτουργία του».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης ότι: «Το THE ILISIAN μετατρέπεται σε μία γέφυρα που ενώνει το παρόν με το παρελθόν, οδηγώντας συνολικά και την πρωτεύουσα σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Στο όραμα για μία Αθήνα φιλόξενη και επισκέψιμη 12 μήνες το χρόνο έρχεται να συνδράμει αυτή η πολύ σημαντική επένδυση. Η σύγχρονη λειτουργία του θα ξαναγίνει και αυτή με τον τρόπο της ένα μέρος της νέας εικόνας μιας χώρας που έχει ξανά νέους και μεγάλους ορίζοντες. Με τη φροντίδα της πολιτείας, αλλά και την οραματική ματιά μιας υγιούς επιχειρηματικότητας, που με τη σειρά της εμπιστεύεται αυτή τη χώρα η οποία αλλάζει».

Και, πράγματι, όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντικατοπτρίζουν και τη βούληση του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου και των συνεργατών να σηκώσουν το γάντι της πρόκλησης και να αποδώσουν στο κοινό, ελληνικό και διεθνές, ένα μοναδικό, για τα ελληνικά δεδομένα, τουριστικό οικοσύστημα πόλης και δη μιας πρωτεύουσας του μεγέθους και της ιστορίας της Αθήνας.

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος επισήμανε ότι παράλληλα με τη νέα επένδυση θα γίνουν έργα και επενδύσεις για την κυκλοφορία στην περιοχή, τονίζοντας, ως προς την αειφορία και τη βιωσιμότητα που είπε ο πρωθυπουργός, ότι η επένδυση θα πιστοποιηθεί με πρωτόκολλο LEED Gold. «Με μεγάλο σεβασμό στη μοναδική ιστορία αυτού του εμβληματικού κτιρίου,  αισθανόμαστε την ευθύνη της αναγέννησής του, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό, δημιουργώντας αναμνήσεις για μια ζωή. Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και έμπνευσης όπου οι διεθνείς επιρροές δένουν αρμονικά με τον τοπικό του χαρακτήρα», είπε ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που όπως είπε ο καθηγητής Νίκος Γεωργόπουλος από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, η συνολική επίδραση του THE ILISIAN μέχρι και την πρώτη 5ετία λειτουργίας του, θα ξεπεράσει το 1,25 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά προέρχονται από την Ερευνα – Μελέτη Οικονομικών Επιπτώσεων της επένδυσης στην τοπική κοινωνία, που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και όπως είπε ο Νίκος Γεωργόπουλος θα δημιουργήσει περισσότερες από 800 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, ενώ κατά τη λειτουργία του θα απασχοληθούν άμεσα έως και 800 εργαζόμενοι, δηλαδή 3 φορές περισσότερα άτομα από την προηγούμενη λειτουργία ως ξενοδοχείο.

Εκ μέρους της Hilton, ο Dino Michael, Senior Vice President & Global Category Head, Luxury Brands, μίλησε για την άφιξη των πολυτελών brands της Hilton στην Ελλάδα: «Η Hilton έχει παρουσία στην Αθήνα για περισσότερες από έξι δεκαετίες, και είμαστε πολύ περήφανοι για την εξέλιξη ενός τόσο σημαντικού τοπόσημου, στον χώρο του εμβληματικού πρώην Hilton Athens.  Η πόλη είναι ένας ιδανικός προορισμός για τον σύγχρονο ταξιδιώτη που αναζητεί την πολυτέλεια, καθώς διαθέτει μοναδικό πολιτισμό και πλούσια ιστορία – και η εκπληκτική τοποθεσία του κτιρίου με θέα την Ακρόπολη δένει αρμονικά με τον σύγχρονο πολυτελή σχεδιασμό του. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα υποδεχθούμε τους επισκέπτες του τον επόμενο χρόνο».

THE ILISIAN – ένα οικοσύστημα εμπειριών

Τώρα, το οικοσύστημα των 65.000 τ.μ. πήρε το όνομα THE ILISIAN, εμπνευσμένο από τον ιστορικό ποταμό Ιλισό καθώς και από τη γειτονιά των Ιλισίων. Στόχος του THE ILISIAN είναι να εκφράσει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που είναι μέρος της ταυτότητας του κτηρίου, προσφέροντας  ταυτόχρονα, εμπειρίες της αυθεντικής, μοντέρνας Αθήνας. Με σεβασμό στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, το THE ILISIAN επιδιώκει να συνδέσει σύγχρονες διεθνείς τάσεις με την κληρονομιά της πόλης, δημιουργώντας έναν τόπο συνάντησης για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες.

Ο νέος προορισμός THE ILISIAN έχει στόχο να αναδείξει διεθνώς το σύγχρονο πρόσωπο της Αθήνας και να συμβάλει περαιτέρω στην καθιέρωση της ελληνικής πρωτεύουσας μεταξύ των κορυφαίων επιλογών στην Ευρώπη για ταξίδια ή ακόμα και για μόνιμη διαμονή.

Το νέο ξενοδοχείο Conrad Athens αποκτά για πρώτη φορά παρουσία στην Ελλάδα και θα περιλαμβάνει 278 δωμάτια και σουίτες με μοναδική θέα στην Αθήνα, καθώς και μία mega suite 400τ.μ. Αναπτύσσονται, επίσης, 18 ιδιωτικές κατοικίες Conrad Residences καθώς και 37 κατοικίες Waldorf Astoria Residences, στους υψηλότερους ορόφους του κτηρίου.

Στο THE ILISIAN θα υπάρχουν επίσης μια σύγχρονη λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια, επιλεγμένα καταστήματα, συνεδριακές εγκαταστάσεις, καθώς και χώροι άθλησης και ευεξίας, σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά και διεθνή brands.

Ο σχεδιασμός του THE ILISIAN βασίστηκε στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης εφαρμόζοντας τις διεθνώς βέλτιστες πρακτικές ενεργειακής απόδοσης, με στόχο την επίτευξη πιστοποίησης LEED Gold.