Ήδη εφαρμόζεται το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας σε πάνω από 85 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Διαμαρτύρονται οι αρχαιοφύλακες για τις μη προσλήψεις

Δημήτρης Μπαλής

Το μοντέλο του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας, ήδη λειτουργεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια και από τα 33 σημεία, τώρα έχουμε ξεπεράσει τα 85.

Πάντως, το διευρυμένο ωράριο έχει και μεγαλύτερες ανάγκες και για το λόγω αυτό γίνονται προσλήψεις εποχικού προσωπικού. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν γίνει προσλήψεις και η ΠΕΥΦΑ διαμαρτύρεται εντονότατα για την μεγάλη καθυστέρηση στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί το διευρυμένο ωράριο.

«Είναι αδιανόητο να έχει φτάσει 17 Απριλίου και ακόμα να μην έχει προσληφθεί ούτε ένας αρχαιοφύλακας. Το πλέον απαράδεκτο αλλά και επικίνδυνο είναι ότι η ΕΦΑ Αργολίδας και η ΕΦΑ Ημαθίας, εφαρμόζουν από την 1η Απριλίου διευρυμένο ωράριο με το υπάρχον προσωπικό. Αυτό σημαίνει δυο πράγματα. Ή ότι δεν έχουν την ανάγκη από έκτακτο προσωπικό, ή ότι λειτουργούν με μεγάλα κενά ασφαλείας. Επειδή όπως γνωρίζουμε συμβαίνει το δεύτερο και αυτό παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο, καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να πάρει άμεσα μέτρα. Είναι αδιανόητο σε περιοχές όπου υπήρξαν βανδαλισμοί, αυτό να μη λαμβάνεται καθόλου υπόψη. Επίσης ενημερώνουμε ότι κάθε Δευτέρα ισχύει διαφορετικό ωράριο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ)και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ),» αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων.