Αυτονομία έως 563 χλμ. για το Kia EV9

Δημήτρης Μπαλής

Το μεγάλο της SUV παρουσίασε η Kia. Το EV9 είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο και είναι η πρώτη ηλεκτρική SUV ναυαρχίδα της μάρκας (5,010μ. μήκος, πλάτος 1,980μ. και ύψος 1,755μ.) με τρεις σειρές καθισμάτων. Διαθέσιμο ως εξαθέσιο ή επταθέσιο προσφέρει αυτονομία έως και 563 χιλιόμετρα, με εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση που μπορεί να προσθέσει έως και 249 χιλιόμετρα κίνησης μέσα σε μόλις 15 λεπτά. Το EV9 είναι επίσης εξοπλισμένο με αμφίδρομη φόρτιση, κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν όχι μόνο να φορτίζουν το EV τους χρησιμοποιώντας ένα wall box ή ένα δημόσιο σημείο φόρτισης, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν την αποθηκευμένη ενέργεια της μπαταρίας για να τροφοδοτηθούν ηλεκτρονικές συσκευές (V2L) – ή ακόμη, στο μέλλον, το σπίτι τους (V2H) ή το δίκτυο (V2G).

Σχεδιαστικά, το EV9 διαθέτει την τελευταία εκδοχή του Digital Tiger Face. Οι χαρακτηριστικοί κάθετοι προβολείς είναι LED και χαρακτηρίζονται από το μοτίβο λεπτής δέσμης ή, για τη GT-line, από μικρούς κύβους. Στο πίσω μέρος, ένα μοναδικό φωτεινό αποτύπωμα ενσωματώνεται στα χαρακτηριστικά πίσω φώτα LED και προσδίδει στο Kia EV9 μια άμεσα αναγνωρίσιμη εμφάνιση. Οι αυτόματες τύπου pop-up χειρολαβές των θυρών συμβάλλουν σε μια μοντέρνα, υψηλής τεχνολογίας εμφάνιση, ενώ τα ενεργά πτερύγια αέρα με Air Curtain βελτιώνουν την αεροδυναμική απόδοση. Τα ελαστικά  των τροχών 19 ή 21 ιντσών απορροφούν τον θόρυβο κύλισης και με ένα ορθογώνιο σχεδιαστικό μοτίβο ολοκληρώνουν την εξωτερική εμφάνιση.

Στην καμπίνα, το μακρύ μεταξόνιο (3,1μ.) και το επίπεδο δάπεδο επιτρέπει περισσότερο χώρο για τους επιβάτες. Το έμβλημα της Kia στο τιμόνι φωτίζεται κατά την οδήγηση, ενώ υπάρχει η επιλογή των ψηφιακών εξωτερικών καθρεπτών (DSM), όπου υπάρχουν ψηφιακές οθόνες συνδεδεμένες με κάμερες αντί για αναλογικούς καθρέπτες. Εκτός από το ότι είναι ευρύχωρο  για τους επιβάτες, το Kia EV9 διαθέτει επίσης πρόσθετο μπροστινό πορτμπαγκάζ (frunk). Η πισωκίνητη έκδοση έχει μέγιστο frunk 90 λίτρων, ενώ η τετρακίνητη έκδοση προσφέρει 52 λίτρα. Το κανονικό πίσω πορτμπαγκάζ προσφέρει 828 λίτρα όταν τα 4/5 καθίσματα είναι όρθια και έως 333 λίτρα όταν τα 6/7 καθίσματα είναι στραμμένα προς τα πάνω.

Το Kia EV9 διατίθεται είτε με κίνηση στους πίσω τροχούς είτε με τετρακίνηση. Και οι δύο εκδόσεις εφοδιάζονται με μπαταρία 99,8 kWh με τεχνολογία μπαταριών τέταρτης γενιάς της Kia.

Η έκδοση (RWD) με κίνηση στους πίσω τροχούς διαθέτει κινητήρα 149,5 kW με μέγιστη ροπή 350 Nm. Με τελική ταχύτητα στα 185 χλμ./ώρα, αυτή η έκδοση επιταχύνει για τα 0-100 χλμ./ώρα σε 9,4 δευτερόλεπτα και προσφέρει μία αυτονομία έως και 563 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον WLTP.

Η τετρακίνητη έκδοση (AWD) συνδυάζει δύο ηλεκτροκινητήρες 141 kW με μέγιστη ροπή 250 Nm και 350 Nm (εμπρός και πίσω, αντίστοιχα) για τη βασική έκδοση και 350 Nm και 350 Nm για την έκδοση GT-line. Έχει τελική ταχύτητα 200 χλμ.ώρα. Η βασική έκδοση καλύπτει τα 0-100 χλμ./ώρα σε 6,0 δευτερόλεπτα, ενώ η GT-line ή η αναβαθμισμένη βασική έκδοση χρειάζεται μόλις 5,3 δευτερόλεπτα. Οι εκδόσεις AWD προσφέρουν εκτιμώμενη κατά WLTP ηλεκτρική αυτονομία έως 512 χλμ. για την έκδοση Baseline και έως 505 χλμ. για την GT-Line.

Το EV9 είναι εξοπλισμένο με τέσσερα διαφορετικά προφίλ οδήγησης για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προτιμήσεις του οδηγού καθώς και στις συνθήκες οδήγησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα: Eco, που μεγιστοποιεί την απόδοση, Sport, που αυξάνει την ισχύ για καλύτερες επιδόσεις, Normal, για ισορροπία μεταξύ απόδοσης και άνεσης και My Drive, για πλήρη εξατομίκευση ρυθμίσεων.

Το σύστημα Terrain Mode Select επιτρέπει στους οδηγούς να επιλέγουν τη λειτουργία Mud, Sand ή Snow μέσω ενός διακόπτη στο τιμόνι, όταν οδηγούν σε επιφάνειες με χαμηλή πρόσφυση. Στη συνέχεια, το σύστημα ρυθμίζει αυτόματα τον έλεγχο του συστήματος κίνησης, την κατανομή της ροπής και το πλαίσιο για βέλτιστη απόδοση.

Το Kia EV9 είναι εξοπλισμένο με μια ποικιλία προηγμένων χαρακτηριστικών ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού για μέγιστη άνεση και ασφάλεια στο δρόμο.