Τον Οκτώβριο ξεκινά η κατασκευή του «Flyover» στη Θεσσαλονίκη

Δημήτρης Μπαλής

Η Θεσσαλονίκη θα έχει την τιμητική της τις επόμενες ημέρες λόγω ΔΕΘ με πολλές παρουσίες –κορυφαία του Πρωθυπουργού- και εξαγγελίες.

Στη Θεσσαλονίκη συντελούνται και μεγάλα έργα, όπως του μετρό που πρόκειται να παραδοθεί σε χρήση αρχές του 2024, αλλά και την νέα περιμετρικής οδού, γνωστή ως «Flyover», η οποία έχει υπογραφεί και αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες τον Οκτώβριο.

Αυτό προέκυψε από τη δεύτερη ευρεία σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα επιτρέψουν στα μέσα Οκτωβρίου την έναρξη του κατασκευαστικού σταδίου του έργου. Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ζήτησε «έξυπνες λύσεις» όσον αφορά στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Επίσης, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες σχετικά με την αναβάθμιση του έργου του ΟΑΣΘ, τη διευκόλυνση του έργου της Τροχαίας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενοφόρων στο 424 ΓΣΝΘ και στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μέσω του στρατοπέδου «Καρατάσιου», την εφαρμογή πρωτοκόλλων εκτάκτων συμβάντων, ενώ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις για τον εντατικό έλεγχο της στάσης και στάθμευσης των αυτοκινήτων στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης.

Ενισχύεται ο ΟΑΣΘ

«Τις επόμενες εβδομάδες θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΘ, αυξάνοντας τον αριθμό των λεωφορείων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το 2017, και ότι προβλέπεται να ληφθούν σχετικές αποφάσεις έως το τέλος του έτους.

 

Ετοιμος ο αρχαιολογικός χώρος στο σταθμό του μετρό στην Αγίας Σοφίας. 

Ο αρχαιολογικός χώρος στον σταθμό του μετρό στην Αγίας Σοφίας θα είναι έτοιμος μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκο Ταχιάο, τονίζοντας ότι  βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την τοποθέτηση του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο.

Ο υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στις εργασίες απόσπασης των έξι προτομών των Ηρώων Μακεδονομάχων στην ομώνυμη πλατεία απέναντι από τον Λευκό Πύργο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Η πλατεία θα παραδοθεί μέσα σε πολύ λίγες μέρες. Πρόκειται για μια μνημειακή πλατεία, διότι πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αναδεικνύεται, έχουμε και την εκκλησία της Παναγίας Αχειροποίητου, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Και φυσικά, η πλατεία η ίδια από την ονομασία της, ως Πλατεία Μακεδονομάχων, έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και συμβολισμό για την πόλη. Γι’ αυτό, μαζί με την αποκατάστασή της και την απόδοσή της στην πόλη, θα επανέλθουν και οι προτομές των Μακεδονομάχων που αφαιρέθηκαν πριν από πολλά χρόνια όταν ξεκίνησε το μετρό», είπε ο Νίκος Ταχιάος.

Ως προς το μετρό, ο υφυπουργός Υποδομών επισήμανε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση μεταξύ της Ελληνικό Μετρό και της εταιρείας λειτουργίας του μετρό, εν συνεχεία θα παρουσιαστεί στη Βουλή και έως τα τέλη του μήνα θα υπογραφεί. Εντός Σεπτεμβρίου θα αποκτήσει ρεύμα όλη η γραμμή, και θα συνεχιστούν οι δοκιμές για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών.