Αναδημοσίευση από www.news247.gr

Αναστέλλεται η απεργία των αρχαιοφυλάκων

Δημήτρης Μπαλής

Μέχρι την επόμενη Παρασκευή 13 Απριλίου, αναστέλλεται η προγραμματισμένη για το Μεγάλο Σάββατο στάση εργασίας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης  Αρχαιοτήτων Υπουργείου Πολιτισμού (Π.Ε.Υ.Φ.Α).

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου και του υφυπουργού Πολιτισμού, Κώστα Στρατή με τους εκπροσώπους της Π.Ε.Υ.Φ.Α. Στη συνάντηση που κράτησε δυόμιση ώρες, συζητήθηκαν τα θέματα που έθεσε η Π.Ε.Υ.Φ.Α.

Το Υπουργείο σχετικά με την πρόσληψη των 200 αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον ΑΣΕΠ να έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, μεταξύ άλλων και σε αρκετά νησιά, μετά τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Αναφορικά με το αίτημα υπολογισμού της έκτης ημέρας εργασίας ως συντάξιμης, το ΥΠΠΟΑ θα εξετάσει προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία. Για το ζήτημα της αμοιβής εκτός ωραρίου, για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, το ΥΠΠΟΑ θα ετοιμάσει έως τα μέσα Μαΐου πρόταση διάταξης, εφόσον διερευνηθεί η σχετική δυνατότητα και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Κατά τα λοιπά ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του υφυπουργού θα συζητηθούν την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018, σε συνάντηση που είχε ήδη προγραμματιστεί. Από αυτή τη συνάντηση θα καθοριστεί η μετέπειτα στάση της Π.Ε.Υ.Φ.Α

Καταλήγοντας, συνεχίζεται η προσπάθεια του ΥΠΠΟΑ για εξεύρεση λύσης επί του ζητήματος της απόλυσης των πέντε αρχαιοφυλάκων.